Іван Погоріляк та голова Перечинської РДА Михайло Данча апелювали до журналістів та громадськості

Вже друга жертва виборів за партійними списками на місцевому рівні пала на Закарпатті – 15 березня 24 з 25 депутатів Перечинської міськради проголосували за дострокове припинення повноважень міського голови Івана Погоріляка. У понеділок він зустрівся з журналістами, довго розповідаючи свою версію протистояння з депутатами, а наступного дня до ЗМІ апелювали група депутатів та голова Перечинської РДА Михайло Данча.

За останній рік депутати з мером та його замом взаємно обмінялися 9 зверненнями до суду, конфлікти перманентно намагалися розгребти прокуратура та спеціальна спільна комісія ОДА та облради. Судові позови стосувалися навіть скасування регламенту ведення сесій міськради.

І.Погоріляк розповів, що його, позапартійного, змушували стати на бік тієї чи іншої політичної сили, намагалися підставити, слухати не хотіли, до кабінету на дружню розмову не йшли. Натомість, він має версію, що громадянин Словаччини, який має спільне підприємство у Перечині, спонсорував вибори іншого кандидата (щоправда правоохоронців Погоріляк свого часу про це не повідомляв) і тепер видав по 3 тис. дол. кожному депутату аби вони його, мера, усунули з посади. Заодно Іван Михайлович «замочив» керівництво РДА, яке, мовляв, землю в районі вже «роздерибанило», а тепер хоче і в Перечині. І депутати одразу як він покинув сесію почали ділити земельні ділянки. А ще голова РДА, на думку Погоріляка, займається популізмом щодо тарифів. А колишній голова районної ради, нині один із заступників губернатора, взагалі незаконно «придбав-продав-віддав-забрав» те-то й те-то.

Погоріляк вважає своє усунення незаконним, бо в день проведення сесії він вже був у відпустці і після обіду мав виїхати у Високі Татри на два тижні на запрошення мера одного зі словацьких міст. Поки що йому не надали рішення сесії, тільки повідомлення, що воно прийнято, а коли нададуть Іван Михайлович збирається судитися і «боротися до кінця». От тільки як працюватиме з депутатами, якщо навіть виграє суд, не знає. А напередодні сесії він написав звернення до парламенту, де аргументував, чому у Перечині вкрай необхідно провести дострокові вибори міських депутатів.

Натомість народні обранці та голова РДА Данча розповіли журналістам, що впродовж року після виборів у міськраді працював виконком, обраний за попереднього скликання, Погоріляк, мовляв, нікого і нічого не хотів чути, погрожував всім, хто не ставав на його бік, навіть скаржився на депутатів-посадовців, наприклад, міністру МНС Шуфричу. Ще, мовляв, з двома юристами та без жодного землевпорядника мер так догаздував, що суд відмінив рішення райради збільшити мало не удвічі площу земель Перечина.

Також через Погоріляка людей хоронять на кладовищі, яке не введено в експлуатацію, тарифи на житлово-комунальні послуги одні з найвищих в області, заявки на отримання земельних ділянок по півроку не розглядалися, під «шумок» хотіли провести якісь платежі, з чим тепер розбирається Держказначейство і т.д. Данча заявив: «Я 60% часу проводжу в кочегарках, а мер – у Канаді». Невидачу рішення Погоріляку депутати пояснили 10 днями, протягом яких рішення готуються. Нового мера депутати обирати не наполягають, кажуть, нарешті обрали хорошого секретаря, хай він і виконує обов’язки, а там буде видно.

Поміж вилитого в обидва боки «болота» для мешканців Перечина стали відомі два цікаві факти: в тарифи на теплопостачання закладено витрати на опалення при мінус 20 протягом 90 днів (коли така зима була на Закарпатті?), а з річки вибирається приватним підприємцем гравій, що загрожує нестачею води мешканцям міста і наприкінці лютого за повідомленням СЕС через це вже погіршились проби води на водозаборі. З машини ж гравію, яких в день вивозилось 100 і більше, в місцевому бюджеті осідало лише 150 грн., тоді як коштує вона в десять разів дорожче. Здається, це єдине питання, за яким мер і голова РДА прийняли однакові рішення – заборонити видобуток.
Лариса ПОДОЛЯК, "Старий Замок "Паланок"
22 березня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 5
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини