На Закарпатті провели засідання "протипожежного" штабу і навчання

Поблизу с. Велятино Хустського району, що на Закарпатті відбулося виїзне засідання оперативного штабу з координації дій з проведення заходів та мінімізації можливих негативних наслідків надзвичайних ситуацій, пов'язаних з пожежною небезпекою у 2010 році, де були присутні представники органів влади та місцевого самоврядування району та проведено спільні навчання служб життєзабезпечення Хустського району щодо ліквідації умовної лісової пожежі.

На Закарпатті провели засідання "протипожежного" штабу і навчання

Окрім працівників оперативно-рятувальної служби у заходах брали участь оперативні бригади управління лісового господарства, державного управління екології та природних ресурсів, Закарпатського територіального центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф, Хустської філії ВАТ „Укртелеком", працівники органів внутрішніх справ, місцевих лісофондоутримавачів   та інших організацій, що залучаються до ліквідації подібного роду надзвичайних ситуацій.

Проведення даного заходу було обумовлене пожежною обстановкою в північних та східних регіонах нашої країни, де і надалі спостерігається досить складна оперативна обстановка. Хоча на відміну від інших областей   в Закарпатській області ситуація набагато краща, заспокоюватися зарано, адже найбільш напруженими у цьому плані є перші два місяці осені, коли йде прибирання територій від залишків господарювання, спалювання сухої рослинності на присадибних ділянках та дачних масивах, які нерідко межують із лісовими угіддями.

На засіданні штабу було заслухано доповіді представників усіх задіяних у навчаннях служб про проведену ними роботу щодо вжиття першочергових заходів по попередженню та ліквідацію пожеж у лісах.

Далі розпочалися навчання. За тактичним задумом через необережне поводження з вогнем відпочиваючих виникла значна лісова пожежа. У зв'язку з посиленням північно-східного вітру фронт вогню пересувався в напрямку державного кордону України з Румунією. Виникла реальна загроза поширення лісової пожежі та створення небезпеки мешканцям с. Велятино Хустського району.

Навчання проходили в умовах максимально наближених до бойових. Після отримання повідомлення про пожежу до місця події не гаючи часу було направлено пожежну техніку. На той час вже було зібрано добровільні пожежні дружини Хустського держлісгоспу.

Ситуація ускладнювалася, існувала реальна загроза знищення вогнем населеного пункту Велятино та будівлі санаторно-курортного типу, в якій знаходилися люди. Керівником гасіння пожежі було прийняте рішення піднімати Хустський зведений загін. Після оголошення збору особового складу до місця виникнення надзвичайної ситуації одна за одною почали з'їжджатися пожежні машини з Хуста, Виноградова, Тячева, Міжгір'я та автомобілі аварійних служб району. Для організації роботи по гасінню лісової пожежі з обласного центру виїхала мобільна оперативна група ГУМНС та мобільний шпиталь. На місці було розгорнуте наметове містечко для відпочинку особового складу та прийому їжі.
По-скільки відстань від найближчого водоймища до умовного осередку вогню сягала близько п'ятиста метрів, на вододжерело було встановлено пожежну насосну станцію, а прокладання магістральної лінії здійснювалося за допомогою рукавного автомобіля. Добровільна пожежна дружина Велятинського лісництва Хустського держлісгоспу забезпечувала створення мінералізованої смуги шляхом очищення території від листя та сухих дерев, а пожежні підрозділи створивши бойові дільниці "атакували" вогняну стихію.

Поки одні займалися безпосередньо гасінням пожежі підрозділами, пожежною ланкою газодимозахисної служби та працівниками медицини катастроф здійснювалася евакуація людей із санаторно-курортного комплексу та надавалася перша невідкладна медична допомога потерпілим від пожежі з їх подальшим транспортуванням до медичного закладу.
По закінченню керівником проведених навчань було підбито їх підсумки. Як повідомив начальник головного управління МНС в Закарпатській області Сергій Крицький, всі служби спрацювали дуже добре й з поставленими завданнями впоралися. У продовж теми Сергій Миколайович також розповів, що основною метою проведення таких заходів було відпрацювання до автоматизму залучення необхідних сил та засобів для реагування на виникнення подібного роду надзвичайної ситуацій, злагодженість дій підрозділів, зокрема при гасінні великих пожеж у лісах.

21 серпня 2010р.

Теги: пожежа, МНС, навчання

НОВИНИ: Надзвичайні ситуації

11:29
По дорозі між Сімером і Ворочовом Перечинської громади згорів Mercedes, що їхав на ремонт (РОЗШИРЕНО)
11:01
У середу у Ясіні на Рахівщині горіла "дев'ятка", а у Ворочові на Ужгородщині – Mercedes
10:43
На пожежі в Нижніх Воротах на Мукачівщині отримала опіки власниця будинку
10:34
Уночі в Чопській міській лікарні вигоріла надвірна споруда
11:37
У Буштині, поки власники спали, загорілася надвірна споруда з 2 тоннами сіна
16:57
У Синевирі на Хустщині вигорів мансардний поверх дерев'яного будинку
10:58
На Ужгородщині бобри норами пошкодили дамбу Латориці
11:22
У Буштині вогонь з підпаленого сухостою ледь не перекинувся на житлові будинки
11:09
В Ужгороді через саморобну піч горіла споруда, пристосована під житло
10:48
У пожежі в літній кухні у Вишкові загинув 68-річний чоловік
11:08
Спалюючи сміття на кладовищі, ужгородець спалив розташовану поруч надвірну споруду з сіном
21:56
Неподалік села Карпати внаслідок ДТП перекинувся Mercedes Sprinter
11:52
/ 2
Біля Горінчова на Хустщині Skoda вилетіла в кювет і перекинулася. Водій загинув, пасажирка травмована
10:26
У Синевирській Поляні горіла дровітня, від вогню довелося рятувати два будинки поруч
11:17
У Руському Полі на Тячівщині гасили пожежу в надвірній споруді
10:56
В Ужгороді горіло в місці "щільної забудови" на Гранітній
15:47
/ 1
43-річний житель Рахова з необережності впав з моста у річку і загинув (РОЗШИРЕНО)
14:15
/ 1
На Закарпатті в Тисі виявили тіло 22-го потопельника-"ухилянта" – 33-річного харків’янина
12:36
/ 13
Закарпатський ОТЦК: "ухилянт-суїцидник" Хабаров лише незначно "подряпав" руки, подряпини на обличчі "симулював", а при ньому знайшли транквілізатор
11:22
У Рахові вночі на неділю чоловік впав у Тису і втопився
10:47
В Ужгороді горіла квартира багатоповерхівки
13:41
У Руській Мокрій на Тячівщині Ford злетів у річку, загинули водій та пасажир
11:36
У Текові Королівської громади врятували будинок, в якому загорівся дах
10:45
У Кричові Буштинської громади донька, випадково проходячи повз, врятувала свою 77-річну матір з пожежі
00:02
/ 1
У Неліпині Мукачівського району Volkswagen на швидкості проломив стіну і влетів у будинок
» Всі новини