Закарпатські райвідділи міліції отримають сучасні архіватори

Днями начальник закарпатської міліції полковник Віктор Русин зустрівся з редактором виноградівської газети "Чорна гора" Володимиром Мочарником.

Закарпатські райвідділи міліції отримають сучасні архіватори

 Масмедійника  цікавила криміногенна ситуація на Виноградівщині, робота правоохоронців цього району. З уст очільника ГУМВС краю гість отримав вичерпні відповіді на поставлені запитання. Пропонуємо вашій увазі  цю  розмову у дещо скороченому варіанті.

- Вікторе Павловичу! Нещодавно  ви здійснили перевірку роботи Виноградівського райвідділу міліції. Чи можна поцікавитися, яка в нашому районі криміногенна ситуація, як працює районна міліція, які проблемні моменти в її роботі?

- Ситуація там досить складна, найбільше проблем у плані виявлення економічних злочинів. Не задоволений я і роботою дільничних інспекторів, співробітників ізолятора тимчасового тримання тощо. Знаєте,  днями там трапився ганебний випадок, коли з ІТТ утік затриманий зловмисник. Того ж дня було звільнено із займаних посад двох співробітників Виноградівського РВ ГУМВС, покарано ще кількох. Не задоволений я і роботою виноградівського БНОНу (сектору  боротьби з наркотиками - Ред.),  тож зміцнюватимемо   цей підрозділ. Думаю, що ми замінимо повністю особовий склад і по лінії боротьби з економічною злочинністю. 

- Минуло  два місяці, відколи ви очолили закарпатську міліцію. Що нового відбулося за цей час, як налаштовуєте роботу колективу?

- Основна моя вимога до працівників міліції -- це повна реєстрація подій та заяв громадян про скоєні злочини та адекватне прийняття рішення щодо  них. Пріоритети  у  роботі я завжди  називаю на усіх  нарадах з особовим складом, зокрема, і у Виноградові. Це, передовсім, транспортна дисципліна, боротьба з хабарництвом та корупцією, контрабандою. До речі, у виноградівській міліції виявився ганебний факт: там працював раніше засуджений... Я прийняв рішення, що така людина працювати в міліції не може! Тому його було негайно звільнено.

Як для Виноградівського райвідділу, так і для інших підрозділів закарпатської міліції  характерна інша проблема - послаблена матеріально-технічна база. Лише два підрозділи, Ужгородський та Мукачівський міськвідділи, мають нові архіватори (технічні пристрої, що записують усі телефонні дзвінки, що надходять в чергові частини - Ред.), в усіх інших вони давно вже застаріли, навіть слів не можна розібрати. Тепер ми придбали 11 сучасних архіваторів для райвідділів. А також пересувну автотехнічну лабораторію (на базі автомобіля “Нива”) для експертів НДЕКЦ, які працюють на місці ДТП. Плануємо придбати ще одну для районів, аби не їздити з Ужгорода на автопригоди у віддалені райони краю.

Потребує негайного вирішення й проблема забезпечення працівників у районах, в першу чергу дільничних, надійним телефонним зв’язком. На жаль, він є не у всіх кімнатах районних дільничних.

- Для Виноградівщини проблемним  залишаються також  питання крадіжок, які нерідко скоюються просто біля райвідділу міліції. Складається враження, що міліція “вішає” такі злочини на бомжів, а справжні злочинці уникають покарання...

- Це неправда, ніхто нічого не “вішає” на бомжів. Міліція розкриває злочини, про що свідчить статистика. Приміром, торік на Виноградівщині було виявлено 11 наркозлочинів, і в цьому році теж 11. По зброї було 5, і тепер стільки ж. А от крадіжок торік було 31, а тепер 78. Чому таке збільшення? Тому, що міліція стала об’єктивніше реєструвати злочини - всі заяви, що надходять від громадян. Тому і статистика зросла. На жаль, із цих 78-ми 35 злочинів залишаються ще нерозкритими,  це недопрацювання і співробітників карного розшуку, і дільничних.

- Однак  міліція нерідко  чинить  беззаконня, жорстоко ставиться до затриманих громадян. Приклад -- смерть молодого хлопця Ігоря Індила у Києві. Ваша думка з цього приводу?

- Тут усе залежить від професіоналізму та людських рис кожного конкретного працівника. Справді, в міліцію нерідко набирають випадкових людей, які можуть потім чинити беззаконня. Але ми намагаємося  таких позбуватися  ще до того, як вони накоять лиха. А щодо жорстокого поводження з громадянами, то стосовно затриманих та заарештованих заборонено застосовувати силу. За цим слідкують адвокати,  котрих  наймає громадянин, якого підозрюють у скоєнні злочину. Інша річ, коли міліція затримує людину,  яка  підозрюється у скоєнні злочину. Тоді закон дозволяє застосовувати силу, і ми це робимо, аби здолати опір зловмисника та захистити життя і здоров’я наших працівників. І такими ж є дії поліції будь-якої держави світу. Адже злочинці зазвичай озброєні й чинять опір під час затримання.

- І наостанок, товаришу полковнику,  ваші побажання  журналістам?

- Побажання одне -- писати про міліцію об’єктивно. Ми завжди відкриті для критики, виправляємо недоліки. Але дуже прикро, коли журналіст пише те, чого не було насправді, тим паче, коли робить це за гроші. Зрештою, моїм життєвим гаслом є слова “Усе минеться, і це теж...”

ВЗГ ГУМВС України в Закарпатській області
11 червня 2010р.

Теги: техніка, міліція, злочин, Русин

НОВИНИ: Соціо

18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 2
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 2
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
» Всі новини