Закарпатські міліціонери разом з київськими колегами перекрили канал нелегальної міграції

А розпочалося усе з того, що співробітникам Департаменту боротьби зі злочинами, пов'язаними з торгівлею людьми, МВС України стало відомо, що в Києві оселився такий собі Хан-бати -- виходець з однієї із азіатських країн. Заручившись підтримкою російських ділків, він організував на території України канал нелегальної переправлення втікачів із так званих "третіх" держав у країни Євросоюзу.

Аби зібрати та задокументувати дані про злочинну діяльність Хана-бати, столичні оперативники разом з колегами із львівської та закарпатської міліції розробили комплекс оперативно-розшукових заходів. Мета -- не тільки відслідкувати весь ланцюжок, тобто з'ясувати коло осіб, причетних до підготовки та вчинення цього злочину, а й (що найголовніше!) зробити усе можливе, аби не дати мігрантам можливість незаконно перетнути державний кордон України.

– Ми підключилися до операції, – розповідає начальник ВБЗТЛ УМВС майор міліції Василь Поштак, – на в'їзді у Закарпатську область, у Нижніх Воротах. На той час ми уже знали, що перевізник, 31-річний Віктор з Перечина, на мікроавтобусі "Фольксваген-Пассат" везе із села Тухолька, що на Львівщині, чотирьох пасажирів екзотичної зовнішності.

"Бусик", на появу якого нетерпляче чекали оперативники ВБЗТЛ, з'явився на світанку (шофер, мабуть, сподівався в'їхати в область непомітно). Коли співробітник ДАІ подав йому знак зупинитися, той натиснув на "газ". Міліціонери наздогнали втікача за два кілометри від поста ДАІ. В автобусі знаходилися два нелегальні мігранти з Бангладешу та два - з Індії (віком від 24 до 35 років). Якихось документів, звичайно, ніхто при собі не мав.

– І це робиться навмисно, – продовжує Василь Поштак. – Перевізники, знаючи про правові колізії в нашій державі, національні паспорти своїх "клієнтів" забирають та знищують. Поміркуйте самі: доки ми не встановимо через консульство особу затриманого “нелегала”, депортувати його не маємо права. Процес цей тривалий. Відтак “нелегал” опиняється в таборі для біженців, що у Павшині, звідки його за відповідну суму "витягає" адвокат. Опинившись на волі, шукач кращої долі знову і знову пробує прорватися через кордон, аж доки й справді не опиниться у Європі.

Один із затриманих, 34-річний Лутфор, ламаною російською розповів, що вони за нелегальне переправлення в Німеччину заплатили Хану-батиру по 15 тисяч доларів США. Із Києва у Львів теж їхали легковиком. На “бусику” закарпатця (який, до речі, отримав за поїздку 250 дол. США) мали добратися до Великого Березного. Там на них чекав інший перевізник, готовий переправити їх у Словаччину. Обидва наші закарпатці, як і Хан-бати, наразі спілкуються із співробітниками Служби безпеки України.

Іншу групу нелегальних мігрантів затримали співробітники ВБЗТЛ уже через кілька днів у Середньому Ужгородського району. В одному з добротних будинків, як з'ясувалося, господарями була спеціально облаштована крихітна потайна кімната, де у тісняві, смороді та бруді переховувалися аж 22 “нелегали”: 4 афганці, 12 пакистанців та 6 індусів. Висловлюючись жаргоном самих перевізників, це теж "коробки" зі "складу" Хана. За таке “житло” кожен з них платив власникам будинку по 3 дол. США за добу (два відразу потрапляли у кишеню господарів). Можна лише уявити, яким жалюгідним було проживання та харчування азіатських постояльців, оскільки вони перебували у жахливому стані. Крім фізичного та нервового виснаження, майже у всіх було виявлено педикульоз, коросту, гострі бронхіт та респіраторні захворювання.

Господарів будинку теж затримано. За фактом організації незаконного переправлення осіб через державний кордон України порушено кримінальну справу.

