Мукачево відвідала освітянська делегація з угорської Ніредьгази

Минулого тижня в Мукачево завітала делегація з понад 20 чоловік з угорського міста Ніредьгаза. В неї ввійшли секретар фонду "Нопфелкелте" Габор Сугоцкі, угорські менеджери та вихователі ДНЗ "Барвінок" міста Ніредьгаза.

Мукачево відвідала освітянська делегація з угорської Ніредьгази

Вихователі ознайомились із життям ДНЗ №17 та відвідали інтегроване ігрове заняття, що включало в себе багато елементів з природи. Діти за допомогою піктограми розповідали про різні квіти. Одна з вихователів, що провели заняття, Зіта Кость перетворилась на чарівного метелика, що додало заняттю ігрового шарму. Начальник відділу освіти Мукачівського міськвиконкому Терезія Тіба передала вітання гостям від Мукачівського міського голови Золтана Ленд'єла. Їм вручили квіти та сувеніри. У відповідь угорські освітяни подарували своїм українським колегам намальовану вихователем абстрактну картину, на якій верхня частина символізує педагогічний персонал, а нижня– дітей.

Далі гості засвоювали методичні особливості української дошкільної освіти та дискутували під час конференції, в якій взяли участь також спеціалісти управління освіти Мукачівського міськвиконкому та представники всіх ДНЗ міста над Латорицею. Спочатку 4 лектори розповіли про основи виховного процесу та підготовку дітей до школи в Мукачеві. Головний спеціаліст управління освіти Мукачівського міськвиконкому Людмила Понго ознайомила з допомогою карти міста з розташуванням ДНЗ, їх педагогічним складом, заробітною платою педагогічного персоналу садочків, конкурсами, які проводять серед них. Завідуюча угоськомовного ДНЗ №17 Мар'яна Чепак розповіла про історію садка та його сьогодення, а методист Оксана Пархоменко– з життям інших ДНЗ міста над Латорицею. Методист Мирослава Телінгер розказала про готовність мукачівських дітей до школи.

Після лекторій представники угорської делегації задавали запитання українським колегам. Їм цікаво було дізнатись, що в Україні середня витрата на кожну дитину в 10 разів меньша ніж в Угорщині. Угорці позитивно сприйняли інформацію про те, що в Мукачеві ДНЗ №20 працює цілодобово. Було помітно, що угорські вихователі більш розкуті і зацікавлені в спілкуванні, оскільки більшість питань задавала не завідуюча садка "Барвінок" Каталін Хегедіш, а її підлеглі. Так вихователя Мігайне Юрішік цікавило буквально все з життя українських ДНЗ:

–Дуже цікавим фактором, який позитивно впливає на дошкільний процес є те, що тут працюють допоміжний персонал– вихователі з фізичної культури та іноземних мов. В той же час виховний процес в Україні затиснутий у методичні рамки. В нас це значно веселіше в рамках вільної гри, за якої значно швидше розвивається дитина. В цьому плані ми можемо поділитись досвідом з нашими українськими колегами під час наступної зустрічі в Ніредьгазі.

Габор Сугоцкі за умовами виграного Мукачівським угорськомовним ДНЗ №17 тендеру вручив завідуючій згаданого закладу Маряні Чепак приладдя для ігрового виховного процесу та сучасний відео проектор. Він відзначив, що двері для участі в подібних тендерах відкриті для будь-якого навчального закладу:

–Без українського партнера подібний захід міг не відбутись. Треба тільки, щоб влада виділила невелику частку грошей для початку. Ми маємо надію, що Україна в майбутньому стане членом Євросоюзу і співпраця між містами поглибиться.

Про те, що захід вдався свідчить те, що присутні виявили бажання знову зустрітись в кінці червня в Ніредьгазі і познайомитись з освітніми новаціями місцевих ДНЗ.

Євген Свищо, "Мукачівська Ратуша"
12 червня 2010р.

Теги: угорський, вихователь, Ніредьгаза

НОВИНИ: Соціо

11:03
/ 1
Підтверджено загибель Юрія Карпинця з Пастілок Дубриницько-Малоберезнянської громади, який майже рік вважався зниклим безвісти
04:22
Військовослужбовцеві з Хустщини, що п'яним забрав чуже авто, "апеляційно" присудили 5 років тюрми з конфіскацією
23:58
/ 5
ВАКС закрив справу проти "закарпатського" ексголови Рахункової палати Пацкана, визнавши його невинуватим
22:10
/ 9
Громада ПЦУ у селі Присліп на Міжгірщині після 5 років протидії МП увійшла до свого храму
11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
/ 1
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
» Всі новини