На Закарпатті в літніх дитячих таборах виявлено масові порушення

Як повідомляє начальника управління у справах захисту прав споживачів у Закарпатській області В. Товтин, закарпатські табори перевіряли і виявили масові порушення.

На Закарпатті в літніх дитячих таборах виявлено масові порушення

В червні ц.р. управлінням проведені перевірки дотримання законодавства про захист прав споживачів в 13 таборах відпочинку з денним перебуванням при загальноосвітніх школах міст Ужгород, Мукачево, Берегово,Хуст та Ужгородського, Виноградівського районів, а також в стаціонарному дитячому оздоровчому таборі   "Білочка"   ПП "Крок"   (с.Лісарня,   Мукачівського району).
 
Всі вищезазначені перевірки дитячих оздоровчих закладів проводились   спільно із працівниками прокуратури області.
 
У восьми із чотирнадцяти перевірених закладів встановлено відхилення у вазі продукції громадського харчування, а в п’яти порушення норм закладок сировини, технології приготування страв.
 
В 12 підприємствах мало місце надходження товарів без відповідних супровідних документів, в 9-ти підприємствах встановлені факти реалізації продовольчих товарів із вичерпаними термінами придатності, а у двох підприємствах реалізували продовольчі товари без належної інформації та у шести реалізували продовольчі товари, що не відповідали вимогам нормативних документів.
 
Перевірено якість продовольчих товарів, овочів, продукції   громадського харчування на 21,4 тис.грн, забраковано по причині невідповідності вимогам нормативних документів та знято з реалізації через вичерпні терміни придатності та відсутність відповідного маркування на 4,5 тис.грн.,що складає 21%.
 
Зокрема, в їдальні ПП Білак Ю.Ю.що при   АНВК (м.Ужгород)   приготували та реалізували по 178 порцій гарніру картопляне пюре, що не відровідав вимогам НД (сухі речовини 26,6 г/пор при нормі не менше 46,9 г/пор, жиру 5,6 г/пор при нормі не менше 7,1 г/пор) та напою виноградно-яблучного, в якому сухі речовини склали 14,3 г/пор при нормі не менше 25,1 г/пор.

Крім того, напій виноградно-яблучний реалізували з недовагою 7-15 % на порцію, а суп "Селянський"   з рисовою крупою з недовагою 16-36% або відповідно на суму 37-80 коп. на порції.
 
Тут, всупереч вимог розпорядження Закарпатської ОДА від 27.11.2008 р.№ 775р на окремі продовольчі товари завищували розмір торгівельних надбавок, тобто реалізували їх по   завищених цінах. Зокрема,   виноградно-яблучний нектар ТМ "Садочок"   (0,2л.) реалізували по 2 грн.15 коп (32,7 % торгової надбавки) замість 1 грн.78 коп (10% торгівельної надбавки), відповідно напій молочний "Тотоша з кальцієм" (0,15л.) реалізували   по 3 грн.57 коп (82%) замість 2 грн.16 коп (10%), а печиво "Супер-конті" (100 гр.) реалізували дітям по 3 грн.06 коп. (30%)   замість 2 грн.59 коп. (10%).

Аналіз меню-розкладок за період оздоровлення   показав, що в їдальню   не поступало м’ясо   яловичини. В раціоні дітей домінувало м’ясо   птиці, вихід якої в тушкованих стравах склав всього 35 г.
 
Крім того, встановлено,що від ПП   Ковтан О.С. 4 червня ц.р. поступили овочі, картопля по цінах значно вищих від цін,що склались на ринку.

Зокрема, огірки грунтові по 13 грн. та картопля по 9 грн. (ринкова ціна в   межах 5 грн.), капуста білокачанна по 8 грн. (ринкова ціна в межах 4 грн.).

В харчоблоці табору відпочинку "Джерельце", що при Середнянській ЗОШ 1-Ш   ст.. відділу освіти та у справах національностей, Ужгородської РДА (смт.Середне Ужгородського району) реалізували суп картопляний з горохом з недовагою на 10-24% на порцію.
 
Знято з реалізації із закінченими термінами   придатності   180 шт.яйця столового курячого та 6,5 кг.сардельок "Козацькі". Крім того тимчасово припинялась реалізація   сира твердого,суміші рослинно-вершкової, овочів із-за відсутності посвідчень якості.
 
В харчоблоці табору відпочинку з денним перебуванням "Трембіта" , що при Великолазівській ЗОШ 1-Ш ст.. (с.В.Лази, Ужгородського району) реалізували макарони відварні з твердим сиром   з недовагою на 14-23%   на порцію.

Тут забраковано та знято з реалізації 8 кг.моркви столової по причині нестандартного зовнішнього виду (коренеплоди загнивші), а також 120 шт.яєць столових курячих, термін придатності яких закінчився. Тимчасово припинялась реалізація м’яса птиці, сиру твердого,суміші рослинно-вершкової, овочів до наявності посвідчень якості.
 
Меню-розкладки оформляються всупереч вимог (не зазначено вихід страв) . Аналіз меню-розкладок з початку оздоровчого періоду засвідчив про одноманітний асортимент напоїв (чай, какао).

