Як на Закарпаття жаб ловили і їли

У Закарпатському селі Тур’ї Ремети стартував сезон відловлювання та споживання… жаб. Їдять цих земноводних тварин лише в цьому єдиному населеному пункті області.

Історик і любитель жаб Федір Шандор демонструє свій перший "улов" - жабу
Історик і любитель жаб Федір Шандор демонструє свій перший "улов" - жабу
Традицію таку понад два сторіччя тому сюди завезли французи. А ось способи приготування незвичної страви вже українські.

Жителів невеличкого села Тур’ї Ремети в Перечинському районі всі в Закарпатті називають жаблярями. Лише тут один раз на рік — коли кілька днів поспіль посвітить тепле весняне сонце — ловлять і їдять жаб. Ловлять їх у старому руслі річки Турички.

Рецепти французькі і українські

Жителі села навіть заморожують собі делікатесне м’ясо й ласують ним узимку. Спосіб приготування жаб простий і традиційно український: готують цих земноводних як звичайні відбивні котлети. Та є ще один французький спосіб, ним поділилися з українськими друзями французи, що мають бізнес у Закарпатті.

Туряреметівець Тарас поділився цим рецептом під час смаження жаб: «Починаємо смажити. Коли жаби трохи побіліють, додаємо спеції, суміш прованських трав, і в кінці приготування добавимо трошки сметани і теплої води, розведеної з мукою – щоб утворився такий соус».

За словами Тараса, сезон відловлювання жаб починається з першими весняними теплими днями з кількох причин. По-перше, зараз жаби прокидаються від сплячки, відкладають ікру й виповзають погрітися. А ще жаб їдять зараз тому, що саме в цей час легко відділити шкіру жаби від м’яса.

Мешканець села Тарас розповів: «У нас кажуть, що можна тільки до першої грози їсти жаб. Оскільки перша гроза десь у квітні, то саме у квітні настає той момент, коли у жаби вже приростає шкіра до м’яса. Оскільки жаби всю зиму провели у землі, то зараз у них дуже чисте м’ясо й воно дуже легко відділяється. Це одна з причин. Інша – жаби поки ще нічого не їдять. Причому ми абсолютно не завдаємо зараз ніякої екологічної шкоди, бо жаби вже віднерестилися. Ну, а ті жабки, які віддали життя заради нашого гурманства – ну, таке життя».

Традиції два століття

Традицію споживання жаб у закарпатське село завезли французи на початку 19-го століття, каже кандидат історичних наук Ужгородського національного університету Федір Шандор: «У 1816 році пройшла битва під Ватерлоо. Звичайно, країни-переможці, а це Росія, Прусія, Австрія, Британія, вирішили з Франції забрати цвіт нації – це офіцерів наполеонівської армії, які могли знову створювати бунти і бути причиною конфліктів проти повернення лілій, королівської династії, назад. Отже, французів відселили: Росія – в Сибір, Прусія – в Померанію, а Британія – у Шотландію. Ну, а найбільш таке «забите» місце у Австрійській імперії тоді було Закарпаття і частина Галичини. Так тут французам зробили поселення».

Щоб почуватися гурманом

Усі, хто їв м’ясо жаби, кажуть, що схоже воно на курятину. Цим делікатесом мешканці села Тур’ї Ремети залюбки пригощають гостей, але завжди наголошують, що займаються відловлюванням жаб не для бізнесу, а заради того, щоб відчути себе гурманами.
Надія Петрів, RadioSvoboda.Ua
17 березня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

13:11
Екоклуб у Ясіні запрошує на пізнавальну "Подорож на Драгобрат"
00:50
/ 2
Суд в Ужгороді покарав працівницю митниці за хабарництво штрафом
02:20
/ 3
Проти журналістки-розслідувачки із Закарпаття, яка пише про вітряки у горах, знову публікують замовні статті
23:30
/ 3
ДЕІ відмовляється надати акт перевірки законності будівництва на полонині Руна, – УПГ
13:53
/ 1
На Тячівщині сьогодні зустрічали полеглого Героя Юрія Бороді Фото новина
20:45
Учасники екоклубу в Ясінях мандрували Стежкою Довбуша у Карпатському національному парку Фото новина
14:06
/ 3
У Великих Лучках на Мукачівщині провели в останню дорогу захисника Андрія Закладного, що помер під час лікування Фото новина
13:48
/ 5
Учителька математики з Іршави розв'язала одну з найдавніших "нерозв'язних" математичних задач — трисекцію кута
13:18
Відкрито реєстрацію на липневі зміни дитячого екоосвітнього табору "Зелені скарби Карпат" в Ужгороді
22:35
/ 7
Подружжя волонтерки та військового зупиняють рух на транспортному мосту в Ужгороді на хвилину мовчання Відео новина
21:46
/ 8
Виноградівський фейкомет Староста придумав фейк про позов "краматорців" до "Закарпаття онлайн"
12:12
В Ужгороді завершилася перша зміна літнього табору "Зелені скарби Карпат" Фото новина
16:45
/ 1
"Щасливі діти" оголосили на Закарпатті конкурс "Карпатський сторітелінг"
16:42
/ 1
З російського полону повернули ще двох закарпатців
12:36
Четвертий день екотабору «Зелені скарби Карпат»: мандрівки, квести та екотворчість
21:23
/ 1
Внаслідок важких поранень у лікарні помер захисник Андрій Раняк з Хуста Фото новина
21:10
/ 1
Берегівська міськрада повідомила про смерть захисника Йожефа Паски Фото новина
16:23
19-25 червня на словацько-українському автомобільному прикордонному переході "Убля – Малий Березний" буде тимчасово обмежено рух
13:55
"Зелені скарби Карпат": третій день екотабору — пригоди, знання і натхнення
13:55
/ 2
У Іршаві попрощаються з Сергієм Копинцем, що рік вважався зниклим безвісти
21:29
На Закарпатті запрацює програма стентування для пільгових категорій з хронічними ураженнями серця Фото новина
21:11
Другий день екотабору "Зелені скарби Карпат: поїздка на озеро Синевир і до бурих ведмедів Фото новина
11:33
/ 2
Підтверджено загибель у серпні 2024-го Василя Тарканія з Мукачева Фото новина
23:16
На Закарпатті стартував дитячий екотабір у межах проєкту "Зелені скарби Карпат" Фото новина
19:30
/ 4
Зелений водень для Європи ціною унікального високогір’я Українських Карпат?
» Всі новини