Відбулася колегія Великоберезнянської РДА у оновленому складі

Відбулася колегія Великоберезнянської районної держадміністрації у оновленому складі керівництва органу виконавчої влади та її дорадчого виборного органу.

Відбулася колегія Великоберезнянської РДА у оновленому складі

З представлення кадрових змін і розпочав роботу засідання голова РДА Іван Олійник, який назвав і розподіл їх повноважень.  Отже, перший заступник голови РДА Василь Кірик відповідає за галузі сільського господарства і фінасів, Василь Риган – розвитку економіки та промисловості, Михайло Ціпар – гумнітарну  сферу, Василь Бобрик – керує апаратом РДА. Членами колегії  стали: голова РДА Іван Олійник, голова районної ради Василь Канюк (за згодою), перший заступник голови РДА Василь Кірик, заступники голови РДА Василь Риган, Михайло Ціпар, заступник голови районної ради Василь Глодан (за згодою), голова представників органів місцевого самоврядування Олексій Мушак, керівник апарату РДА Василь Бобрик.

ВИЗНАЧИТИ ПРІОРИТЕТИ  ЗРОСТАННЯ

Підсумки економічного та соціального розвитку району за перший квартал засвідчують виконання прогнозованих завдань, що підтверджується конкретними показниками.  Зберегти їх, визначивши пріоритетні напрямки наступних позитивних здобутків – найважливіше завдання керівників та спеціалістів колективів виробничої сфери району.  Водночас, результати дали можливість району посісти лише 14 рейтингове місце  за підсумками першого кварталу у області. Отже, деякі показники економічного розвитку не виконуються у повному обсязі, зокрема,  щодо прибутковості діяльності  підприємств, будівництва житла та ін.

Виступаючи на колегії, начальник управління економіки РДА Олександра Плакош  зауважила, що  підприємства основного кола у першому кварталі цього року реалізували продукцію на 8454,7 тис. грн., що складає 135,8 відсотка відповідного періоду минулого року. Всі  колективи справилися з доведеними завданнями, окрім ТОВ „Березнянка” (77,4 %), яке допустило відставання через відсутність замовлень.

Середня заробітна плата на згаданих підприємствах склала у першому кварталі 1440 грн. Сплачено різних податків до бюджету 308,8 тис. грн. Заборгованість із виплати заробітної  плати допустило лише ВАТ АФ „Яворник” на суму 97,1 тис. грн.

Велика увага звертається на залучення інвестицій у господарський комплекс району. У 2009 році вони зросли в 1,6 рази  порівняно з позаминулим.  Значна частина їх спрямована на розвиток основного капіталу, тобто на капітальне будівництво,  на придбання  машин та обладнання, на будівельні та монтажні роботи, включаючи кошти населення на будівництво власних житлових будинків. У структурі прямих іноземних інвестицій 74,3% склали грошові внески, 25,7% - внески у вигляді рухомого та нерухомого майна. За перший квартал 2010 року обсяг експорту продукції склав 1,6, а імпорту – 0,5 мільйона доларів США.

Низку заходів протягом першого кварталу вжито для розбудови туристично-рекреаційного комплексу району: розроблено інвестиційні пропозиції, визначено перспективні земельні ділянки, взято на облік пустуючі або недобудовані об’єкти, які можна використати для будівництва туристичних закладів. Останнім часом, крім розширення існуючої інфраструктури,  реалізовуються й нові проекти у цій сфері.

Діючими закладами району протягом І кварталу 2010 року надано послуг відпочиваючим на суму 282,8 тис. грн., загальна кількість використаних людино-днів становить 2000, сплата податків склала 8,55 тис. грн..
У розвитку аграрно-промислового комплексу велика увага звертається на роботу із  стабілізації поголів’я худоби. Загалом поголів’я ВРХ дещо збільшилося, але за рахунок відгодівлі на м’ясо, бо корів стало менше. Як, до речі, і свиней та птиці. Не дивно, що відповідно не виконуються стовідсотково прогнозовані завдання з виробництва м’яса, молока та яєць.

Олександра Плакош наголосила, що якщо у попередні роки зберігалася позитивна динаміка нарощування обсягів роздрібного товарообороту (2006 рік – 45,4 млн. грн., 103,8 відс; 2007 рік - 48,3 млн. грн., 106,4 відс.; 2008 рік - 59,2 млн. грн., 123,0 відс.), то за 2009 рік, та перші місяці поточного року тут зафіксовано значний спад. Мережа торгівлі характеризується наявністю домінуючої частки приватного капіталу, збільшенням чисельності приватних підприємств, які обслуговують споживчий ринок (майже 95 відс.).

Розпорядженням голови РДА рекомендовано активізувати роботу щодо виконання річного плану надходження коштів з продажу земельних ділянок несільськогосподарського призначення, продовжити роботу щодо розроблення інвестиційних пропозицій для залучення коштів інвесторів у економіку району, щоквартально проводити аналіз діяльності підприємств лісової та деревообробної галузі на предмет ефективного використання ними лісових та трудових ресурсів, забезпечення їх прибуткової діяльності. Відділу житлово-комунального господарства райдержадміністрації вказано на щомісячне проведення детального аналізу сплати підприємствами, установами, організаціями та населенням району за спожиті енергоносії та житлово-комунальні послуги.

ГОЛОВНЕ ЗАВДАННЯ - ЗБІЛЬШИТИ НАДХОДЖЕННЯ

Перший квартал цього року у фінансовій сфері життєдіяльності району завершився  загалом успішно, адже виконано основні прогнозовані завдання і в дохідній, і у видаткових частинах бюджету. Щоправда, залишається низьким відсоток власних надходжень, що спонукає до пошуків  можливостей їх зростання. Не  можна миритися у сучасній ситуації з фактами несплати обов’язкових податкових платежів та внесків у соціальні фонди.

Ганна Химич передусім відзначила, що протягом  І кварталу бюджет району виконувався у "ручному" режимі, згідно тимчасових розписів, що вносило певні труднощі особливо у виконання видаткової частини, де доводилося вживати різних способів подолання різниць, які склалися у зв’язку з підвищенням зарплат та деяких соціальних виплат.

Протягом першого кварталу цього року до бюджетів усіх рівнів району надійшло податків та зборів (обов’язкових платежів) на суму 3 952,0 тис. грн., що більше відповідного періоду попереднього року на 16,1 відсотка або на 548,6 тис.  грн.:  до державного бюджету –   587,6 тис. грн.,  до місцевих бюджетів     – 3 364,4 тис. грн.

У частині відрахувань до загального фонду місцевих бюджетів  району мобілізовано доходи на суму 2 554,4 тис. грн., що складає 136,2 відсотка  тимчасового плану на відповідний період та 111,7 відсотка або 267,5 тис. грн. більше, ніж за відповідний період попереднього року. Важливо, що виконання плану доходів загального фонду місцевих бюджетів забезпечено всіма сільськими  та селищною радами.

Найбільшу питому вагу у доходах загального фонду місцевих бюджетів займає податок з доходів фізичних осіб, виконання якого становить 129,8 відс. або на 478,8 тис. грн. більше плану. Не забезпечили виконання плану: Великоберезнянська селищна – 96,4 відс. (-14,5 тис. грн.), Забрідська – 87,4 відс. (-0,8 тис. грн.), Ставненська – 95,6 відс. (-0,7 тис. грн.), Стричавська – 81,4 відс.(-1,1 тис. грн.) сільські ради.

У структурі заборгованості за податковими зобов’язаннями з основних платежів до місцевого бюджету найбільшу питому вагу займають: плата за землю – 130,3 тис. грн. (  КП„Великоберезнянське ВУЖКГ” – 53,1 тис. грн., ДП „Великоберезнянський консервний завод” – 40,5 тис. грн. СД ВАТ АФ „Яворник” – Компанія „КАЇ” – 4,5 тис. грн.; ТДВ „Астра ВВВ” – 9,1 тис. грн.); податок з доходів фізичних осіб – 69,1 тис, грн., ( ДП „Консервний завод” – 21,8 тис. грн., КП „Великоберезнянське ВУЖКГ” – 9,2 тис. грн., філія „Великоберезнянський держспецлісгосп” – 7,6 тис. грн.; ДП „Великоберезнянське лісове господарство” – 28,0тис.грн.); збір за спеціальне використання лісових ресурсів – 99,4 тис. грн. ( ДП „Великоберезнянський консервний завод” – 19,2 тис. грн., КП „Великоберезнянське ВУЖКГ” – 13,0 тис. грн.,  КП „Райагробуд” – 5,5 тис. грн.) та податок з власників транспортних засобів та інших самохідних машин – 34,7 тис. грн.

З початку року проводилась певна робота з платниками щодо скорочення податкового боргу. Зокрема, відбулися 3 засідання робочих груп, на яких заслухано 7 керівників. Протягом січня-лютого поточного року подано до Господарського суду позовну заяву із зверненням на активи платника щодо ТОВ „Колос” на суму 1,8 тис. грн. та ПП „Смерічка” – 2,2 тис. грн.