***

Коли цей матеріал уже готувався до друку, стало відомо про ще одну групу “нелегалів”, затриману в обласному центрі. Поблизу стадіону “Авангард”, на одному з обійсть на вул. Щедріна, у гаражі кілька днів тіснилися 12 громадян Іраку. 42-річний власник будинку Сергій за постій та харчування брав по 5 дол. США з кожного.. До речі, один із затриманих мігрантів, 43-річний Джамал, ламаною російською мовою повідомив, що він — колишній офіцер іракської армії часів Саддама Хусейна.
Катерина КИЙОВИЧ, "Відомості міліції"
26 березня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Кримінал

23:08
На Закарпатті 26-річний псевдоволонтер з Тернопільщини, що прямував до угорщини, намагався відкупитися в прикордонників за €1600
19:37
На Закарпатті затримали 2-х підлітків-провідників і 4-х "ухилянтів" з ґумовими човнами
17:54
/ 2
У ПП "Лужанка" берегівець втік від прикордонників і попросив прихистку в угорщині
10:48
/ 1
На Мукачівщині затримали 19-річного підозрюваного у зґвалтуванні 13-річної дівчинки
14:57
На Тячівщині затримали переправника з Рівненщини з "ухилянтом" із Хмельниччини
22:39
/ 5
Апеляційний суд скасував виправдання суддею Софілканич упійманого на хабарі голови Воловецької ОТГ Попелича
21:38
/ 3
Ужгородку, немовля якої померло від переохолодження викинутим в пакеті на вулицю, засудили на 2 роки "умовно"
19:32
Апеляційний суд залишив без зміни "запобіжку" шахраєві, що видурив $10,5 тис. у дружини полоненого військового
17:45
/ 11
На Закарпатті викрили ОЗУ наркоторговців, що "заробляло" на метамфетаміні мільйони
16:08
/ 1
Брата засудженого вбивці прикордонника Березенського затримали на спробі за $2300 переправити "ухилянта" до Румунії
11:58
/ 4
У закарпатки, що їхала до угорщини, на кордоні вилучили нагрудний знак, медальйон Австро-Угорської імперії та інші раритетні предмети
10:56
/ 12
Ужгородець вдома задушив 23-річну дівчину з Київщини, з якою познайомився в Інтернеті
21:07
Закарпатські переправники за $5000 проклали "ухилянтам" в онлайн-карті маршрут до Словаччини
13:49
На Мукачівщині обрали "запобіжки" двом чоловікам, у яких знайшли гранати, пістолет та набої
13:41
/ 1
В Ужгороді зловмисник з Сюрте на проспекті вночі пограбував чоловіка з Худльова
13:11
/ 2
У Чопі чоловік з пістолетом вимагав у магазині безкоштовної випивки
12:59
Зрадника-прикордонника Сирового, який понад рік служив на Закарпатті та втік до росії, заочно судитимуть
10:59
/ 1
Закарпатця, що ухилився від мобілізації, покарали трьома роками тюрми
10:56
/ 2
Четверо поляків на квадроциклах "заблукали" через кордон з угорщини на Закарпаття
21:30
У Горінчові на Хустщині у зіткненні з вантажівкою загинув мотоцикліст, його пасажирку госпіталізували
17:00
/ 9
ВРП відкрила щодо голови Закапатського апеляційного суду Г.Фазикош справу про порушення вимог несумісності
22:34
У Нижньому Солотвині на Ужгородщині підприємцеві незаконно передали в оренду ділянку зі ставком
23:14
/ 11
У корупційній справі депутата від ОПЗЖ Маєрчика "недоброчесну" голову апеляційного суду Фазикош (само)відвели і призначили її "протеже" Бисагу
18:35
/ 1
В Ужгороді грабіжниця штовхнула та відібрала в жінки сумку
18:04
/ 1
П'яти "ухилянтам", які намагалися виїхати в Румунію як "червонохрестівці", повідомили про підозру
» Всі новини