Поляки навчали урядовців Ужгородщини найновішим тенденціям у місцевому самоврядуванні

З 10 по 12 червня ц.р. на базі Ужгородської районної ради відбувся трьох денний навчальний семінар в рамках проекту "Українське самоврядування на шляху до Європейської інтеграції та польський досвід", участь в якому прийняли представники 3-х областей України - Закарпатської, Івано-Франківської та Чернівецької.

Поляки навчали урядовців Ужгородщини найновішим тенденціям у місцевому самоврядуванні

Перед учасниками семінару виступали координатори проекту, польські експерти    Павел Прокоп та Кшиштоф Журавський. Детальніше про розвиток українсько-польського партнерства ми попросили розповісти Степана Мацка, заступника голови Ужгородської районної ради.

Степан Янович, розкажіть, будь-ласка, що передувало проведенню на базі Ужгородської районної ради семінару  щодо найновіших тенденцій в управлінні в місцевому самоврядуванні за участю польських експертів ?

Перш за все, ініціатива голови районної ради – Михайла Фединця. Завдяки тісній співпраці районної ради з Агентством регіонального розвитку Закарпаття (директор - Валерій  Грищенко) в районі вже реалізується проект „Чиста вода” в рамках програми добросусідства „Угорщина-Словаччина-Україна”. Проведенню   семінару передувала поїздка Михайла Ілліча до Польщі на „Європейський форум”, де його зацікавив польський досвід запровадження європейських стандартів у діяльності органів місцевого самоврядування. Продовження проведення  форуму відбулося в м.Києві, де за ініціативи польської сторони було запропоновано спільно з Львівським державним Центром Науково-Технічної і економічної інформації реалізувати проект „Українське самоврядування на шляху до Європейської інтеграції та польський досвід”.

Розкажіть детальніше про цей проект.

Проект виконується в два етапи. Перший – проведення  навчальних семінарів у Львові, Ужгороді та Одесі для керівників середньої ланки та провідних фахівців органів місцевого самоврядування 10 областей.

окрема, в Ужгороді 10-12 червня ц.р. в семінарі приймали участь представники з Івано-Франківської, Закарпатської та Чернівецької областей.  Другий етап – підготовка презентаційного опису регіонів (міста), який включає інвестиційні пропозиції та можливі варіанти міжнародної співпраці. На основі запропонованих описів буде сформована делегація від України для участі у Форумі Регіонів, який проходитиме у рамках Економічного Форуму в Криниці. Для членів делегації буде запропонована спеціалізована програма з 8 по 14 вересня 2010 року, яка передбачає участь у всіх заходах Форуму Регіонів та Економічного Форуму, а також зустрічі з адміністраціями кількох польських міст і відвідування Кракова.

Розкажіть, будь ласка,  як пройшов семінар-навчання в районній раді, хто приймав участь у його проведенні ?

Відкрив роботу семінару  Михайло Фединець – голова районної ради. Він привітав польських колег, наголосив на важливості  проведенні таких семінарів щодо вивчення досвіду розвитку місцевого самоврядування сусідніх держав, членів Європейського Союзу. Навчання проходила за такими темами; „Управління якістю за нормою ISO, учасницьке управління, обслуговування клієнта”, „Управління комунальним майном  та місцеві фінанси”, „Місцеве партнерство та проектне партнерство”.

Питання, які розглядались були надзвичайно цікавими для учасників семінару – представників органів місцевого самоврядування Івано-Франківської, Чернівецької та Закарпатської областей. Останню, зокрема представляли – Василь Канюк, голова Великоберезнянської районної ради, Михайло Фединець, голова Ужгородської районної ради та його заступник, ваш покірний слуга, Йосип Мадяр, керуючий справами виконавчого апарату районної ради, Ярослав Геренда, Вікторія Хома, Тетяна Сливич, Людмила Бібен, начальники відділів виконавчого апарату районної ради та інші посадові особи місцевого самоврядування району. Зокрема, багато запитань у слухачів було по темах: „Самоврядування як власник комунального майна”, „Поділ повноважень поміж різними рівнями самоврядування та держадміністрації”, „Місцеві фінанси. Закон про публічні фінанси”, „Планування витрат із самоврядного бюджету”, „Суть місцевого партнерства” та багато інш.

Підсумовуючи роботу семінару Михайло Фединець щиро подякував польським експертам Павелу Прокопу та Кшиштофу Журавському за цікаву і змістовну інформацію та висловив сподівання, що такий обмін думками та досвідом роботи місцевого самоврядування  безумовно дасть позитивний результат для всіх учасників проекту.

Як, на Вашу думку, впровадження таких проектів прискорить зближення України з Європою та вступ її до ЄС ?

Безумовно. За умови позитивних змін в Україні, а  на цьому шляху велике значення має запровадження європейських стандартів у діяльності органів місцевого самоврядування. Ми задоволені, що районна рада робить у цьому напрямку послідовні кроки.

21 червня 2010р.

Теги: семіар, тенденції, самоврядування

НОВИНИ: Соціо

11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
» Всі новини