Протягом півроку пожежно-рятувальні підрозділи Закарпаття здійснили 395 виїздів на гасіння пожеж

Оперативна обстановка в Закарпатті за останні півроку суттєво покращилася. Про це 14 липня йшла мова на черговій зустрічі керівництва головного управління МНС України в Закарпатській області з представниками всеукраїнських та регіональних мас-медіа.

Протягом півроку пожежно-рятувальні підрозділи Закарпаття здійснили 395 виїздів на гасіння пожеж

Також учасники брифінгу мали змогу отримати вичерпну інформацію щодо виконання заходів, пов"язаних із забезпеченням безпеки життєдіяльності населення в Закарпатській області. 
 
Як повідомив начальник закарпатських рятувальників Мирослав Щербей, на даний час в області спостерігається значне покращення оперативної обстановки. Зокрема порівняно з минулим роком зменшилася кількість надзвичайних ситуацій з п"яти до трьох. У поточному році область потерпала від паводків, які мали місце впродовж 15-20 травня та 3-4 червня. Немало шкоди завдав буревій, що пройшовся Виноградівським, Хустським Іршавським, Рахівським та Тячівським районами області. Хоч вони і завдали значної шкоди населенню, однак як позитив слід відмітити те, що на Закарпатті   на відміну від інших областей, сусідніх країн Угорщини та Польщі, не загинула жодна людина.

Упродовж шести місяців, що минули, пожежно-рятувальними підрозділами області здійснено 395 виїздів на гасіння пожеж, 292 – на ліквідацію наслідків аварій, катастроф та стихійних лих, 193 виїзди виявилися хибними. Під час ліквідації пожеж рятувальниками МНС врятовано 13 людей, серед яких 4 дітей. Також було відвойовано у стихії матеріальних цінностей на суму понад 11 мільйонів 800 тис. гривень. Групою піротехнічних робіт здійснено 33 виїзди під час яких знешкоджено 1978 вибухонебезпечних предметів.

Основна увага підрозділів ГУ МНС в Закарпатській області приділялася попередженню загибелі й травмування людей на пожежах та різного роду надзвичайних ситуаціях. За наслідками першого півріччя в області спостерігається позитивна динаміка щодо покращення пожежної обстановки в краї. Так, впродовж шести місяців сталося 397 пожеж проти 427 у 2009 році (зменшення становить 7,5%). У вогні загинуло 17 осіб, проти 30 у минулому році, що становить зменшення на 43,3%. Кількість травмованих осіб зменшилась з 19 до 18 чоловік.

Порівняно з минулим роком зменшилася і кількість загиблих людей на воді. Починаючи з березня 2010 року, головним управлінням, через підпорядковані підрозділи на місцях, ініційовано розгляд питань на комісіях з питань ТЕБ та НС райдержадміністрацій і міськвиконкомів щодо визначення місць масового перебування людей на водних об"єктах, організовано контроль за підприємствами, організаціями й установами незалежно від форм власності й відомчої приналежності, що мають на своїх територіях водойми з береговими зонами, на предмет відповідності їх стану вимогам правил охорони життя людей на водних об"єктах України. Поряд з цим Закарпатською аварійно-рятувальною водолазною станцією (АРВС №2) проведено обстеження зон відпочинку й паспортизацію пляжів тільки в: с.Дийда Берегівського району (ТОВ "Бумеранг"), с.Теребля Тячівського району (зона відпочинку "Едем"), с. В.Добронь Ужгородського району (СФГ "Макош") та в зоні відпочинку "Сіоламські купальні" на озері Шаян   Хустського району.  

Незважаючи на брак фінансування, на рівні області забезпечується виконання "Державної цільової соціальної програми розвитку цивільного захисту на 2009-2013 роки", затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 25.02.09р №156. Власне виконання програми включає в себе два етапи (2009-2010 та 2011-2013 роки).

У рамках даного документа забезпечено функціонування Закарпатського гірського пошуково-рятувального загону та аварійно-рятувальної водолазної станції №2 м. Ужгород. Дані підрозділи виконують заходи щодо покращення цивільного захисту на території нашої області та при потребі надають допомогу населенню. Закарпатський гірський пошуково-рятувальний загін отримав необхідну спецтехнікою. З метою пошуку та рятування людей у горах на базі аварійно-рятувального загону спеціального призначення запрацювало кінологічне відділення. Нарешті, на рівні Закарпатської обласної ради вирішено питання щодо місця базування аварійно-рятувальної водолазної станції.

Поряд з цим, на часі залишається актуальним питання щодо забезпечення підрозділів МНС сучасною спецтехнікою. Термін використання більшості автоцистерн вже давно вийшов. Це машини, які експлуатуються 15-18, а то й 20 років. Сьогодні є нагальна потреба в заміні 75 автомобілів. Щодо автомобілів спеціального призначення, приміром, автодрабин, пожежних насосних станцій, то ситуація ще гірша. У теперішньому бойовому розрахунку наявні дві 30-метрові автодрабини, які вже експлуатуються відповідно 24 та 26 років. Така техніка застаріла не лише морально, а й фізично. Окрім цього, їхня довжина дозволяє максимально ефективно проводити рятувальні роботи не вище 7 поверху.

Також для забезпечення ефективного захисту населених пунктів від пожеж, оперативного реагування на надзвичайні ситуації є потреба в поновленні професійних пожежних частин у населених пунктах Королево та Вілок Виноградівського, Тересва та Солотвино Тячівського, Видричка Рахівського та Довге Іршавського районів.

Підсумовуючи свій виступ, начальник закарпатських рятувальників Мирослав Щербей запевнив, що попри всі труднощі, підрозділи ГУ МНС області свої зусилля зосереджуватимуть на підвищенні рівня захисту населення від наслідків різного роду надзвичайних ситуацій, аварій та катастроф та продовженні технічного переоснащення підрозділів пожежно-рятувальної служби.

Центр пропаганди ГУ МНС Закарпатській області
15 липня 2010р.

Теги:

НОВИНИ: Надзвичайні ситуації

17:31
На ужгородській об'їзній водійка Subaru вилетіла через бордюр на газон і збила дорожній знак
11:29
По дорозі між Сімером і Ворочовом Перечинської громади згорів Mercedes, що їхав на ремонт (РОЗШИРЕНО)
11:01
У середу у Ясіні на Рахівщині горіла "дев'ятка", а у Ворочові на Ужгородщині – Mercedes
10:43
На пожежі в Нижніх Воротах на Мукачівщині отримала опіки власниця будинку
10:34
Уночі в Чопській міській лікарні вигоріла надвірна споруда
11:37
У Буштині, поки власники спали, загорілася надвірна споруда з 2 тоннами сіна
16:57
У Синевирі на Хустщині вигорів мансардний поверх дерев'яного будинку
10:58
На Ужгородщині бобри норами пошкодили дамбу Латориці
11:22
У Буштині вогонь з підпаленого сухостою ледь не перекинувся на житлові будинки
11:09
В Ужгороді через саморобну піч горіла споруда, пристосована під житло
10:48
У пожежі в літній кухні у Вишкові загинув 68-річний чоловік
11:08
Спалюючи сміття на кладовищі, ужгородець спалив розташовану поруч надвірну споруду з сіном
21:56
Неподалік села Карпати внаслідок ДТП перекинувся Mercedes Sprinter
11:52
/ 2
Біля Горінчова на Хустщині Skoda вилетіла в кювет і перекинулася. Водій загинув, пасажирка травмована
10:26
У Синевирській Поляні горіла дровітня, від вогню довелося рятувати два будинки поруч
11:17
У Руському Полі на Тячівщині гасили пожежу в надвірній споруді
10:56
В Ужгороді горіло в місці "щільної забудови" на Гранітній
15:47
/ 1
43-річний житель Рахова з необережності впав з моста у річку і загинув (РОЗШИРЕНО)
14:15
/ 1
На Закарпатті в Тисі виявили тіло 22-го потопельника-"ухилянта" – 33-річного харків’янина
12:36
/ 13
Закарпатський ОТЦК: "ухилянт-суїцидник" Хабаров лише незначно "подряпав" руки, подряпини на обличчі "симулював", а при ньому знайшли транквілізатор
11:22
У Рахові вночі на неділю чоловік впав у Тису і втопився
10:47
В Ужгороді горіла квартира багатоповерхівки
13:41
У Руській Мокрій на Тячівщині Ford злетів у річку, загинули водій та пасажир
11:36
У Текові Королівської громади врятували будинок, в якому загорівся дах
10:45
У Кричові Буштинської громади донька, випадково проходячи повз, врятувала свою 77-річну матір з пожежі
» Всі новини