Керівники Закарпаття взяли участь у засіданні Ради регіонів

11 травня в Адміністрації Президента України під головуванням Президента України В.Ф. Януковича відбулося перше засідання утвореної при Президентові України Ради регіонів. В його роботі взяли участь голова Закарпатської обласної ради Михайло Кічковський та голова облдержадміністрації Олександр Ледида.

Керівники Закарпаття взяли участь у засіданні Ради регіонів

На засіданні розглянуто основні завдання цього консультативно-дорадчого органу у системі формування і реалізації ефективної державної та регіональної політики, вдосконалення організації та діяльності місцевих органів державної влади та органів місцевого самоврядування.

У своєму виступі перед учасниками засідання Президент України наголосив, що Рада регіонів повинна стати механізмом, який сприятиме узгодженій взаємодії центральних органів влади та місцевого самоврядування у питанні проведення реформ і підкреслив, що "сьогодні завдання усіх – побудувати ефективну владу, зробити все, щоб найближчим часом люди відчули, що в країні є порядок, що в регіонах працює вертикаль влади, в якій немає політичного забарвлення, а є єдине завдання – покращення життя людей".

За словами Президента України, враховуючи, що до складу Ради входять представники виконавчої вертикалі влади та водночас місцевих громад, вона має стати суб’єктом, який формує вимоги до державної політики у соціально-економічній і гуманітарній площинах.

 "Разом ми не тільки підвищимо рівень державного управління, а й зможемо забезпечити суспільно-політичну стабільність на всій території України", – наголосив Віктор Янукович.

У своєму виступі Президент України назвав одним із найважливіших напрямів роботи кардинальну перебудову відносин держави і місцевого самоврядування. На жаль, констатував він, до цього часу увага політиків була зосереджена виключно на вдосконаленні балансу між інститутами центральної влади. Сьогодні, за його словами, цей баланс відновлено і вже треба переходити до питань розвитку регіонів.

Сьогодні, коли державна влада працює, настав час повернутися обличчям до потреб самоврядування, переконаний Глава держави. Реформування цього рівня влади, за його словами, стане важливим завершальним етапом трансформації політичної системи в цілому.

 Президент упевнений: основне завдання і сфера відповідальності органів самоврядування — це динамічний соціально-економічний розвиток регіонів відповідно до їх специфіки і потреб. Для цього самоврядування має стати фінансово сильним і деполітизованим. І першим кроком до деполітизації стане перегляд системи формування місцевих рад.

У цьому контексті Президент порушив тему виборчого законодавства. На його думку, система закритих партійних списків не виправдала себе. "Депутат місцевої ради — це представник своєї територіальної громади, а не "солдат" якоїсь партії. Він повинен отримувати свої повноваження безпосередньо від виборця і звітувати виключно перед ним", – заявив Глава держави.

Водночас проблема відпрацювання нового законодавства про місцеві вибори, на думку В.Януковича, не повинна вирішуватися виключно "Центром". Тут важливо почути думку регіонів, територіальних громад, їх керівників. Тому не пізніше 1 серпня пропозиції, принципове бачення системи організації і проведення місцевих виборів мають надійти з місць.

Другий крок, за словами В.Януковича, – удосконалення міжбюджетних відносин і системи податків. Регіони отримають свою власну, захищену від зазіхань центральної влади, податкову базу. Стабільність місцевих бюджетів не повинна і не буде залежати від проблем уряду, заявив Президент, додавши, що вже у бюджеті цього року втілюється принцип поглиблення децентралізації міжбюджетних відносин і що регіонам необхідно створювати умови для досягнення фінансової самодостатності місцевих бюджетів, розширювати власну дохідну базу.

 Глава держави при цьому звернув особливу увагу на те, що керівництву регіонів слід докорінно покращити роботу щодо залучення інвестицій в їхню економіку. Для цього потрібно забезпечити на місцях істотне поліпшення інвестиційного клімату. Третій крок — це внесення необхідних законодавчих змін, у тому числі – до Основного Закону, які розмежують повноваження місцевих державних і самоврядних органів.
Обласні і районні ради мають отримати право формувати власні виконавчі органи. "Поява таких органів поставить крапку в питанні двовладдя на місцях", – вважає Глава держави.

Віктор Янукович також наголосив, що великі права означають й велику відповідальність. У цьому контексті він вимагає звернути особливу увагу на докорінне покращення виконавчої дисципліни керівників на місцях.

"Хочу підкреслити, що особисто триматиму ситуацію у регіонах під жорстким контролем. Для цього ми налагодимо систему моніторингу діяльності обласних і районних державних адміністрацій", – повідомив В.Янукович, додавши, що в практику роботи Адміністрації Президента України увійде комплексне вивчення роботи облдержадміністрацій та райдержадміністрацій, а також поширення кращого досвіду їх роботи.

Проте, як наголосив В. Янукович, зміцнення самоврядування не означає, що держава зніме із себе відповідальність за стан справ на місцях. Особливої уваги буде приділено вирівнюванню економічного розвитку регіонів і подоланню депресивного стану територій.

Глава держави поставив завдання Раді регіонів працювати синхронно з Комітетом реформ при Президентові України та місцевих органах влади.

 "Важливо, щоб місцева влада сприймала концепцію реформ як колективний проект, як спільний задум, що враховує інтереси кожного окремого регіону. Саме це забезпечить реформам соціальну базу, підтримку на місцях", – сказав він.

Учасники наради схвально сприйняли ці положення. Голова Донецької облдержадміністрації Анатолій Близнюк презентував на прикладі своєї області ефективність тісної взаємодії органів виконавчої влади і органів місцевого самоврядування у вирішенні питань реалізації державної регіональної політики, досвід міжнародної співпраці в реалізації проектів економічного та соціального розвитку територіальних громад. Цим ще раз було підтверджено, що альтернативи подальшому підвищенню ролі регіонів у розвитку держави не має.

Як резюмував Президент України на завершення засідання, "майбутнє – за створенням гнучкої системи державного управління, де сильні, відповідальні регіони гармонійно взаємодіяли б із сильним, ефективним центром".

Іван Діус
13 травня 2010р.

Теги: Ледида, президент, засідання, Рада регіонів

НОВИНИ: Соціо

15:29
/ 1
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
Приватний поїзд "Прага — Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 1
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
10:45
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Михайлом Козаком
» Всі новини