Закарпатська УНП вимагає від депутатів облради виступити на захист української мови

Закарпатська обласна організація Української Народної Партії звернулася до депутатів місцевих органів влади розглянути питання захисту української мови на позачергових сесіях та направити свої рішення щодо захисту державної мови до Верховної Ради.

Закарпатська УНП вимагає від депутатів облради виступити на захист української мови
Керівництво обласної УНП закликає протидіяти розгляду законопроекту № 1015-3 "Про мови в Україні", який всупереч чинній Конституції, передбачає надання російській під виглядом регіональної фактичного статусу другої державної мови на рівні з українською.
 
У Верховній Раді зареєстрований проект закону "Про мови в Україні", авторами якого є член Партії регіонів Олександр Єфремов, лідер Компартії Петро Симоненко та депутат від Блоку Литвина Сергій Гриневецький. УНП розцінює цей законопроект як замах на Конституцію, зазіхання на державний суверенітет та спроби посіяти розбрат, розколовши Україну за "регіональною" ознакою.
 
"Сам факт появи ганебного "мовного" законопроекту свідчить, що за такої ментальності влади реалізація українських національних інтересів стає неможливою. УНП вбачає причину українських негараздів, - в тому числі, економічних, - у відсутності національної свідомості українських можновладців", - переконані в партії.
 
У зверненні Рада Закарпатської обласної організації УНП вимагає "припинити антиукраїнську вакханалію правлячої коаліції, яка намагається переглянути мовне законодавство, запроваджене Основним законом". А також, попереджає, що "такі кроки коаліції є вкрай небезпечними для державної стабільності. Лідери парламентської коаліції в черговий раз довели, що вони відчувають себе не представниками суверенної європейської України, а губернаторами Малоросії, які виконують доручення Кремля з масованої русифікації українців".
 
Окрім цього, в разі неприйняття відповідного рішення Закарпатською обласною Радою, представники УНП проведуть масові пікетування.
 
 
Заява Ради Закарпатської обласної організації Української народної партії
щодо захисту української мови
           
Українська мова та держава в небезпеці!
 
Тепер, парламентська більшість планує ухвалити нову редакцію закону про мову, яким фактично обмежується функціонування української мови, яка є цементом української державності. Ми переконані в необхідності негайного зняття з розгляду парламенту законопроект №1015-3 "Про мови в Україні", який, всупереч чинній Конституції, передбачає надання російській під виглядом регіональної фактичного статусу другої державної мови на рівні з українською. Ми розцінюємо цей законопроект як замах на Конституцію, зазіхання на державний суверенітет та спроби посіяти розбрат, розколовши Україну за "регіональною" ознакою.
 
Антиконституційний законопроект Народних Депутатів України від Партії регіонів Олександра Єфремова, Компартії Петра Симоненка та Блоку Литвина Сергія Гриневецького продовжує імперську традицію знищення української мови, запроваджену Емським та Валуєвським указами Російської імперії, а також заходами Леніна та Сталіна щодо русифікації України. Формально визнаючи статус української як єдиної державної мови, законопроект офіційно запроваджує двомовність - вільне використання російської мови у всіх сферах діяльності, включаючи діловодство, судочинство, проведення досудового слідства, набуття освіти, ужиток в державних та регіональних владних установах. Ми категорично протестуємо проти знищення української мови в незалежній Україні та переведення україномовних громадян в ізольоване становище.
 
Автори законопроекту прикривають спроби знищити українську мову намірами привести українське мовне законодавство у відповідність до Європейської хартії регіональних мов. Однак цей документ передбачає, що держава сприяє розвитку мов нацменшин за умови, що не завдається шкоди розвитку мови корінної нації. Гарантуючи захист 15 мовам національних меншин в Україні, скандальний законопроект чомусь присвячує окрему статтю російській мові. Його автори стверджують, що для більшості громадян України російська мова є або рідною мовою, або мовою повсякденного спілкування. УНП нагадує, що Україна є унітарною країною, де етнічні українці складають переконливу більшість громадян. Ми наголошуємо, що російська мова не потребує захисту, оскільки почуває себе в Україні краще, ніж на батьківщині.
 
Сам факт появи ганебного "мовного" законопроекту свідчить, що за такої ментальності влади реалізація українських національних інтересів стає неможливою. УНП вбачає причину українських негараздів, - в тому числі, економічних, - у відсутності національної свідомості українських можновладців. Мова – це невидимий кордон, який захищає державу та її інтереси. В Україні двомовні уряд та парламент не ідентифікують себе саме з Україною та не відділяють себе ментально від Росії та її інтересів. Через це українські кошти працюють на російську економіку, - приміром, в Криму майже задарма перебуває ЧФ РФ, а в РФ залишаються багаторічні борги по вкладах українців в „Ощадбанку СРСР". Разом з тим, Україна оплачує двомовність бюджетними дотаціями за транзит російського газу до ЄС.
 
Лідери парламентської коаліції в черговий раз довели, що вони відчувають себе не представниками суверенної європейської України, а губернаторами Малоросії, які виконують доручення Кремля з масованої русифікації українців.
 
 
ЗАКЛИКАЄМО:
 
1. Депутатів місцевих органів влади розглянути це питання на позачергових сесіях та направити свої рішення щодо захисту державної мови до Верховної Ради. Захищай українське, бо це - твоє! Лише у такий спосіб можна відстояти своє право бути українцем у своїй державі.
2.  Президента України як гаранта Конституції вжити заходів, щоб припинити антиукраїнську вакханалію правлячої коаліції, яка намагається переглянути мовне законодавство, запроваджене Основним законом. УНП попереджає, що такі кроки коаліції є вкрай небезпечними для державної стабільності.
21 вересня 2010р.

Теги: українська мова, УНП, законопроект

Коментарі

ember 2010-09-22 / 13:17:00
Ja za zashchitu uklrajinskovo, vengerskovo, russkovo, rusinkskovo, poljskovo, krymnskotatarskovo, bolgarskovo, grecheskovo tdtp..... jazykov. V etom net nichevo plokhovo. Jesli UNP dopishet eti i drugie jazyke, mogu ikh podderzhatj!
No on i do etovo jeshcho ne dorosli:))

István 2010-09-21 / 19:52:00
А кто выступает на Закарпатье против украинского языка???

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
/ 1
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 7
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 5
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 23
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 30
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини