Ех, дороги ужгородські...

Ідучи зранку на роботу, перебігаю, немов заєць з-під коліс комбайна, вулицю біля “Білочки” в обласному центрі Закарпаття, бо світлофор уже днів десять не працює, а регулювальник то є, то немає... Проходячи вулицею Собранецькою, помічаю на узбіччі дороги перекошений “Фольксваген”, який провалився переднім колесом у каналізаційний люк через зогнилу решітку... “Пішохідну” набережну переходжу з острахом, бо автівки гасають в обидва боки, незважаючи на заборонювальні знаки... Уже біля самої роботи змушений лізти в багнюку на проїжджу частину, бо якийсь нахаба “приватизував” своїм величезним джипом весь тротуар...

Ех, дороги ужгородські...З подібними проблемами ужгородці стикаються щодня, згадуючи “незлим тихим” і владу, і ДАІ, котрі повинні слідкувати за дотриманням громадського порядку в місті. Чи бачать вони ці та інші проблеми і як вирішуватимуть? — запитуємо у нинішнього гостя газети — майора міліції Олександра КОВАЛЬЧУКА, начальника відділення нагляду за перевезенням небезпечних вантажів та станом доріг УДАІ УМВС.

КОМІСІЯ ПОГОВОРИЛА, А ЩО ДАЛІ?

— Так, на жаль, усе це актуально для нашого міста, та й для інших населених пунктів Закарпаття теж. Нам постійно скаржаться громадяни на ці та інші проблеми. Державтоінспекцією було ініційовано проведення спільного з міською владою, комунальними та транспортними організаціми засідання комісії з питань безпеки дорожнього руху, яке відбулося 2 березня. На ньому УДАІ порушила відповідні питання щодо вдосконалення та організації дорожнього руху в центральній частині Ужгорода, а саме на вул.Корзо, Волошина, набережних Ужа. Розглядалися також питання щодо паркування автотранспорту та хаотичного руху в центральній частині міста. Багато власників транспортних засобів не додержуються вимог дорожніх знаків, світлофорних об’єктів. Паркування здійснюється на тротуарах, в зелених зонах. Тому комісією було вирішено провести відповідні обстеження вуличної мережі Ужгорода, які почалися вже сьогодні. Буде визначено необхідну кількість тих дорожніх знаків, які треба встановити у першу чергу: це знаки пріоритету руху, пішохідні переходи, знаки біля світлофорних об’єктів. Буде визначено заїзд в центральну частину міста.

НАБЕРЕЖНУ ТА КОРЗО ЗНОВУ ПЕРЕКРИЮТЬ ДЛЯ ТРАНСПОРТУ

— З цього приводу ужгородці скаржаться, що по набережних неможливо пройти, бо на великій швидкості гасають авто. А там же три школи, мами гуляють з дитячими візочками...

— ДАІ пропонує зробити заїзд на Корзо та Київську набережну з боку супермаркету “Едельвейс” для підвозу товару лише зранку та ввечері, коли там менше перехожих. А вдень рух буде заборонено, зважаючи на велике скупчення людей. Державтоінспекція контролюватиме виконання водіями вимог дорожніх знаків заборони проїзду, які встановлені в центральній частині міста, й притягувати порушників до відповідальності.

— Складатимете протоколи на 17 гривень штрафу?..

— Дійсно, штрафи дуже малі — до 17 гривень, і багато автовласників ігнорують ці вимоги, їдуть, як собі хочуть і куди хочуть... Сподіваємося, що зі зміною законодавчої бази штрафи буде піднято, і відповідальність за порушення правил дорожнього руху буде більш сувора.

— Які ще нововведення плануються?

— Ми запропонували застосувати односторонній рух у центральній частині Ужгорода: з площі Корятовича виїзд на Підградську по кільцю через вулицю Фединця і “Червену Ружу”, та велике кільце.

ЧОМУ “СЛІПНУТЬ” СВІТЛОФОРИ

— А як бути зі світлофорами? Біля “Білочки” тривалий час цей об’єкт не працював. Біля “Закарпаття”, на переході, “світиться” лише з одного боку, і людині треба виходити на проїжджу частину, аби побачити, яке там світло горить...

— Біля “Закарпаття” була ДТП: водій сміттєвоза одного з “жеків”, перебуваючи у нетверезому стані, збив світлофорний об’єкт, утікав, але був затриманий. Ми подали відповідні документи в органи місцевої влади та в організацію, котрій належить авто, проте збитків і досі не відшкодовано. Якщо вони цього не зроблять, буде подано позов у суд. Пошкоджений світлофорний об’єкт досі не відновлено, там встановлено тимчасовий, який дійсно “односторонній”. Даний об’єкт у першу чергу запропонований нами для реконструкції, із застосуванням нових технологій.

Тепер стосовно перехрестя Капушанська — проспект Свободи. Світлофорний об’єкт там експлуатується понад 15 років, пройшов уже три терміни зносу... Під час ДТП було пошкоджено електричний стовп цього світлофора й 150 метрів кабеля. Ми відшукали порушника, якого зобов’язано відшкодувати завдані збитки. Цьогоріч заплановано реконструкцію. Запланована на цей рік і реконструкція ще кількох світлофорних об’єктів: на перехресті Грушевського-Заньковецька, Грушевського-Капушанська, Мукачівська-Руська-Гагаріна. Проблема також і зі світлофорами на вул.8 Березня-Грушевського, біля залізничної лікарні.

