Ратушняк передумав віддавати Леніна греко-католикам

Бронзового "вождя пролетаріату" мали переплавити на пам’ятник єпископові Андрієві Бачинському

Ратушняк передумав віддавати Леніна греко-католикам

Володимир Ульянов-Ленін, яко­го і досі називають вождем світового пролетаріату, вмів бу­ти переконливим. 1917 року він очолив Жовтневий переворот у Петербурзі. А відтак став головною фігурою у свідомості кожного радянського громадянина на цілі 70 років. Пам'ятники Леніну на теренах СРСР стояли у кожному мегаполісі, місті й містечку.

В Ужгороді пам'ятник Лені­ну простояв десятки років на най­більшій його площі перед будівлею обкому Компартії (нині обласної держадміністрації) і був знесений на хвилі розвалу СРСР і проголошення Незалежності України у 1991 році. Відтоді бронзовий "вождь світового пролетаріату" зберігається на території Ужгородського автотранспортного підприємства у металевій скрині. Нещодавна сесія Ужгородської міськради вирішила, що з брон­зового Леніна можна зроби­ти пам'ятник священику-про­світителю Андрієві Бачинському.

АНДРІЙ БАЧИНСЬКИЙ. СВЯЩЕНИК І ПРОСВІТИТЕЛЬ

Висвячений на греко-като­ли­цького священика в 1756 році, Андрій Бачинський служив на території сучасного Закарпаття, у парафіях у Гайдудорозі та Мукачеві у ХVІІІ столітті. Згодом його було призначено єпископом Мукачівської греко-католицької єпархії. Керуючи єпархією бли­зько чотирьох десятиліть, він проявив себе як просвітник та організатор шкільництва. Під його керівництвом центр єпархії було перенесено з Мукачева до Ужгорода, де священик-про­сві­титель заснував найбагатшу на той час бібліотеку. Він був також засновником Теологічної семінарії, яка працює і донині.

Три роки тому нинішній єпи­­скоп Мукачівської греко-ка­толицької єпархії, якій Рим надав особливий статус самостійності, владика Мілан Шашік звернувся до ужгородської міської влади з проханням допомогти церкві брухтом кольорових металів, аби встановити священику-просвітителю пам'ятник на площі його імені біля Кафедрального собору, збудованого у ХVІІ столітті. До речі, у крипті під собором й похований Андрій Бачинський.

Канцлер Мукачівської греко-католицької єпархії отець Петро Береш, з яким нам вдалося поспілкуватися, розповів, що владика Андрій Бачинський, живучи в Ужгороді, багато зробив для цього міста.

"Відразу після смерті владики Андрія Бачинського у 1809 році говорилося про те, щоб виготовити йому пам'ятник як культурному і релігійному діячеві нашого Закарпаття. Він дуже дбав про школи, то би було вшанування його пам'яті".

МЕТАЛ ЗНАЙШЛА МІСЦЕВА ВЛАДА

І ось метал для пам'ятника знайшовся. Секретар Ужгородської міської ради Юліана Бедь розповіла, що прохання Мукачівської греко-католицької єпархії розглядали депутати міської ради на сесії 27 серпня.

"Єпархія просила передати металобрухт від пам'ятників минулої епохи Єпархіальному управлінню для господарчо­го використання металу у ви­го­товленні пам'ятника єпис­копові Андрієві Бачинському, який буде розміщений в Уж­городі на площі його імені перед Кафедральним собором. Депутати підтримали це рішення, проголосували, ні в кого не виникло абсолютно жодних сум­нівів. Ця передача металу гре­ко-католицькій громаді була безкоштовною".

Минулого року інший па­м'ят­ник Леніну — на Львівщині — замінили на бронзову Матір-Україну. Натомість на Луганщині комуністи подали аж три заявки на встановлення нових пам'ятників вождю світового пролетаріату.

Сам факт передачі тритонної статуї Леніна на потреби церкви закарпатці оцінюють по-різному.

ЩО РОБИТИ З ПАМ'ЯТНИКАМИ МИНУЛОГО?

Одні кажуть, що не можна знищувати один пам'ятник, незалежно від того, що він символізує, тому що для когось цей пам'ятник є частиною його життя.

"Все ж таки колись ходили біля нього з прапорами, ходили за кожної нагоди класти до нього квіти, як сьогодні до пам'ятника Шевченку. Тому краще було би зробити в Ужгороді музей пам'ятників радянської епохи, куди б ходили люди, для яких ця постать щось означає і досі", — каже історик, кандидат наук Андрій Головач.

А його колега, туризмознавець, громадський діяч і викладач Ужгородського університету Олександр Коваль вважає, що, можливо, з морального боку це рішення правильне, бо метал має функціонувати, а не іржавіти.

