Закарпатський Чоп відзначив свою 729-у річницю (ФОТО)

Котрий рік поспіль місто Чоп скликає друзів на відзначення Дня заснування міста. Цього річ святкові заходи відбулись недільного дня, та зібрали довкола себе чимало учасників.

Закарпатський Чоп відзначив свою 729-у річницю (ФОТО)

Розмаїття заходів, що тривали на площі Європейській, вже традиційно вражали всіх присутніх, адже це і було основною ціллю організаторів - зробити це свято незрівнянним та незабутнім.
З 9 години ранку площа вкрилась наметами, в яких розпочалась виставка-продаж умільців народно-прикладного мистецтва. На ній були представлені вироби у власному виконанні вишивка, живопис, лозоплетіння, кераміка, малюнок на оксамиті, мереживо. Неподалік від них розташувались торгівці різноманітними прикрасами, медом та солодощами.

Трохи далі, на майданчику, організації та установи розпочали приготування страв до конкурсу „Найсмачніша національна страва", з різних сторін доносились духмяні та апетитні запахи.
Вже другий рік поспіль на площі проходила демонстрація ковальського мистецтва за участю Громади ковалів Закарпаття "Клепачі". Вкотре вони вразили всіх своєю майстерністю та оволодінням металом. Як і годиться в свята не обійшлось без подарунків. Гості на очах у всього міста виготовили в подарунок дві композиції „Пам'ятаю твої очі" та „Відродження", які згодом урочисто вручили міському голові Галині Цар на сцені.

На стадіоні „Локомотив" з самого ранку розпочались спортивні змагання з міні-футболу та волейболу. Серед 11 команд з міні-футболу перше місце зайняла команда „Ноу-алкогол". Переможців було нагороджено кубками, медалями та призами.

Вистачало розваг для наймолодших гостей свята. Увесь день працювали веселі дитячі атракціони та проходила чимала кількість конкурсів, в яких брали участь як діти так і дорослі мешканці міста. Визначено "Принца" та "Принцесу" свята. Ними стали юні гості міста Данії Антоли та Олександра Браун. Наша юна принцеса завітала до Чопа з Німеччини (м.Ліппшодт) а юний принц - з Англії (м.Ярмонд). Батьки дітей розповідають, що такі високі титули їх діти отримують вперше, і їх дуже тішить, що ця визначна для них подія сталась саме в Україні, рідній землі їх та їх пращурів.

Разом з тим діти змагались у конкурсі дитячого малюнку на асфальті "Казковий герой моєї мрії". За сприяння кондитерської фірми "Рошен" переможці та учасники всіх дитячих змагань отримали солодкі подарунки.

Було визначено найкраще народне вбрання. Переможцем стала Рекс Тетяна, яка спеціально до свята виготовила вишивану сукню. Як зазначила міський голова Галина Цар, дуже приємно, що традиція започаткована теперішньою командою міської ради з кожним роком стає дедалі масштабнішою, а чопівці все більше підтримують національні традиції, та долучають до цього молоде покоління.

За результатами дегустаційної комісії, до якої увійшли відомі в місті та й загалом в Закарпатті люди, було визначено переможця в конкурсі „Найсмачніша національна страва". Перемога дісталась Вагонному Депо. За сприяння депутата Закарпатської обласної ради Володимира Чубарка та Чопського міського голови Галини Цар переможці та всі учасники конкурсу отримали цінні подарунки.

Як відомо, жоден день народження не обходиться без солодкого торта. Такий смачний подарунок презентували місту цього дня представники міської організації партії Єдиний Центр. Жовто-блакитний торт, нагадував всім про урочистість заходу, а солодкі слова привітання асоціювались з чудовим святковим настроєм. Це смачне диво можна було побачити та скуштувати в одному з наметів, що були розташовані на центральній площі. 

Протягом дня на головній сцені міста проходив святковий концерт за участю колективів та виконавців міста Чоп і запрошених гостей.

Офіційне відкриття свята відбулось о 17 год. з проходження урочистої колони. Попереду колону очолив оркестр УМВС України в в Закарпатській області. За ними кращі працівники установ та організацій Чопа пронесли центром міста 24-метровий Державний прапор. Далі свій заклад представляли вихователі та вихованці дошкільного закладу "Казка", вони вже традиційно прикували до себе найбільшу увагу глядачів. Тут можна було побачити і можоретів, і україночок з козаками, і білих голубів - настільки різноманітним та яскравим було вбрання та виступ наймолодших учасників колони. За ними свої заклади представили загальноосвітні школи та дитячо-юнацька спортивна школа.

Урочисто відкрила свято міський голова Галина Цар, вона привітала всіх мешканців та гостей міста з 729 річницею міста Чоп. „День міста – це велике родинне свято, яке об'єднує усіх людей, незалежно від віку, віросповідання та вподобань". - сказала вона. В нашому багатонаціональному місті це свято об"єднає не просто громаду, а об"єднає різні народи, які мирно та дружно працюють на благо міста, адже всі здобутки і позитивні зміни, що відбуваються, відбуваються завдяки Вашій щоденній напруженій праці. Саме ви – мешканці цього міста завжди були і є і залишитесь найбільшою гордістю міста. Та наголосила, що не тільки в радості, а й в подоланні негод міська влада та громада є єдиними, пригадала, що місто цього річ пережило зимові намети та весняну повінь. На подолання наслідків цих стихій були кинуті максимальні зусилля. „Ми вистояли всі негаразди – сказала міський голова – і все це тільки завдяки єдності всієї громади".

 З вітальним словом виступили поважні гості - депутат Закарпатської обласної ради Володимир Чубірко, міський голова м.Загонь (Угорщина) Міклуш Лешку та професор, кандидат наук, лауреат Державної премії Сусанна Шалімова.

Після офіційного відкриття місцеві виконавці продовжили концертну програму, а жителі міста мали змогу поласуватися смачними стравами придбаними в наметах. Та найцікавіша розважальна програма чекала на мешканців міста увечері.

Справжній вибух енергії стався коли на сцені з'явились учасники гурту „Ділема". Їх виступ був найочікуванішим для публіки. Запальні хлопці з відомого українського гурту не залишили байдужими людей різного віку. Пісні, що звучали на сцені ехом відгукувались серед глядачів. Не обійшлось тут без виступу "на біс". Хлопці з гурту висловили свою симпатію місцевій публіці. А після концерту поділились неймовірно позитивними враженнями про місто Чоп. Півторигодинний концерт запалив публіку на увесь вечір.

Продовжили танцювально розважальну програму молоді зірки Закарпаття: Рената Штіфель, Аліна Паш та танцювальний ансамбль сучасного танцю "БЛІЦ".

На завершення свята в небі засяяв феєрверк, який люб'язно подарував городянам депутат Закарпатської обласної ради Володимир Чубірко. А за тим місто поринуло у ритми танцю на загальноміській дискотеці.

Діана Вашко, Чопська міська рада

26 серпня 2010р.

Теги: Чоп, свято, Єдиний Центр

НОВИНИ: Соціо

18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 5
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
» Всі новини