Уряд викине на перепис населення мільярд

Всеукраїнський перепис населення пройде в 2012 році. Відповідне рішення уряду було прийняте минулого тижня. Перепис, проведений за стандартами ООН, коштуватиме бюджету України приблизно 1 млрд грн.

Уряд викине на перепис населення мільярд

Від розміру фінансування безпосередньо залежатиме список питань, які задаватимуть українцям. Наприклад, у Росії, де вже розпочалася кампанія з перепису населення, в опитування включені такі графи, як "вчений ступінь", "наявність Інтернету", а також питання про умови проживання росіян (чи є в житлі опитуваної людини телеантена, радіоточка, телефон, які в будинку санітарно-гігієнічні умови).

На таку деталізацію українцям не варто розраховувати, повідомили в Держкомстаті. Питання про наявність Інтернету точно не буде. Вітчизняні статисти в першу чергу обмежаться пошуком відповідей на два головні питання - скільки людей проживає в країні і які народності населяють державу.

Нестача грошей вже призвела до того, що перепис українського населення перенесено з 2011 на 2012 рік. Хоча за стандартами ООН ця процедура повинна проходити кожні 10 років. Востаннє держава перераховувала українців в 2001-му. Варто зазначити, що тоді фінансування перепису населення здійснювалося з розрахунку 0,75 долара на людину. Як повідомили в Державному комітеті статистики, в 2012 році ця сума може вирости. За стандартами ООН зараз вона може складати до 3 долара на людину.

Якщо Україна візьме за основу саме цю цифру, то на перепис населення може бути витрачено приблизно 1 млрд грн. За оцінками фахівців з Держкомстату, для перепису населення повинно бути залучено не менше 200 тисяч людей.

У Держкомстаті навели приклад Казахстану, де вартість недавнього перепису населення склала 2,1 євро на людину. У Росії на перепис населення держава виділила 562 млн доларів.

Проте пробний перепис українців Держкомстат проведе вже цього року. Тренування статистиків призначене на грудень. Так звані "лічильники" повинні будуть встановити кількість жителів Дергачівського району в Харківській області, який раніше налічував 96 тисяч жителів. Як повідомили в Держкомстаті, пробний перепис - це традиційний захід перед загальнонаціональним підрахунком.

Щоправда, в Харківському відділенні Держкомстату поки не знають, чи доведеться їм проводити перепис усього населення Дергачівського району або тільки половини його жителів. Усе залежить від виділеного фінансування.

Згідно зі ст. 6 Закону "Про всеукраїнський перепис населення", заповнення переписної документації здійснюється без документального підтвердження. Проте участь у переписі є обов'язковою. За ухилення передбачено штраф. Відповідно до перепису 2001 року, в Україні проживало 48,46 млн людей. За даними Держкомстату України, в травні 2010-го чисельність населення країни складає 45,9 млн людей. На кожному квадратному кілометрі в Україні в середньому проживає 76 людей.

Щільність населення - неоднорідна: в Донецькій області - найвища (168 людей на 1 кв. км), в Чернігівській - найнижча (35 людей на 1 кв. км), пише Дело.

02 серпня 2010р.

Теги: перепис населення, уряд

НОВИНИ: Різне

15:29
Найкращі місця для подорожі в Японію
23:02
/ 1
Макрон: У нас немає лімітів, ми будемо реагувати на поведінку росії
17:10
Блендер на кухні - чому це обов'язкова річ
16:27
Який айфон краще купити у 2024 році?
16:08
Який холодильник краще: Ноу Фрост, статична чи динамічна система охолодження?
15:13
Де надрукувати книги у Львові за розумною ціною?
11:46
"Радіо Свобода": угорщина надіслала лист державам ЄС щодо, начебто, "утисків угорців" в Україні
22:55
Прямі джинси знову в тренді: кому пасують та з чим носити
20:19
Що можна подарувати дружині на річницю весілля
22:24
/ 3
Глава УГКЦ після слів Папи: В Україні нікому на гадку не спадає здатися
10:15
/ 10
Папа Римський Франциск порадив Україні "відважно" і з "відчуттям сорому" підняти перед росією "білий прапор" поразки
20:58
/ 2
Віцеспікер парламенту Словаччини заявив, що росія "не агресор" і "захищає свої інтереси"
20:32
/ 1
фіцо вважає, що Чехія поставила під загрозу відносини зі Словаччиною через різні погляди на війну рф проти України
13:11
Лазерне шліфування обличчя: Інноваційний підхід до краси
21:25
Чехія ставить на паузу міжурядові консультації зі Словаччиною через "значні розбіжності"
13:49
Що треба знати про верстати з ЧПК до покупки
22:55
Особливості контекстної реклами
07:35
Що робити, коли у дитини болить горло?
06:58
Єврокомісія пропонує перевести оборонну промисловість ЄС у "режим воєнної економіки"
17:09
Види та призначення безшовних труб
17:25
/ 1
Італія виведе зі Словаччини систему ППО, бо потрібна в іншому місці
20:06
Що змінилося в Galaxy S24 Plus і чи варто оновлюватися з S22 Plus
19:55
Айпад 9 в Україні: скільки коштує доступний планшет від Apple
19:47
Основні причини, чому не заряджається телефон
19:48
/ 3
Макрон: Мої заяви про західні війська в Україні були "зважені й продумані"
» Всі новини