В Ужгороді вперше сядуть за парти 1300 дітлахів

Свято Першовересня цього року буде особливим, адже вітчизняна освіта знову стане 11-річною. Як коментує начальник управління освіти Ужгородської міської ради Володимир Огар, програми і підручники вже розробляються, і ніяких проблем ці зміни не викличуть. Однак пан Огар зазначив, що навчання все-таки буде тривати 12 років, враховуючи обов’язкове відвідання дошкільних закладів дітей 5-річного віку.

В Ужгороді вперше сядуть за парти 1300 дітлахів

Зараз в Ужгороді працює 30 загальноосвітніх навчальних закладів. З них – 9 НВК та 7 шкіл нового типу.

Більшість навчальних закладів зустрінуть школярів оновленими. У цьому році з міського бюджету було виділено 3 мільйони гривень на реконструкцію фасадів, зокрема на заміну вікон у школах. Ремонт опалювальних систем проводять в ужгородських школах №10, 11, гімназії та економічному ліцеї. Уже завершена реконструкція покрівлі в школі № 7. Також проводяться проектні роботи по реконструкції котелень та інші заходи по забезпеченню навчальних закладів автономним опаленням. У школах з метою економії електроенергії замінено 5155 ламп розжарювання на енергозберігаючі.

Не менше готуються і батьки першачків. Адже зібрати дитину до школи – зав¬дання не з легких. Що, за скільки і навіщо купують до дитячого портфелю нам погодилася розповісти мама майбутньої першокласниці Наталія. "Збирали дитину до школи ми усією родиною. Спочатку купили портфель. За нього ми віддали 200 грн., а загалом ціна коливається в діапазоні від 100 і до 500. На пенал, щоденник й інші канцтовари витратили ще близько 100 грн. Окрім цього 80 грн. здали на прописи, за якими навчатиметься наша дочка. Проте найбільше грошей витратили на одяг. Так за шкільну форму, яка складається з трьох речей (сарафан, спідничка і піджак) ми віддали 300 грн. Ще 200 витратили на блузочку й бантики. Спортивний костюм та взуття придбали за 300 грн. Загалом, на збір дитини до першого класу ми витратили близько 1200 грн. На ремонт класного кабінету збирати додаткові кош¬ти нам не довелося, адже приміщення у відмінному стані і з вакуумними вікнами. Попереду ще батьківські збори, можливо будуть і додаткові витрати".

Таким чином, збираючи першачка можна з легкістю вкластися у півтори тисячі гривень. Важча ситуація з підлітками, потреби і бажання яких значно відрізняються від дитячих. Тільки за одяг доведеться викласти кругленьку суму. Що стосується канцтоварів, то за зошити залежно від сторінок потрібно викласти від 1 до 7 грн. Щоденник та пенал з канцелярським начинням (крім олівців і ручок не забудьте про набір циркулів і транспортирів) обійдуться десь у 100 грн. Модна шкільна сумка хорошої якості коштуватиме не менше 250 грн.

Проте, на цьому труднощі для батьків першокласників тільки починаються. Як зауважують лікарі, діти-шестирічки, а особливо ті, кому щойно виповнилося 6, зовсім не готові до школи. Перший рік навчання – це один із найсуттєвіших перехідних періодів у житті дитини, адже цілковито змінюється спосіб її життя. Крім цього, медики стверджують, що період між шістьма та сімома роками дорівнює десяти рокам життя, настільки інтенсивно відбуваються зміни в дитячому організмі. Психолог – психотерапевт, член Закарпатського осередку УСП Вікторія БАШКІРЄВА зауважує, що до школи дитину слід готувати. Для цього необхідно читати спеціалізовану літературу, прислухатися до порад психотерапевтів, відвідувати групи особистісного розвит¬ку. Дитині потрібно пояснити, що ніхто не примушує її любити школу, головне, вона повинна зрозуміти, що навчання – це її обов'язок. У дитини має бути особистісна готовність, не інтелектуальна і не моторна. Тобто має хотіти вчитися першокласник, а не його батьки, дитині має бути цікаво. Тільки тоді з'явиться самомотивація і успіхи у навчанні. Слід бути готовим і до різної поведінки дитини. Мовляв, у школі слухняний, а вдома бешкетує. Це вказує на те, що свій "шматочок" дорослості дитина використала у школі, а вдома їй необхідно відпочити. Батькам потрібно подбати і про ресурсну річ. Це може бути іграшка, яку дитина братиме до школи. Варто пам'ятати, що гра – це ведучий тип діяльності, вона конкуруватиме з навчанням, і це нормально.

Про що батькам ужгородських першокласників не слід хвилюватися, так це про харчування. Як повідомив начальник управління освіти Ужгородської міської ради Володимир Огар на харчування у 2010 році з бюджету виділено 3 мільйони 500 тисяч гривень, 1 мільйон 187 тисяч – позабюджетні надходження (оплата батьків). У навчальних закладах міста здано в оренду приватним підприємцям з метою забезпечення якісного харчування та покращення матеріальних умов 10 їдалень. Минулого року забезпечили гарячою їжею харчування 12 859 учнів ужгородських шкіл. Проте медики радять класти до дитячого ранцю й яблучко, булочку або печиво, аби дитина на перерві мала змогу перекусити.

Вікторія Сабо, "Закарпатська правда"

25 серпня 2010р.

Теги: Першовересень, освіта, школа, дошкільний

Коментарі

Закарпаття онлайн 2010-08-25 / 13:29:00
Сергію, ви протягом дня копіюєте в нас купу інфи, прямо з заголовками - і от тепер пред'ява. А коли берете з наших блогів матеріали Старого Замку, де посилання на закарпаття онлайн чи Закарпаття онлайн.БЛОГИ? Чи ви їх самі скануєте?:)

Навчитеся давати посилання на нас. будемо давати посилання на вас. Принаймні, до тепер ми робили все чесно, а ви - ні.

Треба ж вас якось учити порядності... :)

2010-08-25 / 12:35:00

Хлопці, а послатися на сайт ****************? Чи Ви самі засканували матеріал? Не гарно...

НОВИНИ: Соціо

18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 5
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
» Всі новини