Руським Комарівцям на Ужгородщині виповнилося 520 років

За якихось 19 кілометрів від обласного центру Закарпаття потрапляєш, здавалося б, у минуле часів Союзу. Ностальгія накочується одразу, як виходиш із автобуса. Міська метушня залишилася і тебе охоплює відчуття спокою і затишку, розміреного темпу життя. Довкола привітні та усміхнені обличчя руськокомарівчан. Приємно вражає шанобливе ставлення дітей до старших та незнайомців. Але, як то кажуть, контрольний постріл – у центрі села: на одному зі стовпів висить давно забутий репродуктор. І це аж ніяк не музейний експонат, а діючий гучномовець, налаштований на хвилю Національного радіо України (радіовузол зайняв одну кімнату в приміщенні сільради).

Руським Комарівцям на Ужгородщині виповнилося 520 років

Але ближче до суті. Минулої неділі Руським Комарівцям виповнилося 520 років. Уродини села вирішили відзначити урочисто, різноманітно, весело, смачно та феєрично. Забігаючи наперед, відзначу, що свято справ-ді пройшло на солідному рівні.

...Урочисто звучать позивні, зі сцени ведучі концерту Вікторія Федак та Яна Анталовці запрошують глядачів займати місця. Вокальний ансамбль "Пролі-сок" під керівництвом Віри Луцьо, якому випала нагода відкривати концертну програму, високопрофесійно виконав пісню про село під красномовною назвою "Комарівці, Комарівці". Згодом на сцену вийшов сіль-ський голова Віталій Білак. Свій виступ Віталій Степанович почав із подяк. Передовсім, це стосувалося односельчан, адже без підтримки та допомоги громади жодна справа не втілиться, жодне нововведення не приживеться, жодна ідея не реалізується.

Окремої подяки удостоїлися увесь колектив ТзОВ "Термал Стар" (керівник Василь Хобта), приватні підпри-ємці Михайло Довжар, Михайло Фурда, Ігор Колодій, Іван Голубка, Юрій Федак, Володимир Чепканич, Ві-талій Гільтайчук, Наталія Логойда, Василь Плешков, Олександр Полін-ко, Євген Ердек та Анатолій Голян. Адже, за словами Віталія Білака, саме завдяки небайдужості, фінансовій підтрим-ці цих людей уже протягом багатьох років у селах, які входять до складу Руськокомарівської сільради, проводяться всі, без винятку, свята. А на завершення голова побажав усім присутнім здоров'я, злагоди, взаєморозуміння та веселого настрою.

Ведучі запрошують на сцену наймолодших. Кільканадцять вихованців місцевого садочка спочатку доволі несміливо, віршованими рядками розповіли про красу рідного села, свої мрії, про те, що вони козацького роду діти. Й за активної підтримки глядачів, які щирими та гучними оплесками підбадьорювали юних артистів, перші кроки на професійній сцені запам'ятаються малечі надовго. До того ж усім артистам сільський голова одразу після виступу презентував подарунки. Зрозуміло, що й вихователів не забули, для колективу були придбані чайні і кавові набори та 40 рушників, а найкращих нагородили Грамотами.

А люди все підходили: цілими родинами, молодь гуртом, рідше – поодинці. Уже в парку, де власне все і відбувалося, кожен знаходив для себе заняття до душі. Малеча, смикаючи батьків, тягнула їх до яток із солодощами та продавців надувних кульок, чоловіки скупчувалися біля столів із пивом, жінки ж надали перевагу духовному – виступам художніх колективів.

А ведучі знову і знову запрошують на сцену гостей. Останніх було таки багато. Від районного керівництва руськокомарівчан вітав та нагороджував грамотами заступник голови райдерж-адміністрації Анатолій Черниченко, до побажань приєдна-лася й директор місцевої шко-ли Марта Гурніш. Отець Іван закликав рідну громаду до єдності, адже разом і горе пережити легше, і біда по ділена навпіл – лише пів-біди. Член виконкому сільради, секретар районної федерації футболу Василь Хмельницький відзначив кращих спортсменів юнацької та дорослої футбольних команд подарунками від районної організації "Партії регіонів". Представник санаторного комплексу "Деренівська ку-піль" Ольга Желізник, до речі попередник нинішнього голови, теж прийшла на свято не з порожніми руками. Для кожного класу місцевої школи керівництво комплексу придбало аптечки, а для юнацької футбольної команди невеликі подарунки. Але найбільше приємних і несподіваних сюрпризів удостоїлися таки вихованці дошкільного закладу. Для мацюпків подарунки сипалися, немов із рогу достатку. Іграшки, рушники, кольорові кульки, солодкий стіл від директора готельно-санаторного комплексу "Термал Стар". Насамкінець депутат районної ради, голова фракції "Народна" Михайло Лаба разом із активіс-тами райорганізації винесли й розмістили перед сценою комплект столів та стільчиків для дошкільного закладу. Чим одразу завоювали серця малечі, вихователів та батьків. Малюки не гаючи часу, почали випробовувати на міцність подарунок.

А концерт набирав обертів. На сцену виходили нові учасники. Лірична пісня "Веди нас Маріє, веди" у виконанні вокального ансамблю "Берегиня" працівників сільради налаштувала глядачів на ліричний настрій. Люди старшого покоління навіть підспівували самодіяльним артистам. За піснею – танець. Номер за номером. Один виступ кращий попереднього. Градус хорошого настрою невпинно рухався до найвищої позначки. Насамкінець на сцену вийшли гранди. Народний вокальний ансамбль "Цинторія" виконав в'язанку відомих пісень, чим остаточно підкорив душі присутніх. Варто відзначити, що сценарій свята був настільки вдало складений, що увагу глядачів ніщо не відволікало від виступів. Хоча ні, трішки відволікало. Адже теплий вітерець уже розносив пахощі від мангалів, де кухарі чаклували над шашликом, та від столітрового казану, в якому вже доварювався бограч, процесом приготування якого займалися два куми – Євген Ердек та Анатолій Голян (до речі, гуляш був неперевершений, в чому автор рядків переконалася особисто).

Не забули організатори свята про довгожителів села. Щирими словами привітали ведучі Ганну Грабовську та Олексія Гедєша. А для наймолодшої руськокомарівчанки Ганнусі Шпонтак та її батьків – Івана Васильовича і Оксани Степанівни заспівала "Коломийку" Крістіна Пи-липенко.

Прекрасні традиції, щирі та доброзичливі люди, хороша погода сприяли загальному під-несенню. Ніхто нікуди не поспішав. Тим більше, що працівники сільради уже почали частувати бограчем односельців. А чотири бочки пива, які презентували присутнім сільський голова та директор "Термал Стар" Василь Хобта, лишень відкрили...

Уже сутеніло, ми від'їжджали від села, але масові гуляння лише набирали обертів: у програмі були передбачені святковий феєрверк та дискотека. Заряд позитива отримав кожен, хто прийшов привітати село з днем народження. І хочеться сказати всім тим, хто ще сумнівається у доцільності проведення таких заходів у селах району: такі свята потрібні. Від малого до великого. Хоча б раз на рік.

Тетяна Фаліс, "Вісті Ужгородщини"

18 вересня 2010р.

Теги: Руські Комарівці, свято, концерт

НОВИНИ: Соціо

22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
» Всі новини