На процедуру ЗНО прийшли 88,64% абітурієнтів Закарпаття

2-4 червня відбулися перші тестування з української мови та літератури. Предмет є обов'язковим для тих, хто планує в цьому році отримати студентський квиток.

На процедуру ЗНО прийшли 88,64% абітурієнтів Закарпаття

За даними Українського Центру Оцінювання Якості Освіти на Закарпатті для складання першого тесту на пункт тестування прийшли 8864 з 9965 абітурієнтів, що зареєструвалися, що складає 88,64 %. Цей показник вищий за середню явку по Україні, яка складає 87,99%. Проігнорували зовнішнє незалежне оцінювання 2-4 червня в Закарпатті майже 1100 осіб.

Спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА та КАПЛ "Вестед", які працювали на 40% пунктів тестування в 4 містах Закарпаття, засвідчують, що організація процедури ЗНО в області відбувалася на належному рівні. Основні проблеми цьогорічного тестування полягають в неуважності учасників, які часто приходили до пункту тестування без документів, або запізнювались.
 
В результаті, зафіксовано численні випадки недопуску абітурієнтів до пункту тестування. Абітурієнти забували взяти з собою оригінал посвідчення особи (паспорт, або свідоцтво про народження) та сертифікат УЦОЯО, що є підставою для позбавлення їх права складати тестування.
 
На відміну від минулого року, Міністерство освіти та науки України не передбачало централізованого забезпечення учасників ЗНО транспортом за кошти держбюджету. Це пов’язано з тим, що з 2010 року результати тестування з конкретного предмету не зараховують випускникам шкіл, як оцінка державної підсумкової атестації. Якщо раніше ЗНО було частиною обов’язкової середньої освіти і довіз учасників з віддалених районів брала на себе держава, то відтепер це справа самих випускників. Відстань між пунктом тестування та місцем проживання абітурієнта в середньому від 50 до 70 кілометрів.
 
Нажаль, учасники, які запізнилися на початок тестування, чи не пред’явили необхідні документи, не зможуть перескласти ЗНО з української мови та літератури. Адже, об'єктивними причинами, що надають право на участь у спеціально організованому додатковому тестуванні, є:
 
-   порушення процедури проведення ЗНО, підтверджені рішенням регламентної комісії відповідного РЦОЯО;
-   хвороба, що перешкодила участі в тестуванні, підтверджена довідкою відповідного закладу охорони здоров'я;
- смерть рідних по крові або по шлюбу;
- участь у міжнародних змаганнях, конкурсах, олімпіадах, які включені до планів офіційних заходів, що проводяться Міністерством освіти і науки України, Міністерством культури і туризму України, Міністерством України у справах сім'ї, молоді та спорту;
- стихійне лихо, пожежа, техногенна катастрофа в день або переддень тестування.
 
Громадянська мережа ОПОРА рекомендує абітурієнтам бути більш уважними під час підготовки до ЗНО та перевірити наявність всіх необхідних документів. Також варто завчасно з’явитися на пункт тестування, адже, запізнення на 5 хвилин загрожує не вступом до ВНЗ.
 
Загалом, слід відзначити досить якісну організацію проведення тестування на всіх пунктах тестування де були присутні спостерігачі ГМ "Опора". Системних і грубих порушень ними виявлено не було. Мали місце певні недоліки, що носили несистемний та точковий характер Наприклад, через незнання та неуважність інструкторів, учасники, які завчасно впорались із тестами, виходили за межі пункту тестування з робочим зошитом, що заборонено поки не вичерпається час виділений на роботу в аудиторіях. Спостерігачі відзначають, що злого умислу у таких діях не було, адже абітурієнти відкрито виходили з документами та переглядали завдання біля ПТ. Випадків позбавлення права продовжити написання тесту через списування не зафіксовано. Апеляцій щодо процедури проходження ЗНО з української мови та літератури в Закарпатській області не зафіксовано.
 
Також, зафіксовані нестандартні ситуації. Курйозний випадок стався в Мукачеві, де абітурієнт помилилася пунктами тестування, проте, дівчина все-таки встигла дістатися на свій пункт тестування. Ще один нестандартний випадок стався в ЗОШ №19, м. Ужгорода. В аудиторії де мало відбуватися тестування замкнулися двері і правоохоронцю довелось їх вибивати. Слід зазначити, що ситуацію виправлено до того, як почали запускати абітурієнтів на пукт тестування, що вцілому не мало негативних наслідків.
 
 
За додатковою інформацією просимо звертатися:
050-100-24-69
 
Довідково: Спостереження відбувається в рамках національної кампанії моніторингу ЗНО, учасниками якої є Громадянська мережа  ОПОРА та Комітет виборців України, за сприяння Міжнародного фонду "Відродження", Альянсу Програми сприяння незалежному тестуванню в Україні (USETI Legacy Alliance) та Проекту "Об’єднаємось заради реформ" (UNITER). Карпатське Агенство Прав Людини "Вестед" є регіональним партнером ГМ "Опора".
05 червня 2010р.

Теги: ЗНО, тестування, абітурієнт

НОВИНИ: Соціо

15:29
/ 1
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
Приватний поїзд "Прага — Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 1
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
10:45
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Михайлом Козаком
» Всі новини