"З позиції туризму, кращим місцем для нього було би місце у тому ж парку Боздоському, якби мерія зробила там архітектурну зону, куди можна звезти з усієї області подібні скульптури, пам'ятники, що символізують колишню епоху. Вона, та епоха, була. Сусідні країни ставлять такі пам'ятники, а ми їх нищимо".

Переставити Леніна в інше місце хотів би і Михайло Галін — керівник Закарпатського єв­рей­ського товариства "Хесед Шпі­ра".

"Якщо згадати історію, то всілякі в нас були королі, але це не значить, що зараз ми маємо все переплавити. Ленін — це також історія. Шкода просто взяти й переплавити".

КОМУНІСТИ НАЗИВАЮТЬ ЦЕ БЛЮЗНІРСТВОМ

Керівництво ж єпархії не вбачає у такому кроці нічого крамольного. Отець Петро Береш нагадує про ті часи, коли з церковних дзвонів робилися різні речі. Навіть ті самі пам'ятники Володимирові Леніну. Врешті ніхто не знає, з якого металу був зроблений ужгородський пам'ятник Леніну.

Має свою точку зору на цю ситуацію і Комуністична партія України, але почути її виявилося непросто.

На час написання матеріалу виконувачем обов'язків першого секретаря Закарпатського обкому Компартії України був Володимир Алексій. Але він виявився не готовий озвучити позицію партії, не погодивши її з колегами і не виробивши спільної позиції. Його ж однопартієць Іван Мигович, у спілкуванні телефоном, назвав цей крок ужгородської влади, у разі якщо його все ж буде здійснено, блюзнірством і збудуванням свого іміджу в очах вірників брудними методами.

Скільки би не коштував метал, з якого відлито Леніна, який вже ось два десятиліття лежить нерухомо на зберіганні у місцевому автотранспортному підприємстві, за словами очевидця демонтажу ужгородського пам'ятника Леніну Федора Коваля, який і досі працює на підприємстві, наявність статуї на складі регулярно контролює Служба безпеки України: "Наприклад, коли з'являлися у газеті повідомлення про ліквідацію КТП, завжди приходила безпека і дивилася, чи є він на місці, чи нема, чи не пропав".

Саме Федір Коваль провів журналіста аж у найдальший закуток Ужгородського КАТП, де у іржавій від часу, наглухо завареній (!) металевій скрині завбільшки з гараж, зберігається бронзовий Ілліч. І, на свій страх і ризик, ми ту скриню... відкрили. Просто знайшли слабке місце, дві пари чоловічих рук — і метал подався. Відігнувся. Увесь покритий зеленою патиною, із засипаними сміттям очницями, тритонний шестиметровий Ілліч лежить нерухомо і якщо по ньому постукати камінцем — лунає дзвінко. Дивно його бачити зараз тут. Будучи піонером, я щиро віддавав йому салют. Епохи змінюються...

КИРИЛО І МЕФОДІЙ З ТРЬОХ ЛЕНІНИХ

Скульптор Василь Роман, який ось уже понад рік працює над ескізом пам'ятника єпископові Андрієві Бачинському, каже, що ідея переплавлення статуй вождя на пам'ятники релігійним діячам — не нова для Закарпаття. За його словами, пам'ятник просвітителям Кирилу і Мефодію, що увінчує центральну площу Мукачева, свого часу було виготовлено аж із трьох подібних, але менших статуй: "До Львова відвезли трьох Ленінів. Тоді на перевалі сталася комічна історія. Василь Цигак вів "Колхіду" (тоді ще була "Колхіда", машина така), і Леніни виднілися з кузова. Руки стирчали. І на перевалі його зупинили хлопці з автоматами, щось сталося і міліція з автоматами стояла на перевалах: "Що везете?" "Подарунок Львову від Закарпаття, Леніна". Так його ледь там не те, що завернули... Він якось віджартувався. А приїхали до Мукачева вже Кирило і Мефодій. І ніхто в цьому не відчуває якогось гріха чи крамоли".

Скульптор Василь Роман: "Можемо говорити, що Ленін відлитий, ймовірно, з церковних дзвонів, начиння цековного, посуду. Можемо інакше говорити, що завдяки Бачинському Леніна не стане. Він знову стане бронзою. Вогонь очистить її...

Про сам процес створення пам'ятника єпископу-спо­д­виж­нику скульптор розповідав довго і натхненно, розкриваючи деякі секретні поки що задумки, що мають стати сюрпризом не лише для вірників греко-католицької церкви а й для всіх ужгородців. Та не будемо забігати наперед. Скажемо лише, що роботу над ескізом, моделлю вже пророблено колосальну. Це і справді буде високохудожній, продуманий скульптурно і архітектурно монумент. Але при цьому зовсім не монументальний, а близький до глядача. Однак не псуватимемо художникові сюрпризу — робота ще триває і розповідь про неї варта окремого матеріалу.

