Першовересень в Ужгороді зустріли близько 14 тисяч учнів та 2 тисяч педагогів (ВІДЕО)

Напередодні свята знань — Першовересня у прес-центрі “Нове Закарпаття” прес-конференцію дали заступник міського голови Ужгорода Федір Апшай, начальник управління освіти Ужгородської міської ради Володимир Огар, директор ЗОШ № 12 Ілона Пчола та директор НВК “Первоцвіт” Оксана Макара, які поінформували журналістів про готовність освітніх закладів до нового навчального року.

Першовересень в Ужгороді зустріли близько 14 тисяч учнів та 2 тисяч педагогів (ВІДЕО)

Першовересень в Ужгороді зустрінуть близько 14 тисяч учнів та 2 тисяч педагогів у 21-й ЗОШ та 10-ти  НВК. Попри те, що з бюджету на освіту виділено 109 млн. грн. та ще 2 млн. грн. було виділено додатково, цих коштів недостатньо, розповів Федір Апшай. Річ у тім, що  близько 80 % цих коштів спрямовуються на зарплату працівникам освіти, а 15, 5 % на харчування. 
 
Федір Апшай відзначив, що вдалося вирішити проблеми з колишньою заборгованістю з зарплати та за харчування, а також з черговістю до освітніх закладів (останніми роками в місті відкривали по десять нових дошкільних груп, чотири групи відкрили у поточному році).  На сьогодні  дошкільні навчальні заклади відвідує 73 % ужгородських малюків (цей показник перевищує обласний та по Україні), а дітей п'ятирічного віку вже  94 %.  Зробити цей показники стовідсотковим можна лише за згоди та бажання з боку батьків.
 
Важливо, що матеріально-технічна база міських освітніх закладів має позитивну динаміку.  18 з 30 закладів освіти вже мають автономне опалення, у поточному році заплановано звести "автономки"  ще для п'яти.  Міська влада докладає максимальних зусиль, аби дітям у школах і дитсадках було тепло і затишно, відшуковує кошти на ремонти.  Так, станом на 31 серпня тривали ремонтні роботи у дитсадку № 6, де лагодили покрівлю, у дитсадку № 19 міняли вікна, вже заасфальтовано під'їзд до ЗОШ № 6 тощо. Федір Апшай зауважив, що загалом заміни та вдосконалення потребують близько 35 % дахів, 30 % систем водопостачання та майже 50 % теплопостачання в освітніх закладах. Однак ситуація не видається надто критичною ще й тому, що наразі є підтримка з боку обласної влади.

Зокрема щодо організації роботи єдиної в Україні школи зі словацькою мовою навчання. Ужгородська влада свої зобов'язання щодо цього виконала повною мірою. Вже звели два поверхи,  закупили  на 14 тис. грн. меблі для шкільної їдальні, 140 тис. грн. використано для облаштування кабінету фізики тощо. На нещодавній зустрічі міністр закордонних справ Словацької Республіки  Мікулаш Дзуринда висловив подяку міському голові Ужгорода Сергію Ратушняку, однак 217 тис. євро на словацьку школу в Ужгороді, обіцяних з боку Словацької Республіки, на жаль, так і залишилися обіцянкою. Як повідомив Володимир Огар, є думка розмістити на базі колишньої ЗОШ № 21 медико-соціальний реабілітаційний центр "Дорога життя".

На переконання начальника міського управління освіти, повного забезпечення дітей шкільними підручниками не  було і, очевидно, ще довго не буде.  На сьогодні ужгородські учні забезпечені підручниками так:  1- 4 класи — 76 %, 5-9 класи на 98 %, 10-11 класи на 84 %.  Серед шкільних підручників тільки 26 % книг 2005-2010 рр. випуску.   Володимир Огар наголосив, що 81 % підручників збережені завдяки бібліотекарям та вчителям-предметникам.

Щодо кадрового забезпечення закладів освіти, то на сьогодні не вистачає викладачів фізкультури, а Мукачівський педагогічний коледж не забезпечує область підготовленими кадрами.  Нині в дошкільних закладах Ужгорода  20 відсотків становлять працівники пенсійного віку і невідомо, ким їх доведеться замінити, адже працювати в дитсадках дозволено тільки фахівцям з дошкільного виховання.

Досвідом роботи поділилася директор ЗОШ № 12 Ілона Пчола, яка розповіла, що цьогоріч вдалося набрати чотири перші класи після того, як кількість дітей у школі була зменшена з 1200 до 650.  Оскільки в ЗОШ джерелами фінансування є місцевий бюджет, батьки та спонсори, цього року мали значну допомогу від спонсора, який на суму 80 тис. грн. провів ремонт шкільних санвузлів.  Директор одного з перших у місті НВК "Первоцвіт" (172 дітей тут відвідують дошкільні групи та 252 навчаються у  початкових класах, в т. ч. 78 дітей доїжджають) Оксана Макара розповіла, що заклад трохи заробляє власними силами: за надання додаткових освітніх послуг, як-от уроки англійської мови та хореографії, спортивні секції тощо за згодою з батьками у "Первоцвіті" платні. Виручені за це кошти за спільним погодженням згодом спрямовують на нове обладнання, облаштування приміщень НВК, інші потреби закладу.

Гості прес-центру принагідно вітають великий педагогічний колектив та всіх працівників освітньої галузі Ужгорода з Першовереснем та зичать їм професійних здобутків, успіхів та натхнення у їх благородній справі,  стабільності та добробуту їхнім родинам.

Кліпньюз

01 вересня 2010р.

Теги: Першовересень, освіта, учні, педагоги

НОВИНИ: Соціо

11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 8
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
» Всі новини