Літо для “Бліцу” минуло в навчанні та виступах

Фраза “Літо - пора відпочинку” втрачає сенс, коли йдеться про народний художній колектив Студія сучасного танцю “Бліц”. Щойно оговтавшись від неприємного скорочення педагогів у рідному Падіюні, “бліцівці” з головою поринули у навчання, виступи, пошук та ремонт нового приміщення для занять.

 Літо для “Бліцу” минуло в навчанні та виступах

Художній керівник колективу Олена Камінська зізнається: у всіх неприємностях прагне бачити позитив, тож наразі заспокоює себе тим, що нарешті матимуть просторий зал для тренувань, який зможе вмістити усіх охочих приєднатися до великої родини "бліцівців". А показати педагоги студії мають що, адже за літо відвідали чимало майстер-класів іменитих танцюристів. Так, Анжеліка Клайзнер узяла участь у Джаз-модерн-конгресі, який проходив у червні в м. Євпаторія в рамках Міжнародного фестивалю "Бегущая по волнам", - там вона мала змогу відвідати майстер-класи хореографів зі світовим ім'ям Жеральдін Армстронг, Ігоря Сурміна та Антона Овчіннікова, котрі, так само, як Ліка, працюють у напрямах афро-джазу, джаз-модерну, бродвейського джазу та контемпорарі. Якщо хтось думає, що ці напрями непідвладні далеким від танців людям, то глибоко помиляється. Педагог "Бліцу" зізналася, що афро-джаз користується великою популярністю серед ужгородців, заняття під її керівництвом відвідують навіть лікарі, котрі стверджують, що цей надзвичайно енергійний танець чудово діє на суглоби, стимулює всі групи м'язів, заряджає силами і знімає стрес. Удосконаленими знаннями про джазово-модернові напрями Анжеліка вже зараз починає ділитися на заняттях із дітьми та дорослими. А от досягнення іншого майстер-класу з контактної імпровізації, який відвідала в Будапешті, залишить виключно для танцюристів - надто вже чутливою має бути людина, котра вибудовує танець із власних відчуттів до всього, чого торкається.

Інші педагоги та учасники "Бліцу" - Елеонора Кос, Мирослав Гондорчин, Антон Валюк - цього літа брали участь у майстер-класах для танцюристів та педагогів "Street dance camp", які також проходили в Криму. Стилі hip-hop, house, hype для ужгородців викладали американські хореографи Link, Bobby Mileage, учасники легендарної команди "Elite Forse", бразилець Washin-gton Salles та італієць Carlos. Свої враження "бліцівцям" важко передати словами, зате отримані знання вони обіцяють показати глядачам у нових танцювальних номерах, які вже починають готувати. Приємно, що під час численних майстер-класів ужгородські танцюристи завжди виділялися з натовпу підготовкою та наполегливістю. Олена Камінська зазначає: чи не всі імениті хореографи одразу виділяли її вихованців і ставили їх у перший ряд - аби інші тягнулися, а після занять завжди підходили до "бліцівців" знайомитися, розпитували про колектив та наше місто, обмінювалися контактами.

Тим часом молодший склад та хіп-хоп-група студії відвідали угорське місто Кечкемет, де проходив Міжнародний фестиваль творчої молоді "Майбутнє Європи". 43 ужгородці не лише показали свої номери, а й були удостоєні честі поставити танець-супровід до гімну фестивалю. Педагог колективу Іштван Федьо розповів, що у святкові дні Кечкемет перетворюється на дитяче місто - навіть його мер віддає символічні ключі дітлахам, аби вони "правили" під час фестивалю. Для того, щоб "бліцівці" не лише працювали, а й розважилися, Олена Камінська вирішила розширити закордонну мандрівку відвідинами австрійської столиці. Відень, як і загалом бурхливі канікули, так сподобався ужгородським танцюристам, що з нового навчального року вони готові знову стати до роботи.

А її у "Бліцу" й справді буде багато. Так, з 15 вересня колектив разом із відомими українськими хореографами Тетяною Островерх та Юрієм Пристаєцьким закриваються в тренувальній залі, аби продовжити роботу над постановкою музичної вистави. Розкривати завісу таємниці стосовно її назви й сюжету художній керівник колективу Олена Камінська не поспішає, але зізнається: прем'єра відбудеться наприкінці жовтня й обов'язково сподобається ужгородцям, котрі люблять танцювальне мистецтво.
 

Тетяна Літераті, "Ужгород"

06 вересня 2010р.

Теги: Бліц, конкурс, танець

НОВИНИ: Соціо

22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
» Всі новини