На базі колишнього СМЕД УМВС створено підприємство ДП “Ресурси-Світлофор”, яке уклало відповідні договори з органами місцевої влади щодо обслуговування світлофорних об’єктів.

ЩО РОБИТИ, ЯКЩО ВИ РОЗБИЛИ СВОЄ АВТО НА ЛЮКУ

Непокоїть і стан наших вулиць. Багато нарікань водіїв на ями на дорогах, несанкціоновані розриття доріг та узбіч. Тут явно недопрацьовує комунальне господарство Ужгорода. Доводиться здійснювати відповідні приписи посадовим особам, складати на порушників адмінпротоколи.

— Свіжий приклад “до теми”. Днями в редакцію нашої газети поскаржився ужгородець, котрий розбив шарову опору на своїй іномарці, потрапивши в яму на вулиці Боб’яка, неподалік АЗС. Хто відшкодує чоловікові півтисячі гривень на ремонт: мерія, комунальники чи ДАІ?!

— Ми розбиралися із цим трафунком. Там здійснювало підведення теплотраси та будівництво каналізації управління магістрального будівництва міста. Розкопали вулицю, поклали труби, засипали грунтом, який осів... За даним фактом на посадову особу було складено адмінпротокол і видано припис Державтоінспекції.

Хотілось би наголосити, що відповідальність за утримання вулиць лежить на комунальних організаціях. Тому у випадку пошкоджень авто через ями, відкриті люки тощо необхідно звертатися в органи ДАІ — викликати на місце пригоди інспекторів для фіксування дорожньо-транспортної пригоди. Необхідно також мати двох свідків. ДАІ викликатиме на цю ДТП посадову особу відповідної комунальної організації. На техстанції необхідно зафіксувати поломку автівки. Якщо комунальна організація, якій належить цей люк тощо, відмовляється відшкодовувати заподіяні з її вини людині збитки, власник транспортного засобу має право подавати на цю організацію в суд.

— Чи є вже прецеденти?

— Кілька років тому на вул.Толстого в Ужгороді був незакріплений люк, який піднявся і розбив два піддони автівок. Працівники ДАІ виїхали на місце, було зафіксовано відповідні порушення, викликано посадових осіб Водоканалу. Останній і відшкодував власникам авто витрати на ремонт. Біля Чопа проводилися ремонтні роботи без виставлених відповідних знаків, внаслідок чого розбилася іномарка, зірвавши на ямі піддон. Водій виграв справу в суді.

ДЕ БЛОКІРАТОРИ?!

— Чому в Мукачеві й далі ставлять порушникам правил паркування автотранспорту блокіратори на колеса, а в Ужгороді від цього відмовилися? Як наслідок, машини заполонили тротуари, клумби, зелені зони...

— Це питання теж порушувалося на засіданні згаданої комісії з безпеки дорожнього руху. Якщо органи місцевої влади приймуть відповідне рішення про запровадження блокіраторів, евакуаторів авто, то ДАІ матиме законну підставу діяти. Як це було за попередньої влади, коли порушникам ставили блокіратори на колеса, але потім це було відмінено, наскільки мені відомо, після рішення суду за скаргою одного з автолюбителів.
Дані рішення необхідно приймати зважено, відповідно до існуючої законодавчої бази, аби не мати потім проблем. Скажімо, паркувальні місця в Ужгороді, які обслуговує “Транспарком”, не були погоджені з ДАІ. Там повинні бути встановлені відповідні дорожні знаки, наведена розмітка тощо. Нами вносилися пропозиції у міськвиконком щодо обладнання додаткових парковок. Проте відповідних місць для цього владою поки не виділено. Водії паркуються хаотично, а тим часом автопарк Ужгорода зростає щороку на 4-5 тисяч машин.

ПРО “ПРИВАТНІ” ПАРКОВКИ

— А чи може ДАІ впливати на власників банків, магазинів, розважальних закладів, які додумалися загороджувати “фішками”, залізяками для свого транспорту тротуар чи проїжджу частину дороги, які в Ужгороді й без того вузенькі?

— На жаль, є й таке. Вулиці належать місту і не можуть бути приватною територією. Дозволи на паркування видаються органами місцевої влади й узгоджуються з ДАІ та органами архітектури. Ми наразі нікому таких дозволів в місті не видавали, так що всі оті “фішки” й турникети незаконні!

— Дорожні знаки часто просто викрадають та здають за копійки в металобрухт. Нищать огородження на тротуарах. Як міліція бореться з цим вандалізмом?

— Так, це питання особливо актуальне. Багато засобів регулювання дорожнього руху пошкоджуються водіями--“лихачами”. За копійки “заробітку” на металоломі крадуть сигнальні стовпчики, дорожні знаки, які, до речі, обходяться державі разом зі встановленням у сотні гривень. Користуючись нагодою, хотів би звернутися до жителів та водіїв області з проханням берегти встановлені засоби регулювання руху. А про випадки викрадення або пошкодження дорожніх знаків, огородження, світлофорів тощо просимо повідомляти в управління Державтоінспекції за тел. 61-27-35 або на 02.
Розмову вів Володимир ПАВЛЮХ, "Відомості міліції"
18 березня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
/ 1
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 7
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 5
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 21
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 30
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини