На Закарпатті цьогоріч зафіксовано 111 фактів корупції

Як правило, ведучи мову про корупцію у нашій державі оперують десятками, сотнями тисяч, або й мільйонами гривень чи доларів США хабарів, забуваючи, що вона починається з малого. Тобто, корупційні злочини, це уже вершина протизаконних дій, за які передбачена кримінальна відповідальність. Однак вони, на моє глибоке переконання, починаються з малого правопорушення.

На Закарпатті цьогоріч зафіксовано 111 фактів корупції

Наприклад, хтось і державних посадовців „забув", що цю службу не можна суміщати з іншими видами діяльності. Скажімо, як один з головних бухгалтерів на Іршавщині, держслужбовець 12 рангу, яка за сумісництвом вирішила попрацювати у складі дільничної виборчої комісії від одного з кандидатів у президенти на минулих виборах.  Ще хтось надав переваги комусь, звичайно, не за красиві очі.

Інший держслужбовець  розпорядився собі „трудоголіку" чи комусь із наближених виписати і виплатити премію, не маючи на те жодних підстав. Саме так зробив один із сільських голів на тій же Ірщавщині. Або  один із сільських голів Ужгородського району надав до кримінально–виконавчої інспекції завідомо недостовірну інформацію про те, що громадянин Н. відпрацював на громадських роботах, хоч він таке адмінстягнення не відбував. Словом, у чинному Законі України „Про боротьбу з корупцією" названо немало дій, за які настає адміністративна відповідальність. Це свого роду попередження: схаменіться, бо від таких корупційних дій недалеко й до злочинних.
         
Нагадаю, що за перше півріччя цього року лише органами прокуратури області  було складено 28 протоколів про вчинення корупційних  діянь, або інших правопорушень, пов'язаних із корупцією.  До них ще необхідно додати 52 і 26 та п'ять протоколів, складених відповідно органами МВС і СБУ та податковою міліцією.

Загалом із розглянутих судами  56 протоколів оштрафовано на різні суми 50 осіб. На жаль, незважаючи на те, що прокурорами на місцях ставилося питання про припинення державної служби тими держслужбовцями, яких судами визнано винними у вчиненні корупційних діянь, жодної особи протягом першого півріччя не звільнено із займаної посади. Не у повному обсязі відшкодовуються і збитки, завдані корупційними діями. Поки що великий відсоток, особливо матеріалів органів МВС і СБУ про адміністративну корупцію, судами закривається за відсутністю події і складу правопорушення.

Прокурорами внесено на незаконні постанови про закриття судами таких справ 9 протестів, за наслідками перевірок скасовано 8 неправомірних нормативно-правових актів та рішень органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, внесено 11 документів прокурорського реагування на усунення причин і умов, що сприяють корупційним проявам, ставиться питання про притягнення винних осіб і до дисциплінарної відповідальності.
 
Звичайно, ми розуміємо, що ці заходи недостатні, аби приборкати корупційні правопорушення. Тому на розширеному засіданні колегії  прокурор області поставив перед кожним прокурорсько-слідчим працівником жорстку вимогу - адекватно реагувати   на найменше порушення антикорупційного законодавства. Додаткові  конкретні заходи для протидії корупції, особливо в податкових і митних органах, системі управління та місцевого самоврядування, вживаються й за рішення координаційної наради керівників правоохоронних органів області. Якщо спільними зусиллями вдасться присікати її на, так би мовити, первинному, тобто, адміністративному рівні, то менше у нас буде злочинних корупційних діянь, які наносять величезну не тільки матеріальну, але й моральну  шкоду законослухняним людям.

Микола Мокрянин, старший помічник прокурора Закарпатської області з питань нагляду за додержанням законів про адміністративні правопорушення

04 серпня 2010р.

Теги:

НОВИНИ: Кримінал

18:35
У Полянській громаді безпідставно віднесли до земель сільськогосподарського призначення 92 га земель лісового фонду. Справа в суді
17:56
У Великому Бичкові патрульний поліцейський на бусі смертельно травмував велосипедиста
17:25
/ 1
За службову недбалість під час ремонту лікарні в Перечині інженеру з технагляду повідомили про підозру
16:55
Ужгородець, який до смерті побив співмешканця матері, з яким пиячив, перебуватиме під вартою без права на заставу
19:01
/ 1
За сприяння поліції Закарпаття вилучено ввезеного з ЄС кокаїну на $250 тисяч
22:07
На Тячівщині затримали прикордонника за сприяння контрабанді сигарет
11:25
/ 2
"Схеми" детально розповіли про апартаменти родини очільника Антимонопольного комітету Кириленка в преміальному ЖК Residents Park в Ужгороді
22:31
Біля Мукачева "безправний" і п'яний водій тікав від патрульних та наїхав на поліцейське авто
18:11
У горах на Рахівщині виявили трьох виснажених втікачів до Румунії з Житомирщини
12:55
/ 1
У Міжгір'ї "на гарячому" затримали двох наркоторговців
12:47
/ 1
Свалявчанка на Lexus-і смертельно травмувала пенсіонера, що переходив вулицю
16:20
/ 2
У Виноградові посеред дня 33-річний раніше судимий чоловік поранив з "травмата" 28-річного містянина
10:46
/ 1
На Закарпатті по відео свідка водійку "Тесли" оштрафували за порушення на "зебрі"
21:54
/ 2
У Мукачеві 19-річна донька вбила ножем у шию свого 52-річного батька
21:13
На Закарпатті біля кордону з Румунією затримали двох псевдоволонтерів-"ухилянтів" та їх провідника
18:31
/ 2
Мукачівцеві, який готував до збуту 250 доз наркотиків, суд призначив домашній арешт
20:39
"Мерседес Спрінтер" неподалік села Карпати на Мукачівщині "перекинув" п'яний водій попутної "Шкоди Октавія"
20:19
/ 1
У Горонді на Мукачівщині 20-річний молодик сокирою вбив свого 24-річного односельця
18:19
/ 1
Підприємство з Дніпропетровщини через суд змусили відшкодувати 560 тис. грн завищеної ціни газу для опалення закладів освіти Мукачівщини
11:36
/ 3
Справу депутатів з Хуста і підрядника, які вкрали на ремонті опалення шкіл в Ужгороді 6,4 млн грн, передано до суду
10:55
В Ужгороді затримали організатора переправлення "ухилянтів" через кордон
17:20
У Мукачеві затримали жінку, яка намагалась вкрасти техніку в магазині
13:55
На Закарпатті судитимуть власника мережі магазинів за незаконний обіг електронних сигарет
22:49
/ 2
В Іршаві чоловіка затримали на продажі гранат
21:45
У Мукачеві рекордно п'яного "безправного" водія, що наїхав на клумбу, оштрафували на 50 тис. грн
» Всі новини