Ален Панов: "Найбільш завантажені на українсько-угорському кордоні дні - понеділок і четвер"

"Угорці гарно ставляться до українців - без якихось утисків чи зневаги. Наші люди найчастіше їдуть в Угорщину по родинних чи культурних зв'язках, на відпочинок. Навіть якщо на роботу - то тільки зі знанням мови. Тому їх сприймають за своїх. Угорська влада лобіює безвізовий режим з Україною", - розповідає консул Генерального консульства України в Угорщині Ален Панов, 32 роки.

Цього року завершується термін повноважень Алена Панова на посаді українського консула в Угорщині
Цього року завершується термін повноважень Алена Панова на посаді українського консула в Угорщині

Ален Панов також є доцентом кафедри міжнародних відносин Ужгородського нацуніверситету. Він кандидат історичних наук, доктор філософії. Очолював представництво України в Карпатському єврорегіоні. 2002-го став заступником ужгородського міського голови, опікувався питаннями міжнародного співробітництва, інвестиційної політики. Консулом працює з 2006-го.

— У лютому на кордоні з Угорщиною виникали масові скандали, — розповідає Панов. — Нашим людям забороняли перетинати кордон за дозволом малого прикордонного руху. Мовляв, якщо людина впродовж півроку провела в Угорщині в цілому 90 днів, то в цьому ж півріччі не може більше виїхати туди. За три тижні за кордон не пустили декілька сотень закарпатців. Ті блокували пункти пропуску. Я подав до обласного суду в місті Ніредьгаза 28 позовних заяв від імені людей, яких не пустили в Угорщину. Брав участь у судових засіданнях. Доводив: якщо людина перетнула кордон один раз, то може перебувати в прикордонні безперервно три місяці. А якщо повернулася в Україну, наступного ж дня можна знову в’їжджати. Так передбачено в українсько-угорській угоді про малий прикордонний рух. Відповідачем на суді виступила угорська поліція. Cуд став на бік українців. 29 квітня винесли безпрецедентне рішення на нашу користь.

Кілька тижнів тому 400 наших громадян штурмували кордон, бо їм довелося 15 годин чекати, щоб потрапити в Україну. Чому трапляються такі черги?

— Найбільш завантажені на українсько-угорському кордоні дні — це понеділок і четвер. У понеділок традиційно повертаються багато заробітчан з Іспанії, Італії, Португалії. У четвер, зазвичай, усі їдуть у зворотному напрямку — в Європу. У чергах біля кордону стоять сотні мікроавтобусів, автівок, тисячі людей. Через великий потік митники та прикордонники не встигають оформляти документи. В останньому випадку розлючені українці намагалися прорватися силоміць через кордон. Я 40 хвилин заспокоював людей. Пояснював, що вони можуть зашкодити собі.

Які проблеми найчастіше виникають в українців в Угорщині?

— Багато людей виїхали до Європи напівлегально чи нелегально. А будь-яке підроблення візи, печатки чи паспорта вважають в Угорщині кримінальним злочином. Тому якщо заробітчани вже легалізувалися в будь-якій із країн Європи, їх можуть затримати в Угорщині тільки через те, що кілька років тому вони підробили свій документ.

Інша проблема — біля міста Ніредьгаза починається автобан. Часто там стаються аварії за участю українців. Затримують українців і з великими партіями контрабанди.

Згадайте випадки, коли вам доводилося допомагати землякам?

— Наше консульство добре спрацювалося з місцевими правоохоронними органами. Вони миттєво надають інформацію про наших громадян, які потрапили в непередбачувану ситуацію. А ми негайно реагуємо. Приміром, якщо людину затримують на кордоні через підробку документів, клопочемо, щоб не тримали її під вартою. Слідкуємо за процесом. Коли її доправляють із кордону до поліцейського відділку. Потім забезпечуємо повернення в Україну. Якщо українець має проблеми з угорським законом на рівні криміналу, клопочемо, щоб Угорщина надала йому адвоката, якомога менше утримувала під вартою. Зараз із сотні українців, проти яких порушили кримінальну справу за контрабанду, тільки одна людина не на волі. Решта підписали зобов’язання з’являтися до суду чи слідчого.

Наші працівники відвідують у лікарні травмованих в аваріях і хворих українців. З Угорщиною в України є угода про надання безкоштовної невідкладної допомоги.

Часто, на жаль, доводиться повідомляти звістки про смерть родичам загиблих. Був випадок, що родина із Закарпаття поверталася на автомобілі додому з відпочинку. Потрапили в ДТП. Помер водій і його дружина. Літній чоловік потрапив у лікарню у важкому стані. Потрібно було доправити в Україну двох малолітніх дітей. Одного разу нам зателефонували з угорської поліції і повідомили, що на швидкісному автобані бігає українець. Виявилося, що чоловік повертався із заробітків у Португалії. Дорогою зійшов із розуму, товариші висадили його з автобуса посеред автобану. Ми з колегою вдвох засадили його в авто і доправили до пункту пропуску. На кордоні викликали ”швидку”, міліцію, знайшли у Львівській області його батьків, викликали їх на Закарпаття.

Де ви живете за кордоном?

— Живу в невеликому будинку в затишному курортному районі міста Ніредьгаза — Шоштоу. У перекладі означає ”солене озеро”. У цьому домі свого часу довго жив фармацевт Береш. Родина залишилася в Україні. Дружина Наталія, за фахом юрист. Працює начальником відділу державної виконавчої служби обласного управління юстиції. Маємо доньку 5-річну Лоренцу-Ізабеллу.

Подобаються угорські страви?

— Угорці люблять готувати, говорити про їжу і люблять попоїсти. Там у будь-якому закладі, фешенебельному ресторані чи простій їдальні вас нагодують смачно й ситно. Порції великі. Та я люблю готувати сам. Угорщина славиться ще й хорошим вином. Гора Токай, з якою пов’язані токайські вина, розташована неподалік Ніредьгази. Члени Токайського рицарського ордену, до якого входять більш як сотня відомих людей, прийняли мене у свій клуб.

Сніжана Русин, Gazeta.ua
17 червня 2010р.

Теги: консул, Ален Панов, Угорщина

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
/ 1
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 6
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 5
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 21
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 30
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини