ННа Закарпатті презентували інвестпроект "Полонина Руна"

У багатьох країнах світу туристична індустрія є однією із найприбутковіших галузей економіки, займаючи в середньому 15 відсотків внутрішнього валового продукту. В Україні ж цей показник становить всього 1 відсоток. Зайве говорити, які перспективи щодо розвитку туризму має Закарпаття.

Те, що величезні, підтвердила і презентація інвестиційного проекту туристичного центру "Полонина Руна", яка відбулася днями в облдержадміністрації.

Голова правління української компанії "Атол Холдинг" Олег Боярин представив увазі голови облдержадміністрації Олега Гаваші проект побудови гірськолижного, курортно-санаторного та історично-культурного центру, що планується побудувати у Перечинському районі, загальною вартістю сотні мільйонів доларів США.

Працювати над проектом почали рік тому і наразі вже готові всі розрахунки та загальний план. Зараз розробляються проекти на кожну окремо взяту територію, адже передбачається побудувати вісім туристичних центрів – безпосередньо на полонині Руна, біля високогірного озера Велике Тростє, поблизу сіл Тур’я Поляна, Лумшори, Ликіцари, Липовець, Турички, Полянська Гута. Загальна площа комплексу – близько 60 тисяч гектарів, найдовша гірськолижна траса сягатиме 8 км. Планується побудувати понад 340 готелів, пансіонатів, котеджів і гірських притулків на майже 18 тисяч 900 місць. Туристичний центр прийматиме відпочиваючих протягом цілого року, адже, крім того, що на полонині 120 днів лежить сніг, у всіх центрах комплексу працюватимуть спа-центри, аквапарки, розважально-спортивні центри тощо. А в Лумшорах, Тур’ї Поляні ще й лікуватимуть мінеральною водою.

За словами Олега Боярина, реалізацію проекту починатимуть із Тур’ї Поляни, куди інвестують 250 млн. доларів. Вже за півтора року планують прийняти перших гостей.

Вже сьогодні треба будувати інфраструктуру, передусім транспортне сполучення із турцентрами, відпрацьовувати питання енергозабезпечення, водозабезпечення тощо.

Окремо йшлося про підготовку кадрів. Реалізація цього проекту дасть роботу понад 10 тисячам чоловік. Їх треба навчити, адже чого гріх таїти, у нас пораз важко знайти навіть добре навчених офіціантів. Тож особливу увагу приділять підготовці фахівців середньої ланки, що дає сподівання, що невдовзі відродиться обласна профтехосвіта. Вже досягнуто домовленостей з УжНУ про підготовку спеціалістів туристичної галузі.

Реалізація цього проекту, без сумніву, сприятиме якісному розвитку всієї туристичної галузі Закарпаття і дасть для області загалом сприятливий економічний ефект. До слова, інвестори планують започаткувати в області і низку виробництв, які б обслуговували комплекс. А це ще додаткові робочі місця. Що ж означає 10 тисяч робочих місць для гірських сіл Перечинщини, взагалі зайве говорити.

Масштабність проекту надає йому значення загальнонаціонального. Його реалізація має стати хорошим прикладом співпраці приватних і державних структур. Наразі в облдержадміністрації створюють комісію, яка займатиметься координацією дій в реалізації проекту. При цьому найголовніше завдання, яке поставив Олег Гаваші перед інвестором, - при проведенні робіт необхідно до мінімуму звести вирубку лісів і втручання у природу та враховувати думку й інтереси місцевих мешканців. На що Олег Боярин зазначив, що збереження екологічного балансу під час реалізації проекту – для них найголовніше.

Управління інформації та зв’язків із громадськістю Закарпатської ОДА
16 червня 2003р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

17:44
На Закарпаття прибув ще один евакуаційний потяг з Донеччини
17:05
/ 2
Голова НСЗУ в Ужгороді розповіла про результати моніторингу лікарень Закарпаття
15:40
ВР перейменувала 4 села на Закарпатті
14:35
Упродовж 2-х тижнів у ПП "Чоп – Загонь" буде частково обмежено рух транспорту на виїзд
11:56
/ 1
У Хусті в четвер попрощаються з полеглим на війні з росією 60-річним Юрієм Величком
21:52
Закарпатка народила в авто "швидкої" на перехресті біля церкви в центрі Виноградова
21:34
Вакарчук показав світлини з рідного Мукачева – дитяче фото з мамою і "доросле" селфі з нею
19:02
/ 3
В Ужгороді розпочинається видача пільгових транспортних муніципальних карток
23:05
У Великих Лучках попрощалися з полеглим на війні з росією Іллею Бобровичем
11:31
На війні з росією поліг Артур Кобилкін з Сокирниці на Хустщині
11:37
В ужгородському скансені відкрили фотовиставку про трагічні сторінки воєнного життя Харкова
21:43
/ 7
Міні-міні-міні...
11:21
/ 1
Стримуючи московську навалу на Донеччині поліг Василь Вощепинець з Розтоки Пилипецької громади на Хустщині
21:31
/ 1
У неділю в Мукачеві попрощаються з полеглим на війні з росією Юрієм Логачовим
20:48
/ 2
Біля Ольгівки Курської області рф загинув 41-річний Євген Мошкола з Іршави
18:46
/ 5
ЧИН МИКОЛИ МУШИНКИ
03:43
/ 1
Стало відомо про загибель на війні Юрія Кубарича з Підплеші на Тячівщині
02:52
9 жовтня оголосять остаточне рішення щодо забудови Свидовця мегакурортом
23:28
У Горянській ротонді відбудуться Божественна Літургія та панахида за полеглими Героями
22:43
В Ужгороді на вихідні відбудуться благодійний волонтерський ярмарок і відкриті екскурсії містом
15:54
В ужгородському скансені відкриється фотовиставка про Харків під час війни
13:53
/ 1
У лікарні помер прикордонник Ігор Висторобський з Буштина, який два тижні тому отримав важкі травми під час обстрілу на Донеччині
11:16
На війні з росією поліг Іван Басараба з Косівської Поляни на Рахівщині
02:37
У Верхньому Коропці проведуть в останню дорогу полеглого на війні з росією Володимира Новодольського
16:00
У Мукачеві в четвер прощатимуться з полеглим Героєм Максимом Решетніковим
» Всі новини