В оздоровчому таборі "Білочка"   ПП "Крок" (с.Лісарня, Мукачівського району)   на момент приготування та відпуску сніданку в харчоблоці не було ваги циферблатної, меню-розкладки. Тут 13 порцій холодної закуски   реалізували з недовкладенням ковбаси напівкопченої на 42% або на 5 грн.48 коп, сира твердого "Голандський"   на 44% або на 5 грн.81 коп та масло вершкове на 57,6% або на 6 грн.37 коп. Всі 100 порцій холодної закуски були відпущені без яйця курячого вареного (1/2 шт.) за рахунок чого дітям недодано на 22 грн.50 коп.
 
Знято з реалізації 6 кг свинного фаршу із закінченим терміном придатності,а також 360 шт.яєць столових курячих виробництва   ВАТ "Птахофабрика" Тернопільська із-за відсутності маркування на пакувальній тарі.

Крім того, знято з реалізації 30 кг. телятини (тушка) із-за відсутності тавра ветеринарного нагляду, накладної.
 
Тимчасово припинялась реалізація сира твердого, масла солодковершкового,сметани із-за відсутності посвідчень якості та хека б/г   патраного с/м, м’яса птиці виробництва США, на які не   було представлено висновки державно-епідеміологічної експертизи.
 
В таборі відпочинку "Мрія" при Берегівській ЗОШ № 7 (м.Берегово) реалізували 72 порції супу картопляного підбиваного сметаною, приготовленого з порушенням рецептури, тобто   заниженим вмістом ковбаси напівкопченої на 66%, а   налисники з повидлом з недовагою на 26%-35%. Харчоблок не був забезпечений нормативно-технічною документацією на виробництво страв, напоїв. Меню-розкладки з 1 по 8 червня п.р. були оформлені олівцем,не завірені начальником табору. В обігу були неповірені ваговимірювальні засоби. Знято з реалізації по причині закінченого терміну придатності яйце столове куряче. Тимчасово призупинено реалізацію сметани вагової виробництва ТзОВ "Атак" (с.В.Береги,Берегівського району) із-за відсутності посвідчення якості.
 
В таборі відпочинку "Ластівка" при Хустській гімназії-інтернаті (м.Хуст) реалізували суп картопляний із зеленим горошком з недовагою на 31% або відповідно на 73 коп. на порції.
 
Меню-розкладки оформляли всупереч вимог,а саме не зазначали вихід страв,норми закладки на кожну страву окремо. Харчоблок не забезпечений нормативно-технічною документацією на продукцію   громадського харчування.

В обігу були не повірені ваговимірювальні засоби.
 
Тут, знято з реалізації із закінченим терміном придатності сухарі панірувальні,а також рис шліфований виробництва СП "Київ-Захід" (м.Київ) та крупа горох шліфований виробництва ПП Гладиш В.С. (м.Чернівці) із-за   відсутності дати виготовлення. Крім того тимчасово припинялась реалізація продовольчих товарів (масло солодковершкове, сир твердий, олія, заправка для борщу).
 
В харчоблоці табору відпочинку Часлівської спеціальної школи-інтернату (с.Часлівці, Ужгородського району) знято з реалізації по причині закінченого терміну придатності 470 шт.яйця столового курячого,а також із-за відсутності дати виготовлення на маркуванні 9 кг. філе курчат-бройлерів виробництва ФГ "Улар" та 4,5 кг.(фасовка 0,15 кг) ізюма виробництва ПП Лівшук   І.І. В харчоблоці та складських приміщеннях школи-інтернату були неповірені ваговимірювальні засоби.
 
Їдальня табору відпочинку при Берегівській   ЗОШ 1-Ш ст. № 3 (м.Берегово)ПП Бобик Г.Ю. приготувала та реалізувала 100 шт. котлет свинно-яловичих смажених, середня вага яких склала 44г.при нормі 50г+3%. Вона ж реалізувала     борщ із свіжої капусти середньою вагою 206г при нормі 250г+3%,   а також напій чай з цукром   середньою вагою 101 г. при нормі 200г+3%. Тут користувались не повіреними   циферблатними   вагами, та нестандартними склянками для напоїв. Два найменування продовольчих товарів реалізували без наявності посвідчень якості.
 
В харчоблоці   оздоровчого табору при спеціальній школі № 6 (м.Хуст)   реалізували сік "Мультівітамінний"   з недоливом 37 мл на порцію або на 21 коп. Приготували та відпустили 210 порцій гуляша з яловичини середньої вагою 34 гр.м"яса тушкованого замість 44г+3% за рахунок чого обман споживала склав 11 грн.97 коп. Тут знято з реалізації яйце столове куряче із закінченим терміном придатності.
 
В таборі відпочинку з денним перебуванням при Королівській ЗОШ 1-Ш ст.№ 2 (смт.Королево, Виноградівського району) для приготування плова використали фарш яловичий, термін придатності якого закінчився. Крім того,заступник директора школи по господарській частині Бордок П.П. 10 червня ц.р. згідно меню-розкадки списав 200 обідів по ціні 6 грн.84 грн.замість   заявлених 168 обіда, за рахунок чого з незаконно списано продовольчих товарів на суму 266   грн.76 коп.
 
Тут оформляли меню-розкладку всупереч вимог, користувались не повіреними ваговимірювальними засобами.
 
По результатах перевірок в червня місяці п.р. притягнуто до адміністративної відповідальності 24 особи,на яких накладено штрафів на 2,.84   тис.грн.

До 12 перевірених суб”єктів господарювання застосовано економічні санкції на суму 4,26 тис.грн.

РІО
02 липня 2010р.

Теги: табір, порушення, харчування

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 5
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 21
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини