На Закарпатті у 20-ти освітніх закладах реалізовувалися прострочені продукти

Нагляд за додержанням прав дітей, а особливо дітей пільгової категорії, знаходиться на особливому контролі в прокуратурі Закарпатської області.

На Закарпатті  у 20-ти освітніх закладах реалізовувалися прострочені продукти

З початку року на захист дітей прокурорами вже порушено 27 кримінальних справ, які скеровані до суду, розглянуто із вжиттям заходів 65 приписів та подань, принесено 57 протестів, до відповідальності притягнуто понад 110 посадових осіб. Поновлено права більше 2,5 тис. дітям, яким виплачено заборгованих понад 200 тис. грн. державних допомог та стипендій.

Про це Закарпаття онлайн повідомили у прес-службі прокуратури області.

У поточному році зросла злочинність у молодіжному середовищі.   В першу чергу це свідчить про послаблену роботу органів, на які законодавством покладено обов’язок займатися профілактикою злочинності серед молоді. Прокуратура на цьому напрямку виступає лише як координатор. Вирішення проблеми злочинності серед неповнолітніх можливе лише завдяки комплексному підходу до організації профілактичної діяльності щодо запобігання правопорушенням серед молоді. Від злагодженої роботи державних органів, що займаються проблемами неповнолітніх залежить ефективність заходів, які вживаються з метою профілактики боротьби з підлітковою злочинністю.

Тому, прокуратурою області з цих питань вже була проведена міжвідомча нарада із залученням органів міліції та інших уповноважених держаних органів на якій прийнято ряд спільних заходів що мають сприяти зменшенню цього негативного явища.

На сьогодні діють понад 10 відомств, які повинні опікуватись проблемами дітей. А органи прокуратури повинні здійснювати нагляд за роботою цих органів. Наприклад, якщо виникають питання щодо захисту прав дітей-сиріт або дітей, позбавлених батьківського піклування, то їх проблемами повинні займатись посадові особи служб у справах дітей, які діють при райдержадміністраціях та міськвиконкомах. Однак, в порядку контролю, ми і самостійно проводимо перевірки.

Нещодавно нами завершена перевірка  у професійно-технічних та вищих навчальних закладах з питань захисту прав пільгової категорії дітей. За її результатами  внесено понад 20 документів прокурорського реагування, поновлено права 65 дітям-сиротам, яким виплачено понад 150 тис.грн. заборгованих коштів.
Крім того, прокуратурою області голові обласної державної адміністрації внесене подання, де поставлене питання про притягнення до відповідальні тих працівників служб у справах дітей,  через безконтрольність яких і були порушені  майнові права дітей-сиріт.

 За інформацією старшого помічника прокурора області з питань захисту прав і свобод неповнолітніх Наталії КУЗАН, у зв’язку із зниженням рівня здоров’я дітей на фоні екологічних і соціально-економічних негараздів, виникає проблема збереження здоров’я дітей. Стан здоров’я дитячого населення в області з кожним роком погіршується. Загострюється проблема дитячої інвалідності (понад 5,2 тис. дітей-інвалідів), збільшилось число ВІЛ-інфікованих дітей (34 особи проти 23 у 2008). Високою залишається малюкова смертність. У віці до одного року торік померло 238 немовлят.

У зв’язку з цим, на даний час прокуратурою області організовано перевірки з питань додержання місцевими органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування, закладами охорони здоров’я Закону України „Про охорону дитинства” щодо захисту прав дітей на охорону життя і здоров'я, безоплатну кваліфіковану медичну допомогу. Перевірки ще не завершені.

Що стосується харчування то воно  відіграє ведучу роль для здоров’я дітей. Перевірка щодо захисту прав дітей на безпечну для їхнього життя і здоров’я продукцію, якісне харчування була проведена органами прокуратури у минулому році.

Найбільше порушень прав дітей на повноцінне, якісне та безпечне харчування було виявлено прокурорами по міста Мукачево, Воловецького, Іршавського районів та Берегівським міжрайонним прокурором, які принципово реагували на такі порушення. За їх втручання місцевими державними адміністраціями збільшено видатки з харчування дітей у закладах освіти на 150 тис. грн., забезпечено безкоштовними обідами 1,3 тис. учнів. Припинено реалізацію у шкільних їдальнях прострочених продуктів, із штучними домішками. Понад 20 керівників закладів освіти, які допустили ці порушення, притягнуто до дисциплінарної відповідальності.

На усунення вказаних порушень закону прокуратурою області також було внесено подання голові обласної державної адміністрації, яке розглянуто та задоволено.

01 червня 2010р.

Теги: прокуратура, продукти, діти, освіта

НОВИНИ: Соціо

21:05
/ 9
У православних і греко-католиків України розпочався Великий піст. Вперше в історії – без греко-католиків Закарпаття
19:25
/ 9
Ужгородський депутат-військовий звинуватив Ужгородську міськраду, мера Андріїва та депутата-блогера Глаголу у "дроновій" брехні
14:45
В Ужгороді за тиждень народилося 26 малюків, у Мукачеві – 24
14:34
В Ужгороді у вівторок попрощаються із полеглим захисником Сергієм Шпонтаком
23:18
На Закарпатті збирають підписи під зверненням до міністра захисту довкілля проти забудови Карпат вітряками
21:36
Відкрито продаж квитків на перший рейс потяга RegioJet Чоп – Прага на 27 березня (ДЕТАЛІ)
18:08
/ 1
В Ужгороді попрощаються з полеглим Героєм Сергієм Нестеренком
10:37
/ 15
Закарпатський "військкомат" розповів про спробу самогубства, вчинену в Хустському РТЦК затриманим на кордоні "ухилянтом"
20:05
/ 1
У Вишківській громаді зустріли та провели в останню дорогу Героя з Яблунівки Василя Канюку
13:28
У Тячеві бюджетним коштом стерилізують, вакцинують і чипують безпритульних собак
02:33
/ 4
У Білках провели в останню дорогу полеглого Героя Юрія Пітру
23:23
На Закарпатті відзначать 85-ї річницю проголошення незалежності Карпатської України та 150-річчя від дня народження Августина Волошина
19:38
/ 8
Ужгородці вимагають від міської влади зберегти Липову алею. Триває збір підписів
17:42
/ 19
Військовослужбовець ЗСУ і депутат міськради повідомив, що влада Ужгорода не закупила жодного дрона
18:32
/ 26
Щоби відкрити аеропорт в Ужгороді треба сотні мільйонів доларів, які потрібні для армії – нардеп
16:17
На Тячівщині медики "швидкої" майже годину пішки добиралися до травмованого хлопчика-велофрістайліста
15:36
/ 1
В Ужгороді на Фединця - Баконія збільшили кількість платних паркомісць
09:54
/ 2
"Титановий" Стас з РТЦК та СП: "Гидко бачити чоловіків, які ховаються, замість захистити свою країну"
18:34
/ 6
У середу в Берегові поховають ексзаступницю мера і ексдепутатку міськради, військовослужбовицю ЗСУ Ольгу Бізілю, яка загинула в ДТП
15:43
/ 1
У Поляні попрощалися з полеглим Героєм Дмитром Куцкіром
21:48
/ 1
В Ужгороді попрощалися з полеглим захисником Олексієм Хотіним
21:25
/ 3
Нересницька громада на Закарпатті блокує евакуацію людей із прифронтових територій – "Схід SOS"
10:36
/ 2
В Ужгороді відбудуться громадські слухання щодо перейменування ряду вулиць і площі
15:01
/ 1
У понеділок в Ужгороді попрощаються з полеглим захисником Олексієм Хотіним
10:52
/ 1
У лікарні в Дніпрі від важких поранень, отриманих на початку березня, помер Юрій Пітра з Білок
» Всі новини