Закарпаття: "Премікс" для Берегівщини — як "оранж" для В’єтнаму...

Є для журналістів деякі «вічні» теми. Такою за останні роки, на жаль, стала тема «преміксу». І не хочеться вже про нього писати, але життя примушує. Ця історія не закінчилась. Відходи залишаються далі на своїх місцях складування. Максимум, на що спромоглась влада, — це контейнеризувати малу частину речовини-порошку у металеві місткості з-під соків-концентратів. А галасу скільки було, обіцянок, що все, що ця тема буде закрита, тільки потерпіть ще трішечки. Не втримався від обіцянок і голова МНС України колишній закарпатець Нестор Шуфрич.

Закарпаття: "Премікс" для Берегівщини — як "оранж" для В’єтнаму...Після приїзду високопосадовця у одній з газет Берегівщини з'явилася доволі цікава стаття.. Йдеться в ній про те, що «премікс» не такий вже і токсичний. Ба, його навіть можна використовувати для збагачення нашого бідного закарпатського грунту корисними мікроелементами! Стаття перенасичена науковими термінами і може бути досить переконливою для тих, хто жодного разу не мав справу із справжнім «преміксом», не розмовляв з людьми, які роками живуть біля місць складування цієї речовини... Та й написана вона не якимось «ласим на сенсації журналістом», а фахівцем геологом-геохіміком, лауреатом премії Ради Міністрів СРСР В.Маслякевичем.

Його доводи просто «залізні». «За винятком свинцю, всі інші важкі метали «преміксу» — це ті ж мікроелементні добрива, мікроелементні кормові добавки, мікроелементні медичйі препарати», - пише поважний фахівець. Він пропонує вносити ці корисні елементи у землю з аптекарською точністю. Адже французькі вчені нібито довели, що 40 г хрому на гектар збільшує врожайність картоплі на 40 центнерів. А з допомогою «преміксу» в нас взагалі тоді все має квітнути! Іншу частину «преміксу» лауреат премії цілком серйозно пропонує використати для випалювання цегли, решту - під міжнародний автобан, що проляже Берегівщиною.

На цю публікацію можна було б просто не звертати уваги. Але є причина, а є наслідки. Тож хто знає - чи не є ця стаття першою ластівкою для підготовки плану утилізації «преміксу» саме на Закарпатті? Журналістам уже неодноразово доводилося грати на випередження з владою. І мова не йде про якісь дуті сенсації, а про здоров'я і безпеку мешканців всієї області.

Отже, саме ці думки змусили нас звернутися за коментарями до голови комісії з питань правопорядку у Берегівській районній раді, представника БЮТу Костянтина ПИВОВАРОВА.

— Останнім часом з'являються дивні публікації, де знову йдеться про те, що речовина «премікс» не є шкідливою, а зовсім навпаки...

— З того часу, як громадськість району підняла проблему «пре-мікса», було проведено чимало експертиз, досліджень поважних українських інститутів. Найвідоміші з них - це інститут екогігієни і токсикології ім. Л.І.Медведя та інститут гігієни та медичної екології ім. О.М.Марзеєва.

Із висновків першої експертизи цитую: «Слід відзначити, що згідно законодавства України мінеральна добавка «Премікс» могла бути ввезена тільки за наявності дозвільних документів, договору із зазначенням обсягу поставки і цільового призначення, з наявністю нормативного документу про безпечну кількість використання цієї суміші в якомусь виробництві. Ця документація не представлена. Розглядати «Премікс» як мінеральну добавку за результатами проведеної експертизи не є можливим...».

З наукового висновку другого: «Ці речовини є потенційно небезпечними і здатні здійснювати комплексну та комбіновану дію на організм. У складі відходів присутні оксиди багатьох металів, у тому числі і важких металів у водорозчинній формі, а також інші хімічні сполуки, які під дією негативних умов навколишнього середовища можуть утворити більш агресивні сполуки, що виділяються у навколишнє середовище у вигляді пилу, аерозолів та туману і наносять шкоду довкіллю...». Рекомендація однозначна: «...необхідно терміново вжити заходи щодо збору і видалення екологічно безпечним способом цього шкідливого забруднювача невстановленого походження з місць складування цих небезпечних відходів».

У процесі експериментальних лабораторних досліджень цієї речовини виявлено, що вміст таких важких металів, як хром, свинець, мідь, перевищує допустимі норми у десятки разів. Отримані дані свідчать про можливість забруднення навколишнього середовища, в тому числі повітря, рослинності, ґрунтових вод. «Найбільш уразливими до дії негативних чинників є люди з груп ризику: діти, люди похилого віку, вагітні жінки». Чи потрібні ще якісь коментарі?

