В Ужгороді працює 20 дошкільних та 30 загальноосвітніх навчальних закладів

Про підсумки минулого навчального року і підготовку до майбутнього говорив сьогодні на прес-конференції начальник управління освіти Ужгородської міської ради Володимир Огар.

В Ужгороді працює  20 дошкільних та 30 загальноосвітніх навчальних закладів

За його словами в Ужгороді працює  20 дошкільних та 30 загальноосвітніх навчальних закладів. З них – 9 НВК та 7 шкіл нового типу.

Щодо готовності дошкільних закладів до збільшення притоку дітей, що пов'язано з набуттям чинності  закону про обов'язкову дошкільну освіту, начальник управління зазначив, що в минулому році було додатково відкрита 41 група в існуючих ДВЗ. В наступному році планується відкрити ще чотири. Наразі в садочках є вільні місця і управління освіти контролює їх наявність.  Садочки, крім дванадцятигодинного, надають можливість короткотермінового пребування дітей у закладі – 6 годин. Володимир Огар звернув увагу на соціальну проблему, коли матері., перебуваючи у декретній відпустці віддають дітей у дошкільний заклад, тим самим позбавляючи дитину достатньої турботи, а батьків, котрі працюють, місця в садочку для їх дітей.

Говорили й про здобутки учнів. Володимир Огар розповів, що 55% учнів ужгородських шкіл приймали участь в шкільних предметних олімпіадах, 12 учнів є призерами Всеукраїнських олімпіад.  Команда з Ужгорода отримала перше місце на Всеукраїнськомиу конкурсі знавців географії. Проводилися в місті також конкурс "Вчитель року" та конкурс на кращого вихователя дошкільних навчальних  закладів та позашкільних закладів. За результатами зовнішнього незалежного оцінювання 12 одинадцятикласників з Ужгорода отримали 200 балів, при чому двоє учнів – з двох предметів.

 

Минулого року в школах міста запроваджувалися програми допрофільного, допрофесійного та профільного навчання.  Ці  програми дають можливість школярам зорієнтуватися у виборі майбутньої професії. У школах міста викладають, наприклад, такі спецкурси – осонови споживчих знань, ділова активність, підприємництво у дії тощо.

 

Звісно, більшість навчальних закладів потребує значних коштів для ремонтних робіт. В цьому році з міського бюджету було виділено 3 мільйони гривень на реконструкцію фасадів, зокрема на заміну вікон в школах, і 1 мільйон 400 тисяч гривень для дошкільних навчальних закладів. Замовляє і проводить тендери на ремонтні роботи відділ капітального будівництва Міськвиконкому.  Ремонтні троботи опалювальних систем ведуться в школах №10, 11, гімназії, економічному ліцеї, садочках №7, 42, 15. Вже завершена реконструкція покрівлі в школі № 7. Також проводяться проектні роботи по реконструкції  котелень та інші заходи по забезпеченню навчальних закладів  автономним опаленням. В школах з метою економії електроенергії замінено 5155 ламп розжарювання на енергозберігаючі лампи.
Що стосується  гарячого харчування в школах, в минулому році харчувалося  12859 учнів шкіл. На харчування  у 2010 році з бюджету виділено 3 мільйони 500 тисяч гривень,  1 мільйон 187 тисяч – позабюджетні надходження (оплата батьків). 10 їдалень навчальних закладів здано в оренду приватним підприємцям, з метою забезпечення якісного харчування та покращення матеріальних умов їдалень.  Харчування безкоштовно та за 50% ціною отримують дітти пільгових категорій.
Головною проблемою освітньої сфери Володимир Огар назвав забепечення належного рівня комп'ютерної грамотності вчителів. В цьому році планується 2 навчальні заклади – лінгвістичну гімназію і ліцей "Лідер" забезпечити мультимедійними навчальними комплексами (Мультимедійна дошка, проектор, ноутбук). Для педагогів проводилися, і будуть проводитися надалі курси компютерної грамтності на базі НВК "Пролісок". Ще одна проблема, над  якою працює управління освіти– перехід старшокласників повністю на профільне навчання. Також начальник звернув увагу на важливість активної позиції громадськості стосовно питань освіти. Так, в Ужгороді при управлінні освіти вже 2 роки працює громадська рада з батьків і представників управління.
Значною проблемою шкіл є незадовільне матеріально-технічне забезпечення уроків фізкультури. Воно потребує значного фінансування, тому це питання залишається поки що відкритим.

 

Щодо повернення до одинадцятирічної системи навчання – начальник управління заспокоїв, що програми і підручники вже розробляються, і ніяких проблем ці зміни не викличуть. Він зазначив, що навчання, все-таки, буде тривати 12 років, враховуючи обов'язкове відвідання дошкільних закладів дітей 5-річного віку.

Крістіна Шершун, "Вся Закарпатська Правда"

04 серпня 2010р.

Теги: Огар, дошкільний, шкільний

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 3
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини