Ужгородські митники взяли участь у всеукраїнській селекторній нараді

Як повідомила Закарпаття онлайн прес-секретар Ужгородської митниці Вікторія Сенгетовська,вчора (12.05.10) під головуванням першого заступника Голови Держмитслужби України Анатолія Гутника відбулась селекторна нарада з усіма митницями та за участю представників бізнесу, громадських рад та ЗМІ. Основна мета цього заходу - продовжити активний діалог керівництва Держмитслужби з представниками суб'єктів ЗЕД, громадськості у центрі та регіонах.

Ужгородські митники взяли участь у всеукраїнській селекторній нараді

Розпочинаючи захід, Анатолій Гутник зауважив: "На сьогодні керівництво митної служби розуміє, що без двостороннього діалогу з бізнесом Держмитслужба не зможе ефективно працювати, тому спільно з представниками громадськості керівництво служби шукає нові форми взаємодії. До таких форм можна віднести і цю нараду".

Як повідомляє прес-служба ДМСУ, на початку телефонної конференції було підведено підсумки сумки роботи Держмитслужби за останні місяці.

На сьогодні можна спостерігати зміни в структурі імпорту:
- на 16 % зменшились обсяги імпорту дешевого одягу, натомість кількість дорогого одягу збільшилася у 2,3 рази;
- частка обсягів імпорту шкіряного взуття зросла на 29 %, при цьому зменшилась питома вага взуття з полімерним верхом
- в квітні цього року підприємства вперше почали декларувати шкіряне взуття таких торгових марок як: FENDI, VALENTINO, CHRISTIAN DIOR, VERSACE;
- при зменшенні обсягів імпорту на 15 % сума податків, сплачених з однієї тонни, зросла на 33 %.

Це стало можливим завдяки дотриманню стратегічних напрямків роботи – забезпечення достовірності декларування, створення єдиних підходів у роботі в усіх митних органах по усій території країни, а також підвищення відповідальності митників за вчинення службових правопорушень.
Результатом діалогу бізнесу та Держмитслужби є вдосконалення критеріїв, за якими підприємство може отримати статус "спрощенця" та потрапити до "білого" чи "зеленого" списків. На сьогодні працює Робоча група (в її складі крім митників є члени Громадської ради при ДМСУ), яка розробляє серйозні зміни до критеріїв. На даний час до "білих"/"зелених" списків внесено 443 підприємств, з яких 325 у "білих" списках, а 118 – у "зелених", причому 24 з усіх цих підприємств належать до числа 100 найбільших платників податків.

Що стосується фіскальної складової, то у січні – квітні поточного року до державного бюджету було перераховано (без урахування митного оформлення природного газу) 23,9 млрд. грн. Темпи росту митних платежів у порівнянні з аналогічним періодом 2009 року склали майже 140 %.
У квітні 2010 року митними органами перераховано до Державного бюджету України понад 8,5 млрд. грн.

Це у 1,2 рази більше ніж за аналогічний період 2009 року та на 21 % більше ніж у березні поточного року.
Інший результат діалогу – проведений митною службою аналіз ефективності застосування митних оглядів. Він показав позитивну динаміку – поступове зменшення кількості митних оглядів разом з підвищенням ефективності їх застосування.

Друга частина зустрічі передбачала безпосередній діалог. Присутні на засіданні представники Громадських рад та бізнесу мали змогу поставити запитання та повідомити про проблеми, з якими підприємці стикаються під час проходження митних процедур.

Від Ужгородської митниці проблемні питання озвучила голова Громадської ради, директор ЗАТ "Ужгородська швейна фабрика" Мирослава Каламуняк. Вона звернула увагу керівництва Держмитслужби, що останнім часом значно зросла кількість закупівель із-за кордону з використанням мережі інтернет товарів, які мають велику вартість, але є не великими за розмірами (електрогітари, радіомікрофони, пульти та інше), що призводить до створення демпінгових цін по відношенню до цін офіційних диллерів. Друге питання стосувалось тих підприємств, що працюють по схемі давальницької сировини використовують імпортне обладнання, яке регулярно потрібно відновлювати, модернізувати та інше. Запасні частини, які ввозяться, час від часу, потребують або сертифікації або підтвердження технічними регламентами (декларація відповідності) щодо можливості використання товару на території України. Фактично отримання дозволів носить формальний характер, а імпортерам для цього треба втрачати значний час для отримання необхідних дозвільних документів, що зовсім не зрозуміло для іноземних спеціалістів, які монтують запчастини.

Інші питання, які були підготовлені учасниками селектору, але за браком часу не були озвучені, Ужгородська митниця направила до Держмитслужби для вирішення їх на рівні керівництва. Зокрема, збільшити кількість суб’єктів ЗЕД які можуть використовувати електронне декларування з метою прискорення товарообігу, скорочення часу на здійснення митного контролю, виключення суб'єктивних факторів при здійсненні митних процедур і застосовується при здійсненні митного контролю й митного оформлення товарів, які декларуються з поданням вантажної митної декларації й документів контролю за переміщенням товарів в електронному вигляді,.

Не менш важливе питання, що стосується спрощення аналізу суб”єктів ЗЕД для їх можливого включення до "білих" та "зелених" списків. Крім цього, представники суб’єктів ЗЕД зауважили, що останнім часом збільшилася кількість оглядів вантажів підприємств, які віднесені до "зелених" та "білих" списків у пунктах пропуску на вимогу контролюючих суміжних служб. Також вони просять посприяти у прискоренні задекларованих Президентом України В.Януковичем та Прем’єр-міністром України М.Азаровим вкрай важливе питання щодо відновлення пільг підприємствам, що працюють на території СЕЗ.

Насамкінець учасники діалогу висловили свої пропозиції стосовно удосконалення процедури митного оформлення та взаємодії бізнесу та митників. На усі запитання були надані вичерпні відповіді керівниками відповідних департаментів Держмитслужби. А також в режимі "on-line" були надані доручення керівникам митниць.

Зустріч виявилася плідною, а діалог – конструктивним. Обидві сторони були готові до активного обговорення існуючих проблем, а не їх замовчування. Тільки за умови підтримки постійного діалогу можна досягти результатів, які б задовольнили як державні, так і бізнесові інтереси.
 

13 травня 2010р.

Теги: митниця, нарада, керівник, бізнес

НОВИНИ: Соціо

15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 5
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
» Всі новини