60 років тому було ліквідовано Мукачівський монастир отців-василіан на Чернечій Горі біля Мукачева

24 березня 2007 року минає 60 років із часу ліквідації першого монастиря отців-василіан на Закарпатті – старовинного Свято-Миколаївського монастиря на Чернечій Горі біля Мукачева. І це був тільки початок. Бо після цього вже 22 серпня 1947 року було закрито монастирі в Бороняві та Малому Березному (хоча останній продовжував діяти ще до 1949 року). Потім було ліквідовано монастир в Ужгороді. Імстичівський монастир ще тримався, його закрили останнім. Саме тут на деякий час діяв єдиний монастир для всіх монахів-василіан на Закарпатті.

60 років тому було ліквідовано Мукачівський монастир отців-василіан на Чернечій Горі біля Мукачева24 березня 1947 року до Мукачівського міськвиконкому викликали протоігумена отців-василіан Антонія Мондика ЧСВВ та ігумена Мукачівського монастиря отця Йосипа Івана Сатмарія ЧСВВ. Ставрофорний протоієрей отець Георгій Федака, який саме тоді був братом у Мукачівському монастирі, так згадує про цю подію:
„Коли міліція (їх було близько 40 чоловік) напала на наш монастир на Чернечій горі, кажучи, що там бандерівці, покійний вже отець Станканич пішов у монастирську церкву в супроводі солдатів з автоматами і там спожив Святі Дари, щоб не дісталися до негідних рук. Нас всіх зібрали. Я особисто скликав всіх монахів дзвоном, бо був дзвонарем. Міліція забрала протоігумена Мондока та ігумена Сатмарія і вислуховувала їх із 10 години ранку до 18 години вечора у виконкомі в Мукачеві. Після того, як вони повернулися, я подзвонив дзвоном, і всі ми зійшлися в трапезі. Протоігумен нам сказав: „Отці і браття! Я би Вам це міг дати зробити під послухом. Але кожен із Вас має свобідну совість. Прийдуть з уряду, з Мукачева, забрати від нас монастир і будуть Вас заставляти підписувати православіє.“ Ці уповноважені в супроводі міліції все-таки прийшли і зачитали протокол. Суть того протоколу була така: якщо ми підпишемо перехід на православіє, то залишать нас тут жити і залишать нам монастир з усім майном, яке йому належало. Нас було 33 монахів. Ні один не підписався... Після цього дали годину для того, щоб ми залишили монастир. Із собою можна було взяти тільки подушку, ложку і тарілку. Оскільки я був завідуючим складами для кухні, то відкрив всі склади, і монахи забрали з собою їжі стільки, скільки могли понести. Ми забрали все, що можна було, спустилися вниз, але тут же все від нас забрали, залишили нам, 33 чоловікам, лише один хліб. Ми мали ще 35 тисяч червінців, які не хотіли залишати новим власникам монастиря, тому поклали їх собі в черевики. Тож гроші від нас не забрали, бо не знайшли. Нас посадили в два студебекери і повезли в невідомому напрямку. Ми не знали, чи везуть у Сибір, чи на розстріл, але були згідні на все. В дорозі ми молилися рожанець. Нас привезли в Імстичівський монастир. Там жили п’ятеро монахів, а нас приїхало ще 33. Ми не мали де спати. Розмістилися по коридорах, по бетоні, полягали, хто де. Після того, як нас виганяли і із Імстичева, ігумен кожному дав по 1000 червінців, які ми взяли з Мукачева, тому що ніхто не знав, якою буде наша дальша доля. Ми ж не мали ніякого заробітку, а жити з чогось треба було...”

Владика Теодор запротестував проти цього насилля до Верховного Ради, але це не дало жодного результату. Другого дня Великодніх свят владика служив у Мукачеві, в Успенському храмі, і оголосив, що Успенський відпуст буде вже не на Чернечій горі, а при Успенському храмі. Але на Успіння владику вже не випустили з Ужгорода. Тільки один раз після того він виїхав з Ужгорода у село Лавки, звідки в місто над Ужем повернувся вже в труні...

Закриття монастиря на Чернечій Горі і передання його православним 24 березня 1947 року можна вважати початком насильної ліквідації Греко-Католицької Церкви в Закарпатті, після якої настало невідворотне — мученицька смерть владики Теодора і пізніші арешти духовенства та мирян.
Сайт Мукачівської греко-католицької єпархії
10 березня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 8
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
» Всі новини