— Отже, про мінеральні добавки не може бути й мови?

— І знову відповім цитатою з інституту Марзеєва: «Щодо негативного впливу відходів на Довкілля, слід відзначити, що відбувається забруднення атмосферного повітря неспецифічними для даного регіону хімічними сполуками, які відсутні у викидах існуючих підприємств даної місцевості, що призводить до забруднення і деградації грунтів та суміжних середовищ: підземних водних джерел та рослин». Тобто мова йде саме про хімічні сполуки, а не про якісь добрива, не про шоколад, перебачте...

— Але чи не може статися, що місцева влада, посилаючись на сумнівні твердження «фахівців», прийме рішення «премікс» залишити на Закарпатті?

— Комісія з питань правопорядку, яку я очолюю, представники БЮТ в обласній раді та у парламенті в особі Олександра Кеменяша ніколи не дозволять перетворити наш край у полігон для поховання небезпечних відходів.

Цього ніколи не станеться за жодних обставин! Отже, все що задекларовано владою, має бути виконано. Після розслідування, яке зараз проводить СБУ, має нарешті відбутися повне вирішення питання «преміксу». І воно має завершитися утилізацією цієї речовини. Питання специфічне і вкрай складне, адже включає в себе відвантаження, переміщення, знаходження полігону для утилізації...

— І все-таки комусь вигідно знову піднімати тему нешкідливості «преміксу»...

— Це просто нісенітниця - використовувати цю речовину як добриво. І прикро, що це пише досвідчений геолог. Я військовий офіцер, тому знаю приклади в історії... Наприклад, у 1969 році на війні у В'єтнамі американці використали як зброю хімічну речовину «оранж», що також містила у собі кілька Десятків різних сполук. Не повірите, але деякі елементи, що були присутні в «оранжі», є у «нашому» «преміксі». Ту речовину розпилювали там, де не було можливості вести бойові дії. Все живе - флора і фауна - загинуло. Але наслідки проявлялися ще й через кілька десятків років. Це: важкі отруєння, онкологічні захворювання, невиліковні генетичні хвороби...

Тому вважаю, що навіть стверджувати протилежне висновкам цих інститутів — просто злочин.

— А кому може бути вигідний такий розвиток подій - захоронення відходів на Закарпатті?

— Думаю, що тільки тим, хто вже отримав від цієї оборудки дивіденди — завіз «премікс» на територію області. Їм потрібно позбутися цієї речовини як доказу. Можливо, їм досі хочеться переконати громаду в тому, що «премікс» є нешкідливим. Та це вже неможливо.

— Чи можна говорити про конкретні терміни? Коли остаточно буде вирішена проблема?

— Робитимемо все, аби це питання було закрите якомога скоріше. Цього року, думаю, це вдасться здійснити. Ми (фракція БЮТ) наполягаємо на тому, аби речовину прибрали з території Закарпаття на спеціально відведені державою полігони.

— Що для цього потрібно зробити?

— Насамперед, правильно і безпечно його складувати, принаймні, як вже зробили з частиною — у металеві контейнери. Аби не було взаємодії з навколишнім середовищем і поширення по території.

— У документах фігурує понад 4000 тонн речовини, а в наявності маємо близько 1500. Куди поділася решта - чи піднімали ви це питання?

— Наша фракція піднімала це питання, але не отримала чіткої відповіді. По-перше, «премікс» досі розкидано по території району, і точно сказати, скільки його є, неможливо. По-друге, знаходячись на відкритій місцевості, він піддавався атмосферному впливу, люди розносили його по своїх городах. Тобто про чітко визначену кількість мова поки що не йде.

— Як ставитеся до заяви Нестора Шуфрича щодо попереднього складування речовини саме в одному місці?

— Звісно, раціональне зерно в цьому є, аби суміш надалі не мігрувала по території району. Але це потрібно було зробити не сьогодні — на рівні декларацій, а ще минулого року.

— Але народ був різко проти будь-якого переміщення «преміксу» по території району.

— Потрібно було знайти місцевість подалі від населеного пункту. Місце мало бути ізольованим, «премікс» потрібно було не тільки складувати, але й взяти під охорону. І головна умова — будь-яка дія мала відбуватися відкрито, аби через ЗМІ люди знали, що саме робиться і що «премікс» залишається на Берегівщині тимчасово, до прийняття остаточного рішення.

