На Рахівщині пройшов етнофестиваль "Гуцульська ріпа" (ФОТОРЕПОРТАЖ)

Найвисокогірніше село в Україні Лазещина, що на Рахівщині, у неділю відзначило День села. Урочистості розпочалися зі звук трембіт біля приміщення сільської ради, де районна та сільська влади привітали селян зі святом, з нагоди якого відмітили найкращих лазещинців грамотами.

На Рахівщині пройшов етнофестиваль "Гуцульська ріпа" (ФОТОРЕПОРТАЖ)

Потім святкування плавно перемістилося на узгірок, куди урочистою ходою потягнулися мешканці села в народних строях та гості.  А там як на долоні видно не тільки самі "ворота" Закарпаття (так називають Лазещину ті, хто в'їжджає в нашу область з Івано-Франківщини), а й чудові краєвиди з Говерлою та Петросом. Тут  і почалися справжні гуляння. Звуки трембіт змінювалися піснями та танцями.

У  рамках святкування Дня села пройшов міжнародний етнофестиваль сільського туризму "Гуцульська ріпа 2010". Так на Рахівщині називають картоплю. Хоча ця трав'яниста рослина з родини пасльонових має на Закарпатті й інші назви - крумплі, бараболя,  бульба, мандибурка, компітери, гарбузи.

Саме з цією багатої на назви  культури на святі були приготовані всі страви: вареники, картопляники (прості і з різними начинками), деруни, галушки, фарширована картопля,  солодкі гомбовці. Угорці з села Варієво Берегівського району приготували свою національну страву - папрікаш-крумплі. Місцева газдиня Ольга Тафійчук наварила смачнющого борщу, в якому красувалася червона від буряку бульба. Найшвидше розійшлися вареники з картоплею у працівників сільської амбулаторії. А працівники дитячого садка приготували величезник ріпляник, на який пішло 50 кг картоплі, 1,5 кг масла, по 1,5 кг сиру та бринзи. Складався він з 6 коржів, які виховательки  пекли дома у печі.  Тож, загалом на фестивалі можна було скуштувати картоплю як у вареному, смаженому, так і пареному вигляді. Більшість страв були приправлені бринзою – традиційним верховинським продуктом. Запити всю цю смакоту можна було різними напоями, починаючи з кислого молока і закінчуючи яфинівкою.  Необхідний градус алкоголю кожен вибирав собі індивідуально.

Як розповіла вихователь дитсадка Василина Делятинчук, картопля використовується у селі не тільки як харчовий продукт, а й як лікувальний засіб. Так, соком сирої ріпи селяни лікують язву шлунку і стимулюють травлення, а нарізана кружечками сира картопля і прикладена до чола помагає від головної болі.

Смакування стравами з картоплі відбувалося під виступи місцевих і не тільки народних колективів, серед яких був фольклорний гурт "Газдині" з с.Пацканьова Ужгородського району, 10-річний ужгородець Віктор Пап, соліст продюсерського центру Падіюну,  колектив зі словацького села Водераді округу Трнава. До речі, на свято завітав і староста цього села Марек Туранський, який розповів, що їх село вже третій рік теж проводить фестиваль під назвою "Руками і серцем". Староста був вражений тим, що селяни на святкування прийшли у вишиванках.

Ідея картопляного фестивалю належить родині Пранничук. Голова сімейства Богдан Дмитрович, який очолює Закарпатський обласний центр розвитку сільського туризму, є незмінним організатором заходу, який вже п'ятий рік поспіль святкується у першу неділю вересня. Фінансову ж підтримку фестивалю  цього року здійснило Міністерство України у справах сім'ї, молоді і спорту.

Оксана Чужа, для Закарпаття онлайн. Фото автора
 

08 вересня 2010р.

Теги: фестиваль, Гуцульська ріпа

НОВИНИ: Соціо

21:41
"Вітаю вас усіх зі святом Христової перемоги", – глава УГКЦ у Великодньому привітанні
19:34
На словацькому пункті пропуску "Вишнє Нємецьке" вийшов з ладу сканер, пропуск вантажівок зупинено
19:04
/ 16
Перелік парафій МГКЄ, які святкують Великдень з усією Україною 5 травня
15:52
/ 8
Верховний Суд визнав незаконним будівництво вітряків на Боржаві на Закарпатті
17:28
Графік руху комунальних автобусів в Ужгороді на Великдень
11:04
/ 3
Графік освячення великодніх кошиків у храмах Православної церкви України в Ужгороді
10:59
У Мукачеві також відкрили центр рекрутингу української армії
13:35
Прийшла звістка про загибель на війні з росією Михайла Світлика з Королева
21:39
У "Світі велетнів" у Боздоському парку Ужгорода згорів заколотник Гроджут
16:59
/ 4
В Ужгороді розпочав роботу новий Центр рекрутингу української армії
11:00
/ 1
На Рахівщині 1 травня зустрічатимуть полеглого ще торік у липні Героя Миколу Павлюка з Верхнього Водяного
20:25
/ 1
Зупиняючи московську орду поліг Роман Халус з Розівки Холмківської громади
18:02
В Ужгороді віддали шану полеглому захиснику Івану Бенці
00:08
/ 3
Відновлення 12 місцевих мостів на Закарпатті коштуватиме 896 млн грн
23:01
/ 1
На Закарпатті в 574 закладах загальної середньої освіти 18,1 тис. педагогів навчають 164 тис. учнів – статистика
22:32
/ 1
Стало відомо про загибель на Херсонщині Олега Беци з Берегова, який вважався зниклим безвісти
22:16
У Неліпині на Мукачівщині попрощаються з Євгеном Гуйваном, що помер під час служби
16:26
/ 6
Працівники БЕБ Закарпаття відмовили Оноківську сільраду від "ризикованого" ремонту клубу за 8,8 млн грн
15:43
/ 3
Тячівські депутати через непоінформованість виступили проти розширення Карпатського біосферного заповідника
13:34
У Квасах на Рахівщині на будинку згоріли 3 електролічильники, у Топчині на Тячівщині – прибудова і дах будинку, у Тячеві – котельня
13:01
В Ужгороді минулого тижня народилося 52 малюки, а в Мукачеві – 38
11:20
/ 1
В Ужгороді у вівторок попрощаються з полеглим захисником Іваном Бенцою
21:58
/ 4
Захищаючи Україну від московської навали поліг Віталій Павлюк з Тячева
16:21
У Пастілках Дубриницько-Малоберезнянської громади попрощалися з Юрієм Карпинцем, який майже рік вважався зниклим безвісти
11:03
/ 2
Підтверджено загибель Юрія Карпинця з Пастілок Дубриницько-Малоберезнянської громади, який майже рік вважався зниклим безвісти
» Всі новини