Що і де будують в Ужгороді?

Час від часу газета "Ужгород" повертається до теми будівництва в місті, адже до нас не перестають дзвонити городяни, котрих цікавить, які нові будівлі незабаром "виростуть" в обласному центрі та чи позначиться це на загальному вигляді старовинного Ужгорода.

Що і де будують в Ужгороді?

ПЛОЩА ПЕТЕФІ

Найбільше наразі бентежить наших читачів будівництво, що ведеться в зеленій зоні площі Петефі. Як розповіла нам заступник начальника міського управління архітектури та містобудування Олександра Зотова, на площі Петефі наразі зводяться кіоски. Не секрет, що близько року тому з вулиць міста прибрали металеві павільйони, котрі, на думку міських керманичів та міської науково-художньої ради, неабияк псували архітектурне обличчя міста. Натомість було вирішено розробити кіоски єдиного зразка, так, аби на вулицях розміщувалися лише однакові акуратні торгові точки. Першою у втіленні цього проекту стала площа Петефі - тут планують розмістити кілька таких кіосків. За словами Олександри Зотової, вони чудово впишуться в архітектурний ансамбль, до того ж зможуть допомогти малому бізнесу вийти з кризи. Який вигляд матимуть кіоски на Петефі, можна побачити на фото поруч. Восьмикутний павільйон стоятиме на підмостках із бруківки. Вже зараз видно, що робітники спершу будують дерев’яний каркас, низ якого згодом обшиють ОСП-плитою, а вікна та двері закриють енергозберіга-ючими склопакетами. Верхівки павільйонів прикрашатиме годинник на зразок тих, які розміщені на проспекті Свободи, або герб міста. Олександра Зотова розповіла, що малі архітектурні форми такого типу легко демонтуються, тому городянам не варто переживати, що зелену зону площі Петефі забудують назавжди.

ВУЛИЦЯ ФЕДИНЦЯ

Другим об’єктом, який цікавить наших читачів, став колишній квітковий базар на вулиці Фединця. Спочатку міська влада планувала розмістити там критий квітковий ряд, та оскільки квіткарі з колишнього “зеленого” ринку вже знайшли собі інші місця для торгівлі, ділянку здали в оренду, і тепер там зводиться адміністративна будівля (ілюстрація поруч). Її спроектував львівський архітектор Андрій Дмитрів, котрий задумав триповерхову кутову споруду з мансардним приміщенням, де можна розмістити як магазини, так і офіси. Стиль її, за словами заступниці начальника міського управління архітектури та містобудування Олександри Зотової, цілком може перетворити її на архітектурну родзинку вулиці Фединця.

Ще одним цікавим проектом, що втілюється на цій вулиці, є пасаж торгово-офісного центру “Ковчег”, який з’єднуватиме Фединця і Корятовича. Архітектор задумав його як одноповерхове приміщення з легких конструкцій з бутіковою галереєю та адміністративними приміщеннями. Цікаво, що надбудова над входом до провулка є фальшивою, вона служитиме лише для прикраси будівлі.

ПРОСПЕКТ СВОБОДИ

Ужгородці також цікавляться ситуацією, що виникла навколо забудови скверу на проспекті Свободи, 55. Уже кілька років ділянка, на якій раніше розміщувалося кафе, пустує, тож нещодавно її викупили з метою будівництва торгово-офісного приміщення. Мешканці прилеглих багатоповерхівок активно протестують проти забудови, нещодавно вони навіть розмістили плакати з проханням залишити сквер для їхніх дітей. На захист міської влади мушу сказати, що сквером ту зарослу кущами ділянку, на якій постійно спали безпритульні, можна назвати з великою натяжкою. Наразі будівництво там не проводиться, робітники працюють над облагородженням зеленої зони поряд. Уже викладені бруківкою доріжки, посередині плануюється відновити насадження. Коли завершать ці роботи, приступлять безпосередньо до зведення 2-поверхової будівлі, проект якої можна побачити поруч.

ПЛОЩА НАРОДНА

Незабаром слід також очікувати на реконструкцію Партерного скверу, який розміщується позаду будівлі ОДА. Нещодавно губернатор краю Олександр Ледида зустрічався з міським головою Сергієм Ратушняком і розповів йому, що обласна влада планує виділити кошти на облагородження скверу й зеленої зони на площі Народній. Так, на місці насипу, куди попередня обласна влада планувала перенести дерев’яну церкву, вже цього року з’явиться фонтан. Трохи далі обладнають великий дитячий майданчик та ще один, де зможуть тренуватися люди з обмеженими фізичними можливостями. Крім того, буде проведено загальний благоустрій скверу: відновлено газонне покриття, встановлено лавиці, нічне освітлення, тобто все, що необхідно для того, аби Партерний став новим улюбленим місцем відпочинку ужгородців.

Ми вирішили також поцікавитися долею нового пішохідного мосту. Олександра Зотова розповіла, що інвестор очікує завершення проектних робіт, після чого розпочне будівництво. Нещодавно міське управління архітектури та містобудування повернуло проект на доопрацювання з проханням більше уваги звернути на спуск з боку Київської набережної. Коли проектанти виконають поставлене перед ними завдання, сказати складно, але відомо, що інвестор уже готовий розпочати роботи над новим ужгородським мостом.

ДОВГОБУДИ

Не припиняють читачі цікавитися й тими об’єктами, які вже роками стоять без діла: колишніми кінотеатром “Ужгород”, рестораном “Червена ружа”, загородженими будмайданчиками на площі Кирила і Мефодія, Студентській набережній. Олександра Зотова, на жаль, не змогла дати прогноз щодо їхньої подальшої долі, адже всі ці проекти згорнулися через фінансові негаразди забудовників, спричинені світовою економічною кризою. Відібрати земельні ділянки або об’єкти, надані в оренду, з тим, аби інші інвестори могли продовжити розпочаті роботи, може департамент міського господарства, але міська влада хоче дати забудовникам можливість оговтатися від кризи й повернутися до ужгородських об’єктів. Винятком стало ТОВ “Конті-буд Ужгород”, яке не виконало умов реалізації проекту з комплексної забудови площі ім. Г. Кирпи. Ще в лютому міські депутати вирішили на сесії оголосити новий конкурс на кращий інвестиційний проект забудови привокзальної площі, тож наразі Ужгород чекає інвесторів, котрі бажають вкласти кошти в кардинальне перетворення цієї частини нашого міста.

Тетяна ЛІТЕРАТІ, "Ужгород"
21 травня 2010р.

Теги: будівництво, проспект, довгобуди,

Коментарі

Танюша 2010-12-05 / 22:56:00
ТЕТЯНА ЗОТОВА САМА ЛУТША! А ВСІ ІНШІ УЧАСНИКИ І СУДІ ГІМНО В ШЛЕЙКАХ

НОВИНИ: Соціо

18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 2
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
» Всі новини