Голова Закарпатської облради звернувся до Януковича стосовно ситуації на ДП "Солотвинський солерудник"

Проблеми, пов'язані із ситуацією, що склалися у смт. Солотвино на ДП "Солотвинський солерудник" викликають тривогу громадськості не лише на Закарпатті, але й в інших регіонах України. Обласна влада вживає всі можливі у межах своєї компетенції заходи, щоб привернути увагу вищих владних структур, яки підпорядковане підприємство стратегічного значення для їх невідкладного вирішення.

Голова Закарпатської облради звернувся до Януковича стосовно ситуації на ДП "Солотвинський солерудник"

У зв’язку з цим, голова обласної ради Михайло Кічковський за дорученням депутатів облради направив Президенту України Віктору Януковичу. У ньому висловлене глибоке занепокоєння за долю підприємства та ситуацією, що склалася на даний час, яка може призвести до непередбачуваних екологічних, соціальних наслідків.

Про це Закарпаття онлайн повідомили у відділі зв’язків з громадськістю та ЗМІ виконавчого апарату обласної ради.

У листі, зокрема, йдеться, що гірники Солотвина щороку видавали "на гора" 960 тисяч тонн солі, що становило 12 відсотків видобутку солі в Україні. Підприємство, на якому працювало 2 тисячі висококваліфікованих фахівців, діяло успішно, вирішувались соціально-побутові питання населення. У бюджети йшли солідні відрахування. Та найбільше славилось Солотвинське родовище в Україні і за рубежем своїми унікальними бальнеологічними властивостями. В гірничих виробках соляних шахт майже сорок років діяли знамениті алергологічні лікарні - республіканська та обласна, де щороку проходили курс лікування до 6.5 тис. хворих на хронічну бронхіальну астму. На жаль, уже кілька років минуло відтоді, як у шахтах припинено видобуток солі. А з 2008 року республіканська алергологічна лікарня на шахті №9 припинила свою діяльність через затоплення підземних виробок. Нещодавно така доля спіткала і обласну алергологічну лікарню при шахті № 8, що викликало в Закарпатті, інших регіонах України, справжній шок. Для близько 2 млн. наших співвітчизників, які за даними медичної статистики страждають від астми, це питання життя або смерті. Найстрашніше, що їх переважна частина - діти.

Ситуацію дедалі гостріше ускладнює активізація карстових процесів, утворення небезпечних для життя людей проваль. До карстонебезпечної зони потрапили дві школи, лікарня, мережі центрального водопостачання та водовідведення, лінія електропередач, ділянка автодороги державного значення Мукачево-Рогатин. У небезпечній зоні можливих просідань та деформації земної поверхні розташовано 329 житлових будинків, у яких проживає понад 1200 мешканців селища Солотвино.

У листі наголошено на тому, що на численні звернення обласної влади до Кабміну та Мінагрополітики України видано понад 60 доручень щодо Солотвинського солерудника. Однак більшість із них не отримали жодної фінансової підтримки, хоч Постановою Кабінету Міністрів України від 23 грудня 2004 року Солотвинський солерудник внесено до переліку підприємств стратегічного значення для економіки і безпеки держави. У червні 2008 року безпосередньо на місці, у селищі Солотвино, відбулось виїзне пленарне засідання 17-ї сесії обласної ради з порядком денним "Про критичну ситуацію, що склалася на Солотвинському родовищі кам’яної солі та державному підприємстві стратегічного значення "Солотвинський солерудник" і шляхи виходу з неї". Разом із депутатами облради у вивченні та обговоренні ситуації, прийнятті рішень взяли участь тодішні заступники керівників п’яти міністерств, причетних до цього питання, представники науково-дослідних установ.

За прийнятим на сесії рішенням на адресу найвищих органів влади надіслані відповідні звернення, телеграми.У листі наведено приклад, що голова обласної ради особисто побував на прийомі в колишнього Міністра аграрної політики України Юрія Федоровича Мельника. Було обіцяно реальну підтримку щодо прийняття відповідної постанови Кабміну, яка вирішить вузол солотвинських проблем.

Причиною цього стало ігнорування упродовж останніх двох років Мінагрополітки та тодішнім урядом України звернень, інших критичних сигналів обласної ради щодо розробки та фінансування програми по стабілізації життєдіяльності рудника.

Виходячи з наведеного, голова обласної ради М. Кічковський звернувся до Президента України Віктора Януковича з проханням дати доручення по вивченню ситуації, вжитті невідкладних заходів зі збереження та подальшої експлуатації цього унікального родовища та притягнення до найсуворішої відповідальності осіб, які винні у доведенні зазначеного підприємства до теперішнього стану.

02 червня 2010р.

Теги: Солотвинський солерудник, лист, Янукович, Кічковський

НОВИНИ: Соціо

21:05
/ 9
У православних і греко-католиків України розпочався Великий піст. Вперше в історії – без греко-католиків Закарпаття
19:25
/ 9
Ужгородський депутат-військовий звинуватив Ужгородську міськраду, мера Андріїва та депутата-блогера Глаголу у "дроновій" брехні
14:45
В Ужгороді за тиждень народилося 26 малюків, у Мукачеві – 24
14:34
В Ужгороді у вівторок попрощаються із полеглим захисником Сергієм Шпонтаком
23:18
На Закарпатті збирають підписи під зверненням до міністра захисту довкілля проти забудови Карпат вітряками
21:36
Відкрито продаж квитків на перший рейс потяга RegioJet Чоп – Прага на 27 березня (ДЕТАЛІ)
18:08
/ 1
В Ужгороді попрощаються з полеглим Героєм Сергієм Нестеренком
10:37
/ 15
Закарпатський "військкомат" розповів про спробу самогубства, вчинену в Хустському РТЦК затриманим на кордоні "ухилянтом"
20:05
/ 1
У Вишківській громаді зустріли та провели в останню дорогу Героя з Яблунівки Василя Канюку
13:28
У Тячеві бюджетним коштом стерилізують, вакцинують і чипують безпритульних собак
02:33
/ 4
У Білках провели в останню дорогу полеглого Героя Юрія Пітру
23:23
На Закарпатті відзначать 85-ї річницю проголошення незалежності Карпатської України та 150-річчя від дня народження Августина Волошина
19:38
/ 8
Ужгородці вимагають від міської влади зберегти Липову алею. Триває збір підписів
17:42
/ 19
Військовослужбовець ЗСУ і депутат міськради повідомив, що влада Ужгорода не закупила жодного дрона
18:32
/ 26
Щоби відкрити аеропорт в Ужгороді треба сотні мільйонів доларів, які потрібні для армії – нардеп
16:17
На Тячівщині медики "швидкої" майже годину пішки добиралися до травмованого хлопчика-велофрістайліста
15:36
/ 1
В Ужгороді на Фединця - Баконія збільшили кількість платних паркомісць
09:54
/ 2
"Титановий" Стас з РТЦК та СП: "Гидко бачити чоловіків, які ховаються, замість захистити свою країну"
18:34
/ 6
У середу в Берегові поховають ексзаступницю мера і ексдепутатку міськради, військовослужбовицю ЗСУ Ольгу Бізілю, яка загинула в ДТП
15:43
/ 1
У Поляні попрощалися з полеглим Героєм Дмитром Куцкіром
21:48
/ 1
В Ужгороді попрощалися з полеглим захисником Олексієм Хотіним
21:25
/ 3
Нересницька громада на Закарпатті блокує евакуацію людей із прифронтових територій – "Схід SOS"
10:36
/ 2
В Ужгороді відбудуться громадські слухання щодо перейменування ряду вулиць і площі
15:01
/ 1
У понеділок в Ужгороді попрощаються з полеглим захисником Олексієм Хотіним
10:52
/ 1
У лікарні в Дніпрі від важких поранень, отриманих на початку березня, помер Юрій Пітра з Білок
» Всі новини