Видатки місцевих бюджетів за І квартал 2010 року склали 15 575,8 тис. грн., що становить 94,2 відсотка до запланованих тимчасовим розписом на І квартал видатків, в тому числі: загального фонду – 15 196,0 тис. грн., або 95,8 відсотка уточненого тимчасового розпису, спеціального фонду – 379,8 тис. грн. або 57,1 відсотка до кошторисних призначень на І квартал. За результатами виконання місцевих бюджетів за І квартал 2010 року помітно значний спад темпу зростання видатків порівняно з аналогічним періодом попереднього року.

Про стан  сплати податків підприємствами, організаціями та установами району, пенсійних та інших соціальних внесків інформували на засідання колегії  також заступник начальника Ужгородської МДПІ Ігор Діброва, в. о начальника управління праці та соціального захисту населення РДА Ганна Костик, заступник начальника управління Пенсійного фонду України у районі Володимир Білканич. Вони згадали факти несплат, недоїмок, прострочених і недавніх заборгованостей.

Рішенням колегії роботу податкової служби, управління пенсійного фонду України  та управління  праці і соціального захисту населення РДА щодо ліквідації  усіх видів несплат та заборгованостей, допущених   підприємствами,  організаціями та установами району визнано недостатньою, керівникам вказано на необхідність вжиття суворіших заходів щодо порушників фінансово-бюджетного законодавства.

ДО ЗИМИ ГОТУВАТИСЯ ЗАЗДАЛЕГІДЬ

Минула зима обійшлася без аварійних ситуацій та особливих складнощів із забезпеченням тепла у закладах бюджетної сфери. Цього досягнуто завдяки чіткому виконанню розроблених заходів. А тому уже сьогодні треба братися за підготовку до наступного осінньо-зимового сезону.
Начальник відділу житлово-комунального господарства РДА Іван Мицьо зауважив, що згідно з планом проводились засідання оперативного штабу,  де було заслухано інформації сільських та селищного голів (смт. Великий Березний,   с. Малий Березний, Ставне, Ужок, Кострина) начальників відділів райдержадміністрації (охорони здоров’я – Марковича В.М., культури і туризму Данилаш О.В., освіти – Пекаря М.Д.), житлово-комунального господарства та філії „Великоберезнянський райавтодор” про стан підготовки до роботи в осінньо – зимовий період.

Із 17 котелень до початку опалювального періоду   всі були підготовлені  належним чином. 4 котельні (Малоберезнянської, Великоберезнянської, Забрідьської ЗОШ 1- 111 ст. та Великоберезнянської гімназії) працюють на природному газі, інші - на твердому паливі (паливні дрова та вугілля).
Доповідач визначив і проблемні питання: недостатнє фінансування для проведення робіт з заміни котельного обладнання, несвоєчасна оплата за проведену роботу з очистки доріг від снігу; незадовільний фінансовий стан комунального підприємства „Великоберезнянське виробниче управління житлово-комунального господарства.

З метою своєчасної підготовки  господарського комплексу та бюджетних установ району до роботи в осінньо-зимовий період 2010-2011 років головою райдержадміністрації видано розпорядження „Про підготовку житлово-комунального господарства та бюджетних установ району до роботи в осінньо-зимовий період 2010-2011 років”, розроблено та затверджено конкретні заходи, визначено терміни та виконавців.

У зв’язку з тим, що відділ освіти райдержадміністрації при підготовці навчальних закладів до зимового періоду запланував заміну котлів у загальноосвітніх школах, виникла потреба у збільшенні кількості заготівлі паливних дров та значного зменшення придбання вугілля. На одній з виробничих нарад було домовлено встановити ціну 150,0 грн. за 1 кубометр паливних дров з доставкою до місця призначення.

Для попередження випадків аварійних ситуацій на лінії газопроводу відділ житлово-комунального господарства райдержадміністрації направив листи дирекції Хустського лінійного виробничого управління магістральних газопроводів "Прикарпаттрансгаз" та дирекції Перечинської філії ВАТ "Закарпатгаз" щодо проведення перевірки стану підготовки до роботи в осінньо-зимовий період газопроводу-відводу Перечин – Великий Березний.

Про підготовку освітніх закладів до осінньо-зимового періоду проінформував учасників засідання колегії РДА начальник відділу освіти райдержадміністрації Микола Пекар.

11 червня 2010р.

Теги: Великоберезнський, бюджет, рейтинг

НОВИНИ: Соціо

18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
» Всі новини