У Мукачеві відкрили пам'ятник коминареві (ФОТО)

12 червня на центральній площі міста Мукачево Закарпатської області з'явилася ще одна скульптура - бронзовий символ щастя - сажотрус.

У Мукачеві відкрили пам'ятник коминареві (ФОТО)

Ініціатор встановлення пам'ятника і меценат проекту - Почесний громадянин міста над Латорицею Віктор Балога. Саме йому прийшла в голову ідея увічнити в бронзі представника цієї давньої робітничої професії. Пам'ятник обійшовся в 600 тисяч гривень, - кажуть, він стане талісманом для всіх городян і гостей Мукачева.

Скульптура, висота якої - з людський зріст, встановлена прямо на бруківці біля фонтану, навпроти міського Будинку культури. А в народі пам'ятник одразу ж прозвали "Берталон-бачі - щасливий коминар".

До речі, людей, які зібралися на урочистості, представилася унікальна можливість споглядати прототип бронзового сажотруса. Місцева знаменитість - Берталон Товт більше 50 років присвятив цій нелегкій професії. А втілив задум у бронзі знаменитий скульптор Іван Бровді.

Такі пам'ятники належать до дуже молодого жанру - вуличної скульптури, їх можна знайти в найнесподіваніших місцях, і Коминар з Мукачева - не виняток.

На церемонії відкриття був присутній мер Мукачева Золтан Ленд'єл. За словами градоначальника, пам'ятник Коминареві претендує на звання нового символу міста. А якщо пощастить, то мукачівський "Щасливий коминарс" стане таким же знаменитим, як Русалочка в Копенгагені або Пісяючий хлопчик у Брюсселі.

Замурзана, але ніколи не сумуюча людина з мотузками на плечі весело крокує по бруківці, а поруч з ним - вірний кіт, напевно, теж щасливий. Людина милується рідним містом, а очі її іскряться радістю - таким залишається в пам'яті образ сажотруса з дитячих казок. Це найзагадковіша професія на планеті. Про неї складали легенди і міфи. І багато хто з тих, хто вірить в чудеса, вважають, що якщо випадково зустрінеш сажотруса, то це до удачі.

При цьому слід вклонитися коминареві або привітати цю замурзану людину якось особливо, а потім загадати бажання. Але найкраще - потриматися за гудзик його брудної від сажі роби або доторкнутися до брудної чорної щітки-йоржа, і це вже точно принесе щастя.

"Ідея встановити пам'ятник коминареві народилася ще з дитинства, - розповідає Віктор Балога, - Я виріс у селі. У нас, згідно з повір'ям, дотик до гудзика сажотруса приносить щастя. Коли я зустрічав цю людину, ще будучи маленьким - неодмінно загадував бажання і задумане збувалося... Тепер у кожного жителя Мукачева і гостя нашого міста є можливість вхопитися за гудзик коминаря, що приносить щастя і здійснення бажань", - сміється Віктор Іванович.

Втім, професія сажотруса не канула в Лету, нині вона відроджується, адже люди, переживаючи економічну кризу, намагаються економити на опаленні. Все більше городян почали використовувати пічне опалення: відновлюють старі каміни, відкривають замуровані димоходи. Будинки, що обігріваються печами, вимагають регулярного догляду та очищення димоходів. Цим здавна займалися сажотруси, а оскільки якість їхніх робіт завжди була високою, ця професія - шанована в народі.

Урочисту церемонію продовжив театралізований  виступ - розповідь про те, як уперше сажотрус з'явився в Мукачеві.

А охочих потриматися за гудзик бронзового Символу щастя - хоч відбавляй. І першою за нього вхопилася  маленька Соня.

Кажуть, що не мине й тижня, як гудзики бронзового Берталон-бачі відполірується чистіше, ніж палець у статуї князя Корятовича в замку Паланок.

Елеонора Савицька
12 червня 2010р.

Теги: коминар, сажотрус, пам'ятник, Балога, Мукачево

Коментарі

Микола ПАРАНИЧ, м.Іршава 2010-06-30 / 12:59:00
Був я днями в Мукачеві. Побачив пам"ятник цей. Підійшов, обійшов, подивився. До гудзика доторкнутись не здогадався. Прекрасно! Чудово! Жодної політики. Суєти ніякої. Втілення доброти, праці, мудрості...

автор 2010-06-13 / 10:03:00

Шановний, Адміне!



Приємно, що Вас зацікавила моя стаття на **********. Сумно лише за помилки після неточного перекладу з російської і боляче за Коряточвича у якого, виходить "відірвали" палець ...

 


Просимо вибачення, Елеоноро, за недогляд з пальцем. Виправили. Помилки трапляються у всіх (он і у вас в слові "Корятович" :)  :). А переклад і не може повністю співпадати з оригіналом. Вибачте за такий варіант "співпраці", до якого нас змушує своєю поведінкою вказаний вами ресурс. Крадіжки чужих матеріалів  для них - улюблена справа, та й своє піратське "дзеркало" під назвою "Закарпатье онлайн оупен" вони ніяк закрити не спроможуться. Тому мають те, що мають. Якщо у вас є якісь запитання або зауваження до нас, пишіть на editor@zakarpattya.net.ua . Адмін

Урзус 2010-06-12 / 20:49:00
Добра новина. Оце по європейські - оригінальний, але водночас типовий пам"ятник непересічній людині. Таких чимало крізь по Європі (запам"ятався мені пам"ятник базарній торговці у Загребі, з кошиком на голові).



А те, що робить ДЕ-БЕЛЕНЬ - жах. І Шевченко в його (?) виконанні, і Духнович, і нездійснена затія Пам"ятника Соборності чи Чуда на Говерлі.



Щодо "шевченкоманії", то цей абсурд треба зупиняти. Навіщо його будувати масово там, де він ніколи не був і навіть про ті місця, може, й не чув? Хай би був, звісно, коли шанувальникам хочеться, але не на центральному місці, як в Ужгороді.

сорри 2010-06-12 / 17:43:00
УЖГОРОД,



якщо вже й шукати в Ужгороді "чуда" і "орангутангів", то більшого "орангутанга", аніж Духнович у виконанні Беленя, знайти буде важко...

сорри 2010-06-12 / 17:31:00
Требало ся научити читати: "...А втілив задум у бронзі знаменитий скульптор Іван Бровді".

иррос 2010-06-12 / 17:23:00
Прочитавим написаноє два раз , а про автора скульптури не найшовім нич ...( можем пропозерав)... а може то воєнтайна...

УЖГОРОД 2010-06-12 / 16:44:00
Гарно Це не "оренгутан" - чудо Шевченко в Ужгороді. Хоч і " оренгутана " при "владичестві " Балоги воздвигали ... но то в Ужгороді..........

шльома 2010-06-12 / 16:36:00
Рата великий антисеміт, через що й не хоче виставляти жида-ліхтаря...

сорри 2010-06-12 / 15:43:00
А де з помпою анонсований ратушняківськими ЗМІ ужгородський Ліхтарник?



Рата триндить, а Балога робить...

НОВИНИ: Соціо

10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
» Всі новини