Начальника ВДАІ ГУ МВС України в Закарпатській області Михайло Бойчук: "Потрібно працювати чесно і не брати хабарів..."

Днями своє професійне свято відзначили стражі українських доріг - співробітники державтоінспекції. З цієї нагоди ми запросили до розмови нещодавно призначеного начальника ВДАІ ГУ МВС України в Закарпатській області полковника міліції Михайла Бойчука.

Начальника ВДАІ ГУ МВС України в Закарпатській області Михайло Бойчук: "Потрібно працювати чесно і не брати хабарів..."
15 ЛІТ У ДАІ

 

-- Михайле Михайловичу! В державтоінспекції краю ви --  людина далеко не нова. І все ж, розкажіть трохи нашим читачам про себе.
 
-- Народився я в селі Косівська Поляна Рахівського району Закарпатської області. В міліцію прийшов доволі пізно -- у 28 років. До того,  закінчивши  медучилище, працював у  лікарні, вів лікувальну фізкультуру. Далі навчався у  Кам’янець-Подільському  фізкультурному інституті, а згодом  за комсомольською путівкою пішов працювати в органи внутрішніх справ.
 
Починав службу міліціонером-водієм у званні сержанта. Пізніше був  інспектором дитячої кімнати Рахівського райвідділу міліції. Через рік  перейшов у ВВІР інспектором. У 1990 році очолив цей відділ у Рахівському районі й керував ним до 1995-го.  Протягом п’яти років  очолював відділ ДАІ Рахівського району. У 2001 році  був призначений начальником підрозділу РЕВ обласної ДАІ. Ми обслуговували  чотири райони,  а в листопаді 2005 року став заступником начальника обласної ДАІ. З цієї посади мене й призначили тепер начальником Державтоінспекції  краю.  Загалом із 22-х років служби в міліції 15 я віддав саме ДАІ.
 
-- Цю службу  ви знаєте, як мовиться, з азів. Що нового  вам бачиться в роботі ДАІ?
 
-- Звичайно, найбільше турбує ситуація на дорогах. За  три  місяці цього року ми мали в області  збільшення кількості ДТП, порівняно з аналогічним періодом минулого, на 3,1%. На 50 відсотків більше людей загинуло, на 17,9% більше було травмовано. Загалом у 100 ДТП 27 потерпілих загинуло та 138 отримали тілесні ушкодження.
 
У зв’язку  із  збільшенням кількості автопригод було активізовано роботу особового складу Державтоінспекції краю. Зокрема, проводяться масові  відпрацювання доріг, в першу чергу в Ужгороді та Мукачеві, навіть у вихідні виходимо на роботу. Наш взвод супроводу працює по цілій області, може несподівано нагрянути, як колись “Кобра”, в будь-який район.  І це дає позитивний результат. У період з першого по 20-го квітня,  порівняно з аналогічним   періодом   минулого року, кількість ДТП зменшилася  на 19,1%, а кількість загиблих та травмованих  відповідно на 57,1 та 9,8 відсотків. Поліпшилася робота з виявлення порушників правил дорожнього руху, в першу чергу нетверезих водіїв. Загалом  порушників ПДР з початку року  оштрафовано  на суму 4 млн. 690 тис. грн.
 
Минулої неділі ми відпрацьовували відомий авторинок в с.Кінчеш, що неподалік Ужгорода, де затримали кілька автомобілів з перебитими номерами кузова.
 
-- Нині українська ДАІ апробовує нові прилади фіксування швидкості руху.  Чи не краще встановити камери відеоспостереження, які передаватимуть інформацію на центральний комп’ютер. А наряди ДАІ, маючи відповідну інформацію, працювали б з конкретним порушником ПДР, а не просто їздили по місту?
 
-- Звичайно, це хороша справа. Але все впирається у відсутність коштів на закупівлю техніки. Проте працювати в цьому напрямі будемо. Звернемося по допомогу до спонсорів, маємо  спеціальний  фонд “Безпека руху”. Спілка автомобілістів з нами співпрацює. Звертатимемося  і в органи влади.
 
НОВОЇ РЕОРГАНІЗАЦІЇ В ДАІ НЕ БУДЕ
 
-- Чи є вже кадрові зміни в структурі ВДАІ, і чи не плануєте знову проводити реорганізацію?
 
-- Кадрові зміни є. Моїми заступниками стали Юрій Вейкай та Василь Бокоч. Обох їх наш колектив добре знає, це досвідчені високопрофесійні фахівці, які віддали службі ДАІ вже багато років. Стосовно реорганізації, то її не плануємо. У нас нормально працюють люди, і всі залишаються на своїх місцях.  Хто не  працюватиме як слід, тим за підсумками місяця, кварталу даватимемо відповідну оцінку. Збираємося посилити  службу ДПС,  повернемо туди досвідчених працівників з низових підрозділів.
 
-- Які ваші критерії вимог до працівника Державтоінспекції?
 
-- Основний критерій у роботі -- працювати добросовісно, чесно й не брати хабарів!
 
-- Ви згадали  про хабарництво. Люди і далі кивають пальцем у бік працівників ДАІ,  мовляв: “беруть”! Як з цим боротиметесь?
 
-- А нехай водії не дають хабарів! Тоді й не братимуть. Водії-порушники самі провокують.  Останнім часом у краї зафіксовано  кілька випадків, коли інспекторам ДