В Ужгороді відбувся регіональний форум по впровадженню Регіональної стратегії розвитку Закарпаття

За плечима - 5-років роботи проекту партнерства "Канада-Україна".

В Ужгороді відбувся регіональний форум по впровадженню Регіональної стратегії розвитку Закарпаття

Що далі?

Цими днями у конференц-залі готелю "Унгварський" відбувся регіональний форум "Досвід розроблення та впровадження Регіональної стратегії розвитку Закарпатської області до 2015 року".

Проект партнерства РВР, який впроваджується Канадським інститутом урбаністики у співпраці з Фундацією міжнародного навчання та Асоціацією агенцій регіонального розвитку України за фінансової підтримки Канадського агентства міжнародного розвитку, закінчує свою діяльність на теренах Закарпаття. З цієї нагоди відбувся згаданий регіональний форум.

Його мета - обговорити досягнення проекту, що напрацьовані протягом 2005-2010 років, а також проаналізувати шлях, який пройшла Закарпатська область для покращення регіонального врядування і розвитку, ідеї щодо забезпечення сталості процесу регіонального розвитку та подолання викликів, які можуть очікувати наш край у майбутньому.

Як розповіла регіональний менеджер проекту у Закарпатській області Марія Попадинець, проект працював на двох рівнях. На національному надавалась допомога у розроблені регіональної політики розвитку шляхом проведення консультацій із представниками Міністерства економіки України та передачі їм досвіду Канади, країн ЄС тощо.

На обласному — надавалась допомога двом пілотним областям - Закарпатській і Запорізькій у розробленні та реалізації стратегій регіонального розвитку із залученням влади, громадськості та бізнесу.

Пройдено чималий шлях розвитку: на національному рівні розроблено за участю проекту 79 нормативних документів, серед яких – Державна стратегія регіонального розвитку, зміни до Закону про стимулювання розвитку регіонів, проект Закону Про засади державно-приватного партнерства та ін. Проведено 216 навчальних заходів, в яких взяли участь понад 3,5 тис. осіб.

У Закарпатській області проект розпочав діяльність з квітня 2006 р. За період діяльності проект РВР сприяв розробленню Регіональної стратегії розвитку Закарпатської області до 2015 р. Робота над цим документом сконсолідувала суспільство та громадськість, науковців, фахівців управлінь ОДА, представників бізнесу – всього понад 12 тис. осіб.

Словом, проект вдався та зумів привернути увагу і влади, і громадськості. То ж на підсумковий форум з'їхалось більше півсотні учасників.

У роботі форуму також взяли участь: заступник голови облради Василь Брензович, віце-президент Канадського інституту урбаністики, директор проекту – Ендрю Фарнкомб, начальник головного управління зовнішньоекономічних зв’язків, євроінтеграції та транскордонного співробітництва ОДА Ернест Нусер, радник/ керівник відділу технічної допомоги (КАМР), Посольство Канади в Україні Каті Чаба, регіональний керівник проекту партнерства Канада-Україна "Регіональне врядування та розвиток" у Запорізькій області Ірина Лєх та ін.

Співпраця було плідною та успішною 

Василь Брензович тепло привітав учасників поважного зібрання та зазначив, що у 2006 році, після прийняття Державної стратегії регіонального розвитку, необхідно було провести термінові заходи щодо посилення ролі регіонів і створення умов для розвитку бізнесу. Закарпатська область мала найкращі умови, мотивацію і готовність територіальних громад і владних структур до стратегічного планування. Зокрема, у 2002 році була прийнята Концепція сталого розвитку Закарпаття, яку можна вважати першим успішним досвідом експертного підходу до системного планування розвитку регіону. В області почали формуватись структури громадянського суспільства, які активно впливали на розвиток регіону. Сусідство країн Європейського Союзу сприяло вивченню досвіду стратегічного планування. Об’єднати ці чинники в активну організаційну форму стратегічного планування стало можливим при допомозі проекту партнерства Канада-Україна "Регіональне врядування та розвиток", який почав впроваджуватись в області з квітня 2006 року Канадським інститутом урбаністики.

Сьогодні ми зібрались для того, - далі мовив Василь Іванович, – щоб підвести підсумки нашого чотирьохрічного партнерства з Канадським інститутом урбаністики з розроблення та реалізації Регіональної стратегії розвитку Закарпатської області із залученням громад і зацікавлених сторін. Поділитись досвідом розроблення та впровадження Стратегії, обговорити шлях, який пройшла Закарпатська область для покращення регіонального врядування і розвитку, послухати ідеї щодо сталості процесу регіонального розвитку та подолання викликів, які можуть очікувати область у майбутньому. Також, планується обговорити питання щодо наявних інструментів і підходів для економічного зростання регіону, зокрема, використання транскордонної співпраці для розвитку інфраструктури регіону, підвищення ролі громад і місцевої влади у реалізації регіональної стратегії та підвищення рівня життя.

Від імені Закарпатської обласної ради Василь Брензович привітав гостей з Посольства Канади в Україні - Шері Ґрівз – Першого секретаря, Каті Чаба – радника/керівника відділу технічної допомоги, з Канадського інституту урбаністики - Ендрю Фарнкомб, віце-президента, Елену Діну, керівника проекту РВР, відділ міжнародного партнерства, Ігоря Санжаровського - українського керівника проекту РВР, Ірину Лєх - керівника проекту РВР у Запорізькій області (це - друга пілотна область, де реалізовувався проект РВР). А також представників місцевих органів влади та місцевого самоврядування, науковців, експертів, учасників навчання в рамках проекту РВР, всіх присутніх і побажав їм плідної роботи. Та завершив офіційну промову на приємній ноті - вручив поважним гостям з Канади відзнаки обласної ради.

Нам ще не час прощатися 

Теплим було і привітання Каті Чаба. Вона підкреслила, що Канадський інститут урбаністики постійно інформує про успіхи в Закарпатті у сфері стратегічного планування. Ви, – мовила вона, - досягли значних результатів, у т.ч. розробили стратегічні плани розвитку районів відповідно до планів розвитку області, підготували компетентних місцевих фахівців, які зможуть і надалі використовувати свої набуті знання та досвід для розвитку області, а також для консультацій інших областей України. Крім того, розробили низку проектів та успішно залучили фінансування для їх реалізації.

Думаю, - мовила вона, - мені також варто поділитися з вами деякими новинами щодо роботи програми Канадського агентства міжнародного розвитку в Україні. Минулого року наш Міністр оголосила 20 країн, яким у співпраці СІДА надаватиме пріоритет. Україна в їх числі. Отже, ми можемо розраховувати на продовження роботи на теренах України ще протягом певного періоду. Торік ми також розробили спільну програмну стратегію співпраці з Україною на наступні 5 років, згідно з якою ми продовжимо працювати за 2 широкими напрямками: сталий розвиток сільського сектору та сталий економічний розвиток . У сфері сільського господарства СІДА на основі багаторічного досвіду успішної співпраці продовжить роботу у кількох секторах, зокрема, у молочному та зерновому, а також підтримуватиме проекти у сфері тестування та стандартизації харчових продуктів.

Співпраця у сфері економіки передбачає діяльність у кількох секторах, зокрема, розвиток сприятливого середовища для ведення бізнесу, сприяння розвитку малих і середніх підприємств і розбудова верховенства права та забезпечення відповідальності з боку бізнес-середовища.

У наші новій стратегії співпраці щодо України визначено 5 регіонів, в яких СІДА зосереджуватиме свою діяльність Це – Львівська, Івано-Франківська, Дніпропетровська, Запорізька та Крим. Хочу запевнити вас, - наголосила Каті Чаба, - що, незважаючи на такий вибір областей, СІДА не відвертається від Закарпаття. Наразі в рамках програми ПРІЗМ ( проект розробки та впровадження публічної політики) розглядається новий проект "Надання допомоги для розробки програми сільських територій у регіоні", який також зможе підтримувати діяльність в Закарпатській області. Канадський фонд місцевих ініціатив, управління яким здійснюється в Посольстві Канади в Києві, продовжує підтримувати неурядові організації по всій Україні. І хоча нинішній форум відзначає завершення безпосередньої діяльності проекту регіонального врядування та розвитку в Закарпатті, нам ще не час прощатися. Незабаром СІДА прийматиме рішення щодо продовження цього проекту. Ми сподіваємося, що це дозволить розповсюдити успішні результати, досягнуті в рамках проекту, на інші області України. Це означає, що ваш досвід зможуть перейняти інші регіони, а також Уряд України.

Місцева виконавча і представницька влади Закарпаття сприяли співпраці

Ендрю Фарнкомб зазначив, що йому дуже приємно приїхати в цей чудовий край України - Закарпаття. П'ять років тому, коли запрацював проект, це було азартне змагання між областями, а сьогодні йдеться про досягнення, які є очевидними.. Область розробила та впровадила Регіональну стратегію розвитку до 2015 року, яку ухвалила сесія облради. Це стало результатом спільних зусиль громади, науковців, спеціалістів різних департаментів, бізнесменів, що дало поштовх до інших цікавих пропозицій – проектів. Не менш вагомим є досягнення у галузі співпраці із владою, а також громадськими неурядовими організаціями, що сприяло залученню іноземних інвестицій. І можемо сказати, що Закарпаття – пріоритетна область, яка має в цьому напрямку перспективи.

Ендрю Фарнкомб подякував тим, завдяки кому все це стало можливим. Серед таких він назвав заступника голови облради Василя Брензовича, заступника голови ОДА Володимира Гоблика, начальника головного управління економіки Володимира Погорєлова, начальника з питань євроінтеграції Ернеста Нусера та ін. І, скориставшись нагодою, вручив пам’ятні знаки Канадського інституту Закарпатській обласній раді та облдержадміністрації та відзнаки найкращим учасникам.

Стратегія розвитку обох областей - Закарпатської та Запорізької виконана професійно

Регіональний керівник проекту РВР із Запорізької області Ірина Лєх, звертаючись до присутніх, підкреслила, що стратегія розвитку обох областей виконана настільки професійно, що при зміні влади вона не втрачає актуальності. Адже до їх розроблення було залучено фахівців, експертів, науковців і громадськість. Приміром, у Запоріжжі до створення основного документу області долучилося понад 30 тис.осіб. Проект спровокував початок масштабних та цікавих проектів, один з яких—"Купуй запорізьке", учасники якого – запорізькі підприємства, вже повернулися до показників до кризового виробництва.

Модель стратегічного планування в пілотних областях проекту визнана на національному рівні.

Марія Попадинець оперувала цифрами і фактами: "Упродовж 2007-2008 років діяльність проекту була направлена на підтримку інституційної спроможності органів влади. Проведено два етапи навчання держслужбовців та спеціалістів окремих агенцій з підготовки інфраструктурних інвестиційних пропозицій за міжнародними стандартами та один – з управління проектами. Як результат - підготовано 12 інфраструктурних інвестиційних проектних пропозицій вартістю близько 1,1 млрд.грн., 5 з яких - у стадії реалізації, а також 13 малих проектів вартістю 35 млн.грн". Команди 6 проектів подали заявки до донорських організацій на загальну суму більше 1,5 млн.євро. Вже отримали кошти як з міжнародних фондів, так і Фонду сприяння місцевому самоврядуванню 5 проектів на загальну суму 320 млн.євро та 1,5 млн.грн. Понад 50 спеціалістів отримали знання з підготовки інфраструктурних інвестиційних проектів та проектного менеджменту.

За висновками експертів, - підсумувала Марія Андріївна, - модель стратегічного планування, розроблена та реалізована в пілотних областях проекту, на національному рівні визнана найкращою серед інших моделей, що існують в Україні.

Досвідом роботи у проекті поділились також регіональні експерти, науковці. Професор УжНУ Світлана Слава, директор Закарпатського центру гендерної освіти Маріанна Колодій, виконавчий директор Закарпатського регіонального відділення Асоціацій міст України Олег Лукша та ін.

Свої найуспішніші напрацювання представляли команди проектів з Виноградівського і Берегівського районів та м. Ужгорода.

Найактивніші учасники проекту отримали відповідні сертифікати Канадського інституту урбаністики.

Хочеться вірити, що проект продовжить роботу, бо це є абсолютно логічно й виправдано.

Анна Романенчук
29 червня 2010р.

Теги: стратегія розвитку, Канада

НОВИНИ: Соціо

11:22
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
10:45
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Михайлом Козаком
10:35
/ 3
Сьогодні, в четвер, у Буштині попрощаються з Героєм Іваном Рущаком
11:29
/ 7
Державний "Ощадбанк" долучиться до приватного нищення унікального високогір'я Карпат вітряками
» Всі новини