Сьогодні відзначається Міжнародний день лівші

13 серпня весь світ відзначає Міжнародний день ліворуких. Вперше цей день відзначили 13 серпня 1992 року у Великобританії.

Сьогодні відзначається Міжнародний день лівші

Як повідомляє джерело, у 1976 році в американському місті Топіка проходила Міжнародна конференція шульг, у ході якої був підготовлений Білль про шульг. У документі зазначено, що відтепер 13 серпня кожного року буде відзначатися Міжнародний день шульг, що знаменує боротьбу за свободу і гідність лівш усього світу.

Згідно з даними статистики, лівші складають від трьох до десяти відсотків людства. У молодому віці їх більше, в зрілому і літньому менше: серед 20-річних - 13%, серед 80-річних - менше одного відсотка.

На сьогоднішній день медики і психологи озвучили кілька причин виникнення ліворукості, проте точна відповідь досі не знайдена. Активно йдуть дослідження генетичної природи ліворукості. Така природа підтверджується статистично: у праворуких  батьків народжується 9% лівш. Якщо один з батьків лівша, ймовірність підвищується до 19%, якщо обоє - ймовірність 26%.

У зв'язку з повсюдним припиненням переучування лівш, за кілька останніх десятиліть питома вага ліворуких у світі зросла у 3-4 рази. Досвід багатьох зарубіжних країн показав, що дбайливе ставлення до ліворуких дітей сприятливо позначається на їх подальшому розвитку, а значить, на успіхах суспільства в цілому.

Деякі учені заявляють про перевагу шульг над праворукими. Багато досліджень показали, що випускники вищих навчальних закладів, у яких більше розвинена ліва рука, заробляють на 13-21% більше, ніж їхні ровесники-правші. Проте, відзначають вчені, ця тенденція виявляється тільки щодо чоловіків - ліворукі і праворукі жінки демонструють однакові результати.

Також вчені стверджують, що в грі на музичних інструментах і спорті - боксі, тенісі, фехтуванні  - ліворукі люди досягають успіху краще за праворуких. Лівші більш ефективно використовують обидві півкулі, саме тому вони стають швидшими. Це дає їм величезну перевагу.

У багатьох країнах є спеціальні магазини для ліворуких людей, де можна придбати ножі і ножиці, різні пристосування, спортивне приладдя, швейні машинки, холодильники, фотоапарати, комп'ютери з клавіатурою, пристосованою для ліворуких і багато іншого. Так, моделі комп'ютерних мишок для шульги мають відповідний вигин і інше розташування кнопок, ніж на звичайних мишках.

Відомі фірми канцелярських товарів стали випускати спеціальні шкільні набори для ліворуких, в які входять ручки, ножиці, лінійки, мати для навчання письма та інші потрібні для лівш предмети.

Для шульг створюються спеціальні музичні інструменти - наприклад, гітари. На заводах і фабриках є верстати для ліворуких. Існують навіть спеціальні чекові книжки для шульги.

Знамениті лівші - Цезар і Наполеон, Олександр Македонський і Карл Великий, Черчилль і Жанна д'Арк, Бісмарк і Фідель Кастро. Серед американських президентів - Джеральд Форд, Білл Клінтон, Джордж Буш-старший і Барак Обама. Лівшами були Леонардо да Вінчі, Мікеланджело, Огюст Роден, Пабло Пікассо, Пітер Пауль Рубенс, Альбрехт Дюрер, Ганс Крістіан Андерсен, Ніколо Паганіні, Вольфганг Амадей Моцарт, Франц Кафка, Фрідріх Ніцше, Сергій Рахманінов, Аристотель, Чарлі Чаплін, Альберт Ейнштейн, Ісаак Ньютон.

У цьому році Україна вперше відсвяткує Міжнародний день лівші. Довгі роки це свято ігнорувалося на території колишнього СРСР: лівш переучували ще в ранньому дитинстві. Але цього року Україна однією з перших на пострадянському просторі приєднується до святкування Міжнародного дня лівші.

Корреспондент

13 серпня 2010р.

Теги: лівша, відзначаюь, міжнародний

НОВИНИ: Різне

22:46
"Заповіт" Тараса Шевченка прозвучав в угорському парламенті
17:13
Переваги вертикальних пресів для макулатури
22:19
Пневматичний пістолет для спорту та тренувань
22:17
Чому виникає запалення нирок і які аналізи допоможуть діагностувати нефрит?
22:15
Чоловічі ремені: Різновид матеріалів, як правильно обирати
00:48
/ 1
У першому турі виборів президента Словаччини виграв прозахідний кандидат
20:59
Оптові продажі промислової фурнітури в Україні: виклики та можливості для бізнесу в 2024 році
21:21
Колористика меблів: дивани яких кольорів виглядають дорого?
22:58
/ 10
Військовий з "Азова" запропонував дозволити бойовим бригадам самим мобілізовувати "ухилянтів"
15:29
Найкращі місця для подорожі в Японію
23:02
/ 2
Макрон: У нас немає лімітів, ми будемо реагувати на поведінку росії
17:10
Блендер на кухні - чому це обов'язкова річ
16:27
Який айфон краще купити у 2024 році?
16:08
Який холодильник краще: Ноу Фрост, статична чи динамічна система охолодження?
15:13
Де надрукувати книги у Львові за розумною ціною?
11:46
"Радіо Свобода": угорщина надіслала лист державам ЄС щодо, начебто, "утисків угорців" в Україні
22:55
Прямі джинси знову в тренді: кому пасують та з чим носити
20:19
Що можна подарувати дружині на річницю весілля
22:24
/ 3
Глава УГКЦ після слів Папи: В Україні нікому на гадку не спадає здатися
10:15
/ 10
Папа Римський Франциск порадив Україні "відважно" і з "відчуттям сорому" підняти перед росією "білий прапор" поразки
20:58
/ 2
Віцеспікер парламенту Словаччини заявив, що росія "не агресор" і "захищає свої інтереси"
20:32
/ 1
фіцо вважає, що Чехія поставила під загрозу відносини зі Словаччиною через різні погляди на війну рф проти України
13:11
Лазерне шліфування обличчя: Інноваційний підхід до краси
21:25
Чехія ставить на паузу міжурядові консультації зі Словаччиною через "значні розбіжності"
13:49
Що треба знати про верстати з ЧПК до покупки
» Всі новини