На Міжгірщині взялися за благоустрій кладовищ

У народі кажуть, що дерево міцне своїм корінням, а людина — родом, пам’яттю про тих, котрі жили перед нею. Тому провідувати могили померлих родичів — наш священний обов’язок перед ними. У нас на Верховині вже традиційно і загальноприйнято вшановувати пам’ять померлих два рази в році — на Хомину неділю, що є наступною після Паски Христової, та 1 листопада, який вважається Міжнародним днем пам’яті.

На Міжгірщині взялися за благоустрій кладовищ

Зазвичай, таким масовим відвідуванням, що супроводжуються поминальними молитвами священиків, передують благоустрійні роботи на цвинтарі. Проте впродовж літа райцентрівське кладовище знаходиться у занедбаному стані. Через трави та бур'яни важко знайти потрібну могилу. Звичайно, це не робитиь честі в першу чергу тим, чиї рідні тут покояться. Бо обкосити гріб, прибрати навколо нього — обов'язок живих.

Останнім часом, і, гадаю, міжгірці це помітили, благоустрій цвинтаря в Міжгір'ї значно змінився. І це зрозуміло, бо селищний голова Василь Щур поклав собі за мету — навести тут порядок, бо це, свого роду, візитна картка нашого краю, що свідчить про нашу культуру і духовний розвиток. Першим дієвим кроком селищної ради було впорядкування дороги для проїзду автотранспорту і з'єднання її з кладовищем, що знаходиться з правого боку, відведення грунтових вод з проїжджої частини, вирубування старих дерев. На даний час роботи з благоустрою цвинтаря продовжуються. Для скошування трав та бур'янів, які заполонили всю територію, селищною радою закуплено необхідний інвентар та залучено до цих робіт бригаду людей. Крім того, розроблено
проект, яким передбачено прокласти дорогу для проїзду автотранспорту на кладовище, що знаходиться з лівого боку та відведення від нього грунтових вод. Таким чином з'єднати всі три частини кладовища єдиною трасою. За схемою даного проекту буде зведено і бетонну огорожу цього священного місця.

Одного із спекотних днів зустрілася на кладовищі із знайомою Оленою Шегдою, яка проживає у Львові понад 30 років, але раз в році навідує могили батьків та брата у Міжгір'ї. Жінка схвально відгукнулася про добрі наміри селищного голови щодо впорядкування цвинтаря, бо, як висловилася вона, такого безладу у Львові не бачила. Але, каже Олена, багато що залежить і від самих людей, від усвідомлення ними того, що місця захоронення наших близьких треба відвідувати частіше і доглядати за ними.

Ось що висловився з цього приводу благочинний Міжгірського округу прот. ЄВГЕНІЙ ДОБРА:
— Місце спочинку наших предків — це святиня після храму Божого. Святий апостол Павло у зверненні до євреїв (13.7) говорив: "Поминайте наставників наших, воспоминаючи кончину їх, унаслідуйте віру їх". Ці слова зобов'язують нас свято почитати усопших сродників. Та чи завжди дотримуємось ми Святого Письма? Мабуть, ні. Впродовж літа могили наших предків запущені, зарослі багаторічними бур'янами, із-за яких навіть важко розгледіти хрести та пам'ятники. Це не робить честі нам, міжгірцям, адже відвідують могили рідних і ті, хто проживає за межами району і раз в році приїжджає в рідні краї. Дбати про належний стан священного місця — святий обов'язок кожного із нас. Пам'ятаймо, що всі ми смертні і своїм відношенням до усопших сродників сьогодні, готуємо грунт для свого місця спочинку в майбутньому. А для цього слід частіше вшановувати пам'ять померлих, наводити порядок на їх могилах.

Як священнослужитель, хочу віддати належне чинному органу місцевого самоврядування в особі голови Василя Щура, який дбає, фінансово сприяє в благоустрої духовної обителі в цілому, а зокрема і нашого кладовища. Дуже добре, що силами селищної ради прокладено дорогу для проїзду автотранспорту, якою з'єднано два цвинтарі. На сьогоднішній день ними розробляються нові механізми благоустрою святині, в тому числі і продовження впорядкування дороги, і відведення грунтових води, і встановлення такої очікуваної огорожі... Нехай Господь благословить їх за добрі труди. А ми пам'ятаймо, що місце поховань наших сродників має бути святим.
 

Марія Рубець. Фото В. Юрик

13 серпня 2010р.

Теги: кладовища, благоустрій, померлі

НОВИНИ: Соціо

22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
» Всі новини