В Ужгороді обговорили проблеми працевлаштування інвалідів

В Ужгородському міському центрі зайнятості відбувся "круглий стіл" на тему: "Актуальні питання працевлаштування соціально незахищених верств населення". Йшлося про проблеми пошуку роботи людьми з обмеженими фізичними можливостями, готовність керівників підприємств працевлаштувати інвалідів.

В Ужгороді обговорили проблеми працевлаштування інвалідів

Кожна людина має право на повноцінну участь у суспільному житті. Адаптуватися у суспільство, зокрема, інвалідам, найкраще допомагає зайнятість, участь у суспільно корисних справах, робота. Натомість у працевлаштуванні людей з обмеженими фізичними можливостями на Закарпатті є чималі проблеми. Вони стосуються як ставлення роботодавців до надання робочого місця інваліду, так і невпевненості самих інвалідів у процесі пошуку роботи, і сприйняття їх оточуючими. Про ці питання та про конкретні можливості покращення ситуації йшлося на "круглому столі".

У його роботі взяли участь провідні роботодавці Ужгорода, представники Реабілітаційного центру "Вибір", громадської організації "Оптиміст", міського центру зайнятості та кореспонденти ЗМІ області.
Керуюча Закарпатського обласного відділення Фонду соціального захисту інвалідів Ганна Боднар звернула увагу на недостатню свідомість роботодавців — часто керівники підприємств відверто заявляють, що краще сплатять передбачений законодавством штраф, аніж працевлаштують інвалідів. Наразі в області працюють 5800 інвалідів, а 472 робочі місця, які вони могли б зайняти, залишаються вакантними (за звітами, наданими Фонду із 1800 підприємств, ще 705 не прозвітували).

За інформацією Ганни Боднар, станом на сьогодні, у судах області розглядаються 94 судові справи майже на 4 млн.грн. (проти боржників, які не сплатили штраф за ненадання робочого місця інвалідам). "Кошти, залучені такими штрафними санкціями, спрямовуються на облаштування робочих місць для інвалідів", — сказала Г. Боднар. Вона також повідомила, що, на жаль, жоден із роботодавців не звернувся по дотацію, яку Фонд надає для створення відповідних умов праці інвалідові. Крім того, держава виплачує і безповоротну фінансову допомогу тим, хто працевлаштовує інваліда, а також індивідуальну позику. Але й по ці грошові виплати на Закарпатті ніхто не звертався.

Натомість, наприклад, залізниця звітує про наявність близько 100 місць для інвалідів, але щоразу відмовляє останнім у прийнятті на роботу (мотивуючи необхідністю залізничної освіти для касирів, іншими причинами). Тому, за словами директора Ужгородського міського центру зайнятості Сергія Олексіюка, разом із громадськими організаціями центр зайнятості найближчим часом звернеться до влади міста і області з проханням організувати робочу зустріч із представниками залізниці та з’ясувати цю ситуацію.
Протягом І півріччя 2010 року до міського центру зайнятості за сприянням у працевлаштуванні звернулося 297 осіб із числа соціально незахищених верств населення, у тому числі 49 осіб з обмеженими фізичними можливостями, статус безробітного із числа інвалідів мали 28 осіб. Службою зайнятості в Ужгороді працевлаштовано 8 осіб з обмеженими фізичними можливостями. 3 інвалідів пройшли курси підвещиення кваліфікації (бухгалтерський облік і охорона праці).

До слова, цього року диплом про вищу освіту на Закарпатті отримали 46 інвалідів. 

Василина Марко, голова Ужгородського товариства інвалідів праці та дитинства "Оптиміст" з власного досвіду розповіла, що досі у суспільстві існують стереотипи щодо інвалідів, інколи навіть упереджене ставлення до них. Василина Марко також повідомила, що організації інвалідів найближчим часом на загальноукраїнському рівні ініціюють розгляд питання по встановлення відповідальності за відмову інвалідам у прийнятті на державну службу. Адже наразі органи влади та державні інституції не сплачують штрафів і не несуть жодної відповідальності у разі, коли дискримінують інвалідів, відмовляючи їм у прийнятті на роботу.

01 липня 2010р.

Теги: інваліди роботодавці, працевлаштування

НОВИНИ: Соціо

15:47
/ 5
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
23:02
Україна та угорщина погодили відкриття нового ПП "Велика Паладь – Надьгодош" для легкового транспорту
22:29
У Великих Лучках попрощаються з полеглим Героєм Юрієм Лущаєм, що переїхав з Краматорська і поліг на Донеччині
21:54
У Великолучківській громаді встелили квітами останню дорогу Героя Віктора Микити з Кайданова
20:22
ФОТОФАКТ. До прийдешнього Великодня закарпатський кондитер Штефаньо створив нову велику шоколадну писанку
15:47
/ 1
Через фальшивий обліковий запис Instagram невідомі заблокували фейсбук екологині, що пише про ризики будівництва вітряків у Карпатах
14:15
За минулий тиждень в Ужгороді з'явилися на світ 53 малюків, у Мукачеві – 39
» Всі новини