В Ужгороді школярі Закарпаття змагалася в профорієнтаційному КВНі

З нагоди 20-річчя утворення Державної служби зайнятості та в рамках проведення Всеукраїнського профорієнтаційного КВН, запровадженого державною службою зайнятості, 14 травня в Ужгородському міському Палаці дітей та юнацтва було гамірно і весело - шкільна молодь області змагалася у гуморі та дотепності на профорієнтаційному шоу-фестивалі КВН загальноосвітніх навчальних закладів Закарпатської області під назвою "Поринь у світ професій!"

В Ужгороді школярі Закарпаття змагалася в профорієнтаційному КВНі

Як повідомила начальник відділу організації профорієнтації Закарпатського обласного центру зайнятості Лариса Маргитич, подібний фестиваль на Закарпатті проводився вперше. Його організували спільними зусиллями фахівці Закарпатської обласної служби зайнятості, управління освіти та науки облдержадміністрації та Закарпатської ліги КВН. Захід мав на меті популяризацію робітничих професій серед шкільної молоді.

Учасниками профорієнтаційного шоу-фестивалю стали шістнадцять команд-переможниць міських та районних відбіркових конкурсів КВН: "ОБЕРЕЖНО, ДІТИ!" (ЗОШ №12, м.Ужгород); "РОЯЛ ФЛЕШ" (збірна м. Мукачева); "ПАРАДОКС" (ЗОШ, смт. В. Березний); "ВАНІЛ" (ЗОШ №2 ім. А.Волошина, смт.Міжгір'я); "ЕЛЕКТРОНІКИ" (ЗОШ, м.Перечин); "ЙОВРЯНСЬКІ БАЛАМУТИ" (Сторожницька ЗОШ Ужгородського району); "ШОК" (гімназія-інтернат м.Хуст); "ІМІТАТОР" (Дусинська ЗОШ Свалявського району); "ВХІД У ЗМІННОМУ ВЗУТТІ" (гімназія м.Ужгород); "NO COMMENT!" (ЗОШ №5, м.Берегове); "ТОРНАДО" (ЗОШ №4, м.Виноградів); "БРИГАДА" (ЗОШ, В.Ворота Воловецького району); "ПАРАДА" (ЗОШ №2, м. Іршава); "МІНІ МАКС" (Мукачівський РЦЮДТ Мукачівського району); "ГУЦУЛЬСЬКИЙ ПАРИЖ" (Рахівський БДЮТ, м.Рахів); "РОБІТНИЧИЙ КЛАС" (Буштинська ЗОШ Тячівського району).

Словами Конфуція фестиваль відкрив директор обласного центру зайнятості Юрій Фущич: „Оберіть професію до душі і Вам не доведеться працювати жодного дня у своєму житті”. Він наголосив, що знання – це та сила, яка допоможе знайти професійну стежину, що обов’язково приведе до успіху. А щоб цікаво та дотепно представити та розкрити запропоновану тему, школярі готувались ґрунтовно – дізнались максимум інформації про професії, працю, заглянули в майбутнє і уявили професії третього тисячоліття. Підготовленість та обізнаність учасників команд додала роботи членам журі – важко було визначити найкращих і до останнього конкурсу неможливо було передбачити переможця. Вражав командний дух, оригінальність постановок, художній рівень виконання учасників змагань. А ще – щирість і безпосередність артистів.

Оцінювали гру учасників фестивалю директор обласного центру зайнятості Юрій Фущич, начальник служби у справах дітей облдержадміністрації Світлана Якімеліна, директор Ужгородського вищого училища торгівлі та технологій харчування Віктор Кощак, двічі чемпіон Закарпатської ліги КВН Ігор Кривошеєв, завідувач кабінету предметів  етико-естетичного напрямку Закарпатського інституту післядипломної педагогічної освіти Валентина Сивохоп, начальник відділу організації профорієнтації обласного центру зайнятості Лариса Маргитич та методист управління освіти та науки облдержадміністрації Віра Євич.

Учасники фестивалю змагалися у трьох конкурсах: фрістайл, переспівки (у першій грі учасники демонстрували знання пісень про професії, де оспівують працю жінок, а у другій грі - пісні про актуальні професії на Закарпатті для чоловіків), а також презентація професій. Особливо веселим виявилося представлення команд на тему: "Всі професії важливі – всі професії потрібні!" та домашнє завдання про професії а саме – продавця, доярки, столяра, сантехніка, кухаря, вівчаря, перукаря, кравця, лісоруба та інші. Не залишили без уваги учасники гри і навчальні заклади профтехосвіти.

Із гумором та піснею школярі знайомили присутніх з актуальними професіями ринку праці, професіями минулого та майбутнього. Під час виступів команд йшлося також про професії села, про світле майбутнє в рідному Закарпатті, про важку працю трудових мігрантів за кордоном. Кожним конкурсом було підтверджено актуальність робітничих професій, адже кваліфіковані робітничі кадри завжди потрібні роботодавцю і не лише в Україні. Отже задум організаторів фестивалю реалізований: учні не лише ознайомилися з професіями та їх особливостями, а й усвідомили потреби ринку праці та в гумористичній формі донесли це до глядачів. Захід допоміг молоді показати свої творчі здібності, змістовно провести власне дозвілля та залучити до нього своїх друзів, однокласників. А вболівальники цього разу були особливо активними. Їхні емоції заряджали зал позитивом.

У цікавій змістовній формі презентували професії, за якими готують навчальні заклади профтехосвіти команди "ЙОВРЯНСЬКІ БАЛАМУТИ", "ШОК",  "ТОРНАДО".

Рішенням журі переможцем фестивалю стала збірна команда м. Мукачево "РОЯЛ ФЛЕШ". Вона нагороджена дипломом за перше місце і поїздкою у м. Львів для участі у півфіналі всеукраїнського конкурсу. Друге місце – у команди з смт. Великий Березний "ПАРАДОКС", а третє – виборола команда з м.Ужгорода "ВХІД У ЗМІННОМУ ВЗУТТІ". Решта команд отримали дипломи учасників фестивалю.

Фестиваль довів дорослим учасникам заходу, що у нас творча, талановита і думаюча молодь, яка повинна стати гідною зміною. Із вуст школярів лунали твердження: "Цінується не форма, а зміст"; "Щоб в районі нашім жити, треба вміти щось робити" та ін., які свідчать про усвідомлене ставлення до праці та її необхідності для кожного члена суспільства: від наймолодшого до найстаршого.

18 травня 2010р.

Теги: профорієнтаційний, КВН, школярі

НОВИНИ: Соціо

11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
» Всі новини