Первинну медичну допомогу мешканці Мукачівщини отримують в 70 закладах охорони здоров'я

Зовсім нещодавно вся медична спільнота України святкувала своє професійне свято - День медичного працівника. Країна вшановувала людей, яким кожен із нас повсякденно довіряє найдорожче, що є у світі - власне здоров'я та здоров'я близьких і рідних людей.

Ми вирішили поспілкуватися з людиною, яка організовує роботу галузі охорони здоров'я у Мукачівському районі, начальником відділу охорони здоров'я райдержадміністрації Вікторією Юріївною Лані.

Первинну медичну допомогу мешканці Мукачівщини отримують в 70 закладах охорони здоров'я

– Вікторіє Юріївно, останні три роки у медицині Мукачівщини є дуже багато позитивних змін. У цьому контексті що вважаєте найбільшим досягненням галузі?

– Ну, найпершим нашим досягненням є те, що в районі збережено існуючу мережу. До того ж, вона є однією із найбільш структурованих у області. Нині первинну медико-санітарну допомогу мешканці району отримують в 70 закладах охорони здоров’я. Зокрема, це: 3 дільничні лікарні, 24 амбулаторії загальної практики сімейної медицини та 43 фельдшерсько-акушерські пункти. Кожен із цих закладів укомплектований високопрофесійними кадрами, що теж є на сьогодні дуже важливо. Адже в Україні спостерігається нестача медиків саме у первинній ланці.

Для того, аби медпрацівники мали можливість покращувати свій фаховий рівень, постійно організовуємо навчання. Відповідно до потреби весь персонал мережі району проходить курси підвищення кваліфікації та атестацію.

Також за останній рік виконано велику роботу щодо ліцензування мережі. І переважну частину закладів на сьогодні проліцензовано. А це дозволяє на законних підставах і відповідно до стандартів якості надавати медичну допомогу населенню.

У цьому році ми зареєстрували і власну профспілкову організацію медичних працівників району. Вона покликана сприяти соціальному захисту й відстоюванню законних прав та інтересів наших працівників. Сподіваюся, ця структура буде працювати так же добре, як це робить Товариство медичних працівників Мукачівського району. Громадська організація за неповних два роки існування надала допомогу більш ніж на 12 тис. грн. Також підтримана й ініціатива управління охорони здоров’я облдержадміністрації – і за рахунок наших коштів збудовано альтанку для онкологічних хворих в обласному онкологічному диспансері. А до 65-річниці Перемоги у Великій Вітчизняній війні Товариство виділило для ветеранів району матеріальну допомогу розміром 1000 грн.

Як і в попередніх, так і у цьому році наші медичні заклади беруть участь й здобувають призові місця в обласних конкурсах із визначення кращих амбулаторій та фельдшерсько-акушерських пунктів. От і нещодавно ФАП села Форнош здобув 1 місце (зав. Ірина Орос). Також у минулих роках другі місця на обласному рівні для Мукачівщини вибороли: Макарівська АЗПСМ (головний лікар – Юрій Габорець), Дерценська АЗПСМ (Віктор Петах), треті місця – Страбичівська АЗПСМ (Іван Мучичка), ФАП с. Лалово (Наталія Балога). А це не лише визнання хорошої роботи, але і цінні подарунки – обладнання, яке служитиме для покращення якості надання послуг мешканцям населених пунктів району.

Відрадно, що й сільські та селищні голови розуміють потреби галузі і йдуть назустріч медикам – знаходять кошти для придбання інвентаря, обладнання, проведення поточних ремонтів. За кошти обласного бюджету зараз проводиться капітальний ремонт Новодавидківської АЗПСМ.

– Але ж із часів незалежності в галузі охорони здоров’я накопичилося чимало проблем, і практично за короткий проміжок часу всіх їх не вирішити, а тим більше – в часи фінансово-економічної кризи…

– Проблем у медицині дійсно вистачає, і, звичайно, що без належного фінансового підґрунтя всіх їх не розв’язати. Адже яким би сильним не було прагнення щось змінити на краще, які би плани та стратегії не будувалися, без коштів вони так і залишаться нереалізованими. Та, все ж, ми не шукатимемо причин, а працюватимемо над зміцненням матеріально-технічної та лікувально-діагностичної бази. Адже навіть не дивлячись на ту велику кількість обладнання, яке було закуплено в останні роки для закладів охорони здоров’я, медицина району ще не в повному обсязі забезпечена всім необхідним. Потрібні санітарний транспорт, нове сучасне устаткування, поліпшення умов роботи медичних працівників, їх соціальний захист тощо.

Розвиток галузі охорони здоров’я визначила райдержадміністрація одним із пріоритетних напрямків соціально-економічного розвитку району. Сподіваюся, що спільними зусиллями ми зможемо покращити стан медичної галузі та якість медичного обслуговування населення району.

– У 2008 році відділ охорони здоров’я райдержадміністрації розробив Програму зміцнення матеріально-технічного забезпечення закладів охорони здоров’я Мукачівського району до 2011 року. Скільки коштів для її реалізації виділено у поточному році, і на що їх планується витратити?

– Дякуючи тому, що сьогодні є порозуміння районної ради, депутатів до потреб медицини, Програма функціонуватиме і у 2010 році. Для її реалізації виділено 745 тис. грн. Ці кошти, відповідно до потреб, які надавали до відділу охорони здоров’я райдержадміністрації головні лікарі спільно із сільськими та селищними головами, будуть витрачені на придбання медичного устаткування. А це – і нові стоматустановки, сухоповітряні шафи, мікроскопи, центрифуги, електрокардіографи, комп’ютери…

Маю надію, що Програму буде продовжено. Адже Програма направлена на те, аби створити умови, щоб ті, хто потребує медичної допомоги, отримали якісні послуги в добре оснащених, сучасних закладах.

– Що побажаєте своїм колегам?

– Сьогодні кадровий потенціал охорони здоров’я Мукачівщини справді заслуговує почесті. Адже Вашу допомогу, милосердя і доброту неможливо переоцінити – вони затребувані щохвилини. Всупереч всім труднощам нашого часу ви продовжуєте виконувати свій професійний і людський обов’язок, у будь-який час дня і ночі приходите на допомогу хворим. Ваше милосердя і доброта повертають до життя і зберігають здоров’я людей. Дозвольте висловити вам вдячність за нелегку працю, терпіння і доброту, побажати міцного здоров’я, щастя, оптимізму, добробуту і успіху!

Сподіваюся, що наша діяльність буде, як і раніше, плідною і результативною, такою, що приносить успіх і задоволення всім, хто має до неї відношення.

Яна Осадча, інтернет-видання "Панорама Мукачева"
05 липня 2010р.

Теги: медичний, здоров'я

НОВИНИ: Соціо

18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 2
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
» Всі новини