У будь-якому разі, переконаний скульптор, вождь Ленін не стане єпископом Бачинським. Бо все це лише метал, який у руках митця є просто інструментом.

"Місто жертвує той бронзовий еквівалент. Це не є перероблення пам'ятника в пам'ятник. Та бронза піде еквівалентом за ту, з якої нам віділлють па­м'ятник. У думках тих, хто переробляв пам'ятники, воно за інерцією так і виглядає, починаючи від римлян, які просто переписували на стелах написи. Це робилося при наших батьках, коли з надмогильних плит мостилися дороги. Це робилося людьми, які зараз скажуть, що з Леніна — не дай Боже! Можемо говорити, що Ленін відлитий, ймовірно, з церковних дзвонів, начиння церковного, посуду. Можемо інакше говорити, що завдяки Бачинському Леніна не стане. Він знову стане бронзою. Вогонь очистить її...".

P. S. Як цей матеріал був уже готовий, стало відомо, що до Ужгородської міськради звернулися луганські комуністи і попросили не віддавати пам'ятник. Натомість вони навіть зголосилися купити єпархії необхідну кількість бронзи на пам'ятник єпископу, а пам'ятник Леніну хочуть забрати собі, щоб зберегти його як витвір скульптурного мистецтва. Цю пропозицію міськрада розгляне на своєму засіданні. Натомість, як нам стало відомо, міський голова Сергій Ратушняк, будучи ознайомлений з думкою громадськості, вважає за потрібне зберегти для Ужгорода бронзову скульп­туру Леніна, яка є все ж частиною історії нашого міста. Бронзовий Ленін наразі залишиться на зберіганні. Що з ним робити, аби додати нашому місту привабливості і, ймовірно, ще одної туристичної родзинки, міський голова наразі обговорює з туризмознавцями, які готові розробити концепцію Алеї символів Радянської епохи, яка, ймовірно, стане частинкою Боздоського парку. Натомість Сергій Ратушняк сприятиме придбанню для Греко-католицької єпархії еквівалентну кількість бронзи для пам'ятника Бачинському.

Олександр Попович, РІО

24 вересня 2010р.

Теги: Ленін, Ратушняк, Бачинський, пам'ятник

Коментарі

Ол. Попович 2010-09-27 / 10:35:00
2 Василь Роман.
>> А тут спекулюють тим,що нікуди приткнути і але шкода викинути...

Та може і не спекулюють, але хочуть бути "добрими" і з християнами і з комуністами. :( Непонятно мені оце все...

Василь Роман 2010-09-27 / 06:44:00
До "Єпископа Бачинського" - ідеально чистою бронза буде за умови , якщо прийде з чистих рук і від щирого серця.У Андрія Тарковського є чудовий фільм "Андрій Рубльов".Мріючи відлити дзвін для новозбудованого храму люди приносили в дар
власні скарби - срібний та мідний посуд , свічники , пикраси....
А тут спекулюють тим,що нікуди приткнути і але шкода викинути...
Мукачево зуміло не тільки позбутися "заразного шлаку" , а ще і придбало в обін новий символ міста , яким "очистило " площу ,на якій той самий "шлак" морочив глолову.

Иван 2010-09-26 / 22:50:00
Вот только не надо заповедник памятников делать! Это будет заповедник коммунизма, ведь столько металла на разного рода монументы не переводил никто! Об этом периоде нашей истории желательно забыть, а не хвастаться дедушкам перед внуками, какими они идиотами были в своей молодости, поклоняясь убийцам и маньякам. Пора ставить памятники нашим уважаемым людям, истинным закарпатцам, которые принесли пользу городу, области, а не только чужую нам идеологию и культуру.

Єпископ Бачинський 2010-09-26 / 18:07:00
Благаю, відлийте мене з чистої бронзи бо бронза із Леніна-Бланка і через вогонь неочиститься.

шоні 2010-09-25 / 23:20:00
Цей шизофреник вже нічого не встигне.Бо скоро йоо загребуть.

Ярослав. 2010-09-25 / 14:26:00
О,Боже! Дивлюся на Ілліча, а він немов живий!
Жаль, що неможе він підвестися й подивитися..., шо ви ідіоти натворили!, На ваші кримінальні вибори! На ваш сирохманський народ! На ваші хитрожопі очі, шо видають ваші зубожілі й підлі думки: а кого би надути, обєгорити? На ваші китайські топанки й гаті, на ваші липові дипломи, на ваших безграмотних "політиків", на ваших дочок проституток й синів наркоманів!
Шосьте двадцять году чинили, народе!!?

бодя 2010-09-25 / 00:49:00
Клоун

Тритон 2010-09-24 / 23:47:00
Що візьмеш з владоможця який захоплюється кольоровими ведмедиками

НОВИНИ: Соціо

22:39
/ 1
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 1
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 3
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 1
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
» Всі новини