Начальник закарпатського УБОЗу полковник Іван Немеш: Серйозних кримінальних авторитетів на Закарпатті нині нема

Минулого тижня Управління боротьби з організованою злочинністю святкувало 19-ту річницю з дня створення служби. З цієї нагоди ми запросили до розмови новопризначеного керівника цього підрозділу в Закарпатській області, першого заступника начальника ГУМВС України в Закарпатській області .

Начальник закарпатського УБОЗу полковник  Іван Немеш: Серйозних кримінальних авторитетів на Закарпатті нині нема

- Іване Степановичу, чи змінився напрям роботи служби за останній час? Які на сьогодні пріоритети в діяльності УБОЗу? На що націлююте своїх підлеглих?

- Щодо напряму роботи співробітників управління боротьби з організованою злочинністю, то він не змінився. Нашими основними завданнями, як і раніше, є викриття організованих злочинних груп та організацій, діяльність яких має міжнародний та міжрегіональний характер, недопущення скоєння ними злочинів; викриття груп, котрі чинять протиправні діяння щодо осіб; а також боротьба з корупцією.

Якщо порівнювати цей період, скажімо, з 1996 роком, то нині помітна велика різниця між злочинцями щодо способу скоєння злочинів. У ті роки найбільше "процвітали" організовані злочинні групи, що займалися вимаганням, рекетом. Зараз, по суті, ці кримінально-карні діяння викорінені. Трапляються, правда, поодинокі випадки, але злочинці знаходяться під пильним контролем, під оперативним "ковпаком" наших співробітників. Сьогодні більша увага приділяється викриттю злочинів, пов’язаних зі службовою діяльністю, хабарництвом серед посадових осіб, у земельній галузі. Один з пріоритетних напрямів діяльності міліції для нашого регіону – це боротьба з міжнародною злочинністю, перекриття шляхів  надходження контрабандного товару на територію України, порушеннями в лісовій галузі тощо.

- Які показники з початку року, і над чим нині працюють закарпатські "убозівці"?

- На жаль, цьогорічні показники мене трохи турбують. Розбалансованість, часта зміна керівництва не могли не позначитися на результатах роботи закарпатського УБОЗу. Протягом двох років тут поміняли п’ять керівників управління. Підлеглі дивляться: начальник попрацює два три-місяці, далі його поміняють... Кожен такий випадок негативно впливає на діяльність колективу, розслаблює дисципліну. Я намагаюся зберегти професійне ядро співробітників, не хочу сьогодні вдаватися до якихось змін. Адже це теж не вихід зі становища. Мій принцип такий: показати роботу, кожному знайти ланку роботи, яка йому під силу, що, відповідно, дасть ефективний результат. Новому працівнику треба мінімум півроку, щоб уникнути в специфіку нашої роботи. Окремим співробітникам з певних причин не вдалося продемонструвати  свої здібності. Сподіваюся, що із новим складом моїх заступників ми зможемо подолати цю планку і доб’ємося необхідних результатів за всіма напрямами: як по загальнокримінальній лінії, так і по економічній.

- Ви торкнулися кадрового питання. Якщо зрозумів правильно, то якихось кардинальних змін у цьому плані не передбачається...

- Особливих кадрових змін не буде. Але в мене є запитання до декотрих співробітників, стосовно яких надходить інформація про порушення дисципліни, про незаконні методи проведення оперативної роботи. Будь-які зауваження ми ретельно вивчаємо, проводимо службові розстеження, за їхніми підсумками  вживатимуться відповідні заходи реагування.

- Протягом останніх років з’явилися нові види кримінальних проявів.  Наприклад, у сфері комп’ютерних технологій. Як цьому протистоїть ваш підрозділ?

- УБОЗ ГУМВС займається саме цим новим видом злочинів. Справді, чимало спритників працюють нині над новітніми технологіями, часто випереджають в цьому навіть науково-дослідні інститути. Тому й нам доводиться не відставати від них. Вивчаємо й запозичуємо потрібний досвід з європейських країн, намагаємося працювати на випередження.

- Чи залишилися на Закарпатті серйозні злочинні угруповання та відомі  кримінальні "авторитети"?

- Серйозних кримінальних “авторитетів” сьогодні в області немає. Але це не дає право розслаблятися. Адже багато молодих людей підтримують стосунки з особами, звільненими з місць ув’язнення, котрі живуть "по понятіях" і не хочуть визнавати закони держави. Молодь потрапляє під негативний вплив подібних кримінальних елементів. Всю інформацію про згаданих осіб ми ретельно аналізуємо, перевіряємо. Людей, котрі виходять із "зони", тримаємо на контролі. Наприклад, коли тому чи іншому в’язневі залишається півроку до звільнення, ми вже маємо інформацію про його майбутні плани. Далі слідкуємо за життям колишнього "зека", довідуємося, з ким він підтримує зв’язки. Така оперативна робота дає можливість уникнути створення різноманітних злочинних організацій на території  області.

- Які резонансні справи за минулий та цей рік доводилося розкривати УБОЗу?

- В області досить болючою залишається проблема наркобізнесу. Синтетичні психотропні препарати надходять до нас з країн Європи.  Деякі злочинні групи культивують наркогидоту вдома. Природні умови нашого краю сприяють вирощуванню різних сортів наркотичних рослин. Торік співробітники УБОЗ ГУМВС викрили злочинну групу з семи осіб, котра на великій території, близько 6 га, таємно засіяла коноплі. Внаслідок проведення спецоперації було заарештовано п’ять осіб, в яких вилучили понад 25 кілограмів марихуани, 100 літрів опію, а також півтори тонни готового до вживання наркозілля. Це був своєрідний наркосиндикат. Наші співробітники продовжують активно працювати в цьому напрямі. Зокрема, перевіряється інформація щодо надходження до нашого краю екстазі,  через кордон і розповсюдження цього наркотику в розважальних закладах, як міста Ужгорода, так і в інших населених пунктах на території області. Цей синтетичний препарат молодь часто вживає на дискотеках. Небезпека полягає в тому, що до нього швидко звикає людський організм. Буквально за 2-3 рази вживання настає залежність. Після цього, як правило,  в любителів кайфу починаються проблеми з нестачею коштів, що й приводить їх на злочинну стежку. Адже на придбання екстазі потрібні великі гроші.

Співробітникам УБОЗу доводиться розслідувати й низку інших злочинів. Це, у першу чергу, контрабанда, нелегальна міграція. Тут ми спільно взаємодіємо з прикордонниками. Вже сьогодні маємо певні напрацювання, які протягом 2-3 місяців будуть реалізовані, а підсумки цієї роботи будуть висвітлені у засобах масової інформації.

- Минулого тижня УБОЗ святкував річницю створення служби. Ваші побажання колегам з нагоди свята?

- Усім співробітникам управління боротьби з організованою злочинністю зичу здоров’я, успіхів у нелегкій роботі. Оскільки наше професійне свято збігається у часі з християнським святом св. Георгія Побідоносця, тож бажаю аби цей великий покровитель був завжди поруч з нами, щоб куля оминала наших працівників і всі поверталися додому живими та здоровими у свої сім’ї.

Іван Ладжун, ВЗГ ГУМВС України в Закарпатській області
14 травня 2010р.

Теги: УБОЗ, кримінал, міліція, Іван Немеш

Коментарі

ember 2010-05-15 / 09:45:00
:))

местный 2010-05-14 / 14:01:00
интересно, а клан балоги-петьовки к каким "авторитетам" можно отнести? криминально-олигархо-политическим?

Олег 2010-05-14 / 13:48:00
А несерйозні є?

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 6
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 21
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини