Тут ціла родина доглядає за виноградом. А той віддячує їм солодкими і наливними гронами, з яких Михайло Михайлович створює десятки сортів вина. І кожен з них має свій неповторний букет...
Вирощувати виноград Михайло Гегедош почав на початку третього тисячоліття, після того, як отримав від колгоспу пай. Спочатку, каже, й не надто розбирався у виноградарській справі, хоча й виріс у центрі закарпатського виноробства. Але корчувати виноградники, тим паче родючі, гріх. Тож Михайло Михайлович вирішив, що вирощуватиме виноград для власних потреб.
"Я біля винограду та вина бігаю, як мати біля немовляти, — порівнює свою працю Михайло Михайлович. — Ранньою весною обрізаю лозу, затим удобрюю перегноєм. Слідкую, щоб джмелі не об"їдали грона...".
Коли зібрав перший урожай і заклав вино, зрозумів, що цього напою вистачить і для себе, і на продаж. Так Михайло Гегедош почав професійно виготовляти вино. Посприяли цій справі і винні фестивалі. Адже, власне, тільки на таких заходах винороб і може продати своє вино.
До виготовлення вина Михайло Гегедош підходить по-особливому. Використовує для цього власні методи бродіння напою. Каже, користується в основному дідівськими знаннями, які освоїв уже згодом. Виготовляє відомі на Закарпатті сорти: "Кагор", "Троянду Закарпаття", "Ізабеллу"...
А торік Михайло Гегедош створив новий сорт вина — "Космос", а як основу використав виноград каберне. Каже, цьому послужило давнє знайомство.
"Колись я познайомився з майстром виноробної справи з Ужгорода, який створював вино спеціально для космонавтів,— розповідає Михайло Михайлович.— Він купажував відбірні сорти червоного винограду. Свого секрету сповна він мені не видав, але деякі нюанси я зрозумів. "Космос" має неповторний букет, дуже позитивно впливає на здоров"я", — констатує мій співрозмовник.
Михайло Михайлович зауважує, що найбільшою проблемою закарпатського винороба є відсутність дозволу на продаж. Адже в Україні, на відміну від наших європейських сусідів, не існує такого поняття, як "приватний винороб". А це, в свою чергу, дуже обмежує в правах дрібних закарпатських виробників вина. Іншою проблемою є конкуренція серед самих виноробів. І часом вона, на жаль, не дуже здорова.
"Найближчим часом планую створити вдома дегустаційну залу,—хвалиться на завершення розмови Михайло Михайлович . — Адже так зможу приймати туристів. Бо попит на подібні зали на Закарпатті сьогодні є. Щоправда, для цього потрібно вкласти чимало праці і коштів".