— Чи масте дані про те, якого збитку було завдано державі через цю аферу? Адже мова йде вже про десятки мільйонів гривень для здійснення різноманітних заходів, в тому числі — за простій вагонів, перевантаження тощо?

— Підсумкового кошторису у нас немає. Утім, якими грошовими одиницями можна оцінити шкоду, що була заподіяна здоров'ю громадян, цілому поколінню закарпатців — сьогоднішньому і завтрашньому! Адже яких наслідків можна очікувати, — ще невідомо.

— Як ставитеся до вимог місцевого населення Берегова та Великої Бакти, аби їх було визнано постраждалими від техногенних катастроф?

— Позитивно. Бо, справді, люди постраждали, цьому свідчення — конкретні показники щодо загальної захворюваності в деяких районах, з урахуванням онкологічних патологій, рівень загальної смертності. Саме там, де складувалась ця речовина, ці показники значно зросли за останні роки. І це не просто якісь цифри — за ними людські долі, сльози, горе. Це велика біда, і просто так все залишити не можна. Тому, якщо «премікс» визнали надзвичайно шкідливими відходами, держава зобов'язана надати людям відповідний статус. Адже хтось має компенсувати ту шкоду, яка була заподіяна. В тому числі моральну - всім, хто постраждав від операції під назвою «Премікс».

— Чи можуть постраждалі звертатися до вас, як до голови комісії, з питань дотримання їх законних прав?

— Звичайно, ми готові зустрічатися з берегівцями і, по можливості, допомагати їм, подавати відповідні запити, піднімати питання на будь-якому рівні, в тому числі — на найвищому.. А щодо подальшої долі відходів «премікс», то вважаю за доцільне разом із народним депутатом Олександром Кеменяшем ініціювати проведення повторного виїзного засідання на Закарпатті Комітету Верховної Ради з питань екології, на якому, нарешті, розкласти всі крапки над «і».
Аліна ШЕВЧУК, "Трембіта"
25 березня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Надзвичайні ситуації

23:23
У Мукачеві горіла закинута будівля колишньої тютюнової фабрики
11:30
У понеділок в Бобовищі на Мукачівщині вигорів гараж, а в Мукачеві – саманна "конюшня"
11:17
У Дюлі на Берегівщині горів будинок
11:49
За вихідні на Закарпатті ліквідували 7 загорань сухостою і сміття, в Нижніх Воротах врятували аптеку
10:53
У Богдані згорів будинок, у якому приймав ванну чоловік, що наглядав за власністю сусіда-заробітчанина
19:11
У Перечині вигорів цех готової продукції деревообробного підприємства
17:37
/ 1
У "наркоп'яному" зіткненні вантажівки та легковика в Заріччі одна людина загинула, ще двоє травмовані – офіційно
11:47
У Заріччі Хустського району зіткнулися легковик і вантажівка, є постраждалі
10:47
У Тересві на Тячівщині під час спалювання сміття отримали сильні опіки двоє працівників підприємства
10:39
У Липовці Хустської громади вигорів покинутий будинок біля лісу
16:53
Між Стеблівкою та Сокирницею на Хустщині Chery Amulet на швидкості врізався в дерево на узбіччі
16:41
На пожежі дачі в ужгородських Горянах отримав опіки рук 35-річний господар
16:27
/ 22
З'явилося відео з салону Audi Q5 безпосередньо перед смертельною ДТП на Слов'янській набережній в Ужгороді
14:52
У пожежі в житловому будинку в Берегові загинуло 19 котів, ще 40 врятували
11:58
У Білках горіла надвірна споруда, будинок поруч врятували
11:52
На Рахівщині відшукали заблукалого туриста, що заблукав на Говерлі. Пошуки його друга тривають
10:58
/ 4
В Ужгороді опівночі група молодиків на Audi на швидкості влетіла в дерева: двоє загинули на місці, ще троє – в реанімації
17:36
У Синевирі цілу ніч шукали 10-річного хлопчика, що втік після сварки з матір'ю
12:32
У Ясіні вогонь з надвірної споруди перекинувся на сусідську дровітню
11:43
/ 3
У Рахові жінка хотіла прийняти ванну, а загорівся будинок
22:28
У Лазах Тячівської громади через пожежу в мансарді прибудованого гаража вигорів також дах будинку
11:19
/ 2
Житель Нижніх Воріт втопився, долаючи Латорицю вбрід до свого будинку
14:02
У Мукачеві на пожежі загинув чоловік
11:00
В Ужгороді на об'їзній горів Mercedes
10:51
У Виноградівській громаді горіли "будка" в циганському таборі Підвиноградова та надвірна споруда у Виноградові
» Всі новини