Закарпаття: проблемою цьогорічної вступної кампанії стали дві черги

В Ужгородському прес-клубі відбулося засідання на тему: «Вступна кампанія. Підсумки громадського спостереження на Закарпатті».

Закарпаття: проблемою цьогорічної вступної кампанії стали дві черги

25 серпня закінчилася вступна кампанія 2010 року. Святослав Бабіля, координатор моніторингової кампанії Громадянської мережі "Опора" та Карпатського Агентства Прав Людини "Вестед" в Закарпатській області зауважив, що цьогорічна вступна кампанія відзначилась небаченим ажіотажем та критикою вступних процесів, особливо тих, які стосувалися зарахування абітурієнтів на місця державного замовлення.

"Вступна кампанія не є виборчою. Якщо в останній можна проігнорувати певні порушення прав виборця, що суттєво не вплинули на загальний результат, то у випадку вступної кампанії, якщо право хоча б одного абітурієнта на здобуття вищої освіти було порушене -- уся кампанія вважається невдалою. А таких випадків було зафіксовано багато по всій Україні", -- сказав Святослав Бабіля. За його словами, найбільшими проблемам цього року стали ні черги, ні недостовірні документи "олімпіадників" та переможців Малої академії наук, а цьогорічне нововведення -- "дві черги".

"Через плутанину до ВУЗів на державні місця зараховані не ті абітурієнти, які мали на це право відповідно до умов прийому та рівня своїх знань, а ті, які мали об'єктивну та оперативну інформацію щодо черги й швидше змогли "добігти" з оригіналами документів", -- констатував С. Бабіля.

Справа у тому, що умовами вступної кампанії-2010 передбачалося, що 6 серпня повинні бути оприлюднені списки рекомендованих до зарахування на місця державного замовлення. Потім упродовж п'яти днів абітурієнти зі списку повинні принести оригінали документів. Якщо цього зроблено не було, то "державне" місце звільнялося, після чого складалися скориговані списки абітурієнтів рекомендованих до зарахування. До них потрапляли вступники другої черги, котра формувалася із тих, хто мав непогані бали проте, не потрапив до першого списку. Цих дітей упродовж п'яти днів так само потрібно було сповістити про необхідність донесення оригіналів документів.

Саме в цей період спостерігачі "Опори"  виявили найбільше недоліків. Володимир Феськов, співкоординатор кампанії ГО "Опора" навів приклад порушення з боку приймальної комісії Закарпатського державного університету -- на офіційній веб-сторінці закладу (www.zakdu.edu.ua) 10 серпня була оприлюднена інформація про "Рейтингові списки вступників, рекомендованих до зарахування на контрактній основі (станом на 11.08.2010 р.)". Слід зазначити, що рішення приймальної комісії щодо рекомендації до зарахування на контрактній основі за період вступної кампанії взагалі не приймалося, окрім двох спеціальностей, на яких державне замовлення відсутнє (міжнародні відносини та міжнародне право). На переконання ГМ "Опора", оприлюднення такої інформації могло ввести в оману абітурієнтів, оскільки станом на 11 серпня місця державного замовлення не були заповнені, а, відповідно, абітурієнти, "рекомендовані на контракт", мали всі шанси потрапити до списку тих, хто навчатиметься за кошти державного бюджету.

Також, 11 серпня 2010 не було проведено засідання приймальної комісії УжНУ, яка б мала затвердити список абітурієнтів, що подали оригінали документів на місця державного замовлення та виключити зі списку тих, хто в п'ятиденний строк не скористався можливістю навчатись на бюджетних місцях,-- кажуть в ГО "Опора". Зафіксовано порушення, спричинене нечіткими формулюваннями в нормативних документах вступної кампанії. Так засідання приймальної комісії Закарпатського Державного Університету відбулося 16 серпня, що є порушенням правил прийому, в яких вказано, що "Зарахування вступників на основі повної загальної середньої освіти на денну (заочну) форму навчання за державним замовленням здійснюється не пізніше 15 серпня; за кошти фізичних та юридичних осіб — після зарахування на місця державного замовлення відповідного напряму підготовки (спеціальності), але не пізніше 25 серпня". Власне, списки зарахованих на держзамовлення в ЗакДУ були оприлюднені лише 19 серпня.

 Разом з тим, в листі міністра Дмитра Табачника №№1/9-541 від 10.08.2010 "Щодо окремих питань прийому на навчання до вищих навчальних закладів" сказано: "Зокрема, необхідно дотримуватись п'ятиденного терміну подання оригіналів документів після оприлюднення списків осіб, рекомендованих до зарахування та послідовності формування списку. Не допускається зарахування осіб з нижньої частини списку лише тому, що вони вже подали оригінали документів". Тобто, термін прийому документів тривав до 15 серпня включно. Ускладнило ситуацію те, що останній день прийому документів припав на неділю.

Спостерігачами ГМ "Опора" зафіксовані випадки, коли абітурієнти не змогли подати документи до приймальної комісії УжНУ у неділю, 15 серпня. Оскільки рішення щодо зарахування абітурієнтів на держбюджет було прийнято приймальною комісією зранку 15 серпня – прийом документів на місця державного замовлення був вже завершений.

За словами Володимира Феськова, вступ ускладнила неякісна робота системи "Конкурс". Через що абітурієнти, які не мали можливості ознайомитися з ситуацією щодо подачі оригіналів документів, фактично втратили свій шанс вступити на держзамовлення, маючи достатні для вступу бали.


Громадянська мережа ОПОРА третій рік поспіль на всеукраїнському рівні проводить кампанії підтримки та моніторингу процедур зовнішнього незалежного оцінювання (ЗНО) та вступу до ВНЗ.

27 серпня 2010р.

Теги: вступ, абітурієнт, моніторинг, державне замовлення

НОВИНИ: Соціо

15:29
/ 1
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
Приватний поїзд "Прага — Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 1
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
10:45
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Михайлом Козаком
» Всі новини