Депутати Закарпатської облради ознайомилися з проектом унікального аквакомплексу на Берегівщині

Серед широкого спектру питань стосовно розвитку туристично-рекреаційної галузі, актуальним і вкрай необхідним у цю гарячу пору є використання термальних вод на території Закарпатської області.

Депутати Закарпатської облради ознайомилися з проектом унікального аквакомплексу на Берегівщині

Так, з ініціативи голови постійної комісії обласної ради з питань розвитку туризму та рекреації Василя Швардака 11 червня відбулося виїзне засідання зазначеної комісії щодо стану та перспектив використання термальних вод на території міста Берегово та Берегівського району.

"Берегівщина – край краси та праці, економічно розвинутий, екологічно чистий, рекреаційно-туристичний, прикордонний регіон. Тут широко представлена прикордонна інфраструктура міждержавними автомобільними переходами "Лужанка", "Косино", "Дзвінкове". Відповідно до розробленої стратегії розвитку Берегівського району одним із пріоритетних напрямів діяльності визначено розвиток туристичної галузі. Особливістю курортно-рекреаційної зони є наявність 36 високотермальних, термальних та субтермальних джерел. За своїм складом ці води мають унікальні цілющі та лікувальні властивості", – такими словами звернулися перші керівники району Ігор Свищо та Бейло Чізмар до представників депутатського корпусу обласної ради.

Місцевою владою задля інвестиційної привабливості регіону та ефективного використання природних рекреаційних ресурсів розроблені Концепції розвитку рекреаційно-туристичних комплексів, якими передбачено формування конкурентоспроможного туристично-рекреаційного продукту. Зокрема, Програма розвитку туристично-рекреаційного комплексу зони відпочинку "Косино" Берегівського району прогнозує здійснення низки заходів щодо її реконструкції, зміцнення матеріальної бази та реалізацію наявних рекреаційних ресурсів.

З інформацій представників місцевої влади депутати дізналися про те, що у туристично-рекреаційній галузі Берегівщини використовуються тільки три родовища: Берегівське (учбово-спортивна база "Закарпаття"); Боржавське (пансіонат "Боржава"); Косонське (санаторій "Косино" та зона відпочинку "Шошто").

 – Відповідно до Стратегії розвитку м. Берегова до 2015 року головним завданням є створення унікального брендового туристичного продукту, яке можливе завдяки використанню термальних вод, – наголосив заступник міського голови Олександр Гладун. – Уже розроблені відповідні проекти для пошуку інвесторів.

Зокрема, для будівництва великомасштабного аквапарку на площі 20 тисяч квадратних метрів. Цей унікальний аквакомплекс у стилі римських купалень стане візитною карткою не тільки Берегова, а і всієї Закарпатської області. Найважливіша родзинка запланованого об’єкта – лікувальна термальна вода високої мінералізації, що дасть можливість працювати аквапарку цілорічно. До послуг відвідувачів буде запропоновано закриті й відкриті басейни з термальною водою, окремі місця для купання дітей, прісні плавальні розважальні басейни з водними гірками й атракціонами, а також бальнеологічний і спа-центри.

Після короткого ознайомлення із перспективами розвитку туризму й рекреації Берегівщини, депутати безпосередньо відвідали кілька об’єктів із використанням термально-мінеральних вод.

 …Незатишні, пусті приміщенні готельного комплексу, просякнутий грибком і пліснявою спортивний зал, купа непридатного спортінвентаря – ось неповна картина негативних вражень від відвідин славетної колись своїми гандбольними успіхами учбово-спортивної бази "Закарпаття". Єдине, що "уціліло" від безгосподарності та бездіяльності директора, який наразі відсторонений від роботи, це – термальна вода у басейні, зауважили депутати. Бажаючих тут поплавати навіть у будні "хоч відбавляй, ось тільки інфраструктура - нікудишня", - бідкаються купальники і просять представників влади "облагородити" такий цілющий куточок…

Буквально за кількасот метрів – привітна і охайна споруда європейського типу – готельно-ресторанний комплекс "Жайворонок". Тут відчувається справжній господар, який душею уболіває за ефективне оздоровлення і чудовий відпочинок. – Залишається тільки забезпечити новозбудований сучасний басейн термальною водою, – ділиться планами один із власників закладу Олександр Цанько.

Депутати облради ознайомились також із роботою бази відпочинку "Шошто", що у с. Косонь.

У роботі виїзного засідання взяли активну участь і виступили перший заступник голови облради Андрій Сербайло, начальник головного управління з питань європейської інтеграції, зовнішньоекономічних зв’язків та туризму облдержадміністрації Ернест Нусер та начальник відділу соціальної сфери і природних ресурсів головного управління економіки облдержадміністрації Володимир Вашко.

Зокрема, Андрій Сербайло побажав берегівчанам активно розвивати туристичний потенціал, раціонально використовувати мінерально-термальні води, які є джерелом матеріального благополуччя територіальних громад, бути й надалі надійними партнерами для іноземців та співвітчизників. Обласна ж влада всіляко сприятиме їм у реалізації взаємовигідних програм та інноваційних проектів.

За підсумками зібрання комісія ухвалила відповідні рекомендації, у т. ч. щодо: забезпечення раціонального використання наявних свердловин; спрощеної процедури надання ліцензій на користування надрами, скорочення термінів розгляду питань з отримання ліцензій та інших дозволів для використання термальних вод та будівництва санаторно-курортних комплексів; включення до обласної програми розвитку туризму та рекреації на перспективу розділу щодо поліпшення стану використання термальних вод; налагодження ефективного функціонування виробничого підприємства "Учбово-спортивна база "Закарпаття"; подальшого освоєння бальнеоресурсів Берегівського району та міста Берегова та перспективних проектів із застосуванням термальних вод для інвестування капіталу в туристично-рекреаційну галузь регіону.

P. S. Як стало відомо, цього ж дня депутати Берегівської міської ради прийняли звернення до керівників краю, голови Центральної ради кооперативно-профспілкового фізкультурно-спортивного товариства "Колос" щодо неможливості подальшого перебування на посаді директора підприємства "Учбово-спортивна база "Закарпаття" Машіки В. В. 

А. Мегіц
14 червня 2010р.

Теги: термальні води, аквакомплекс, проект, інвестиції, облрада

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 5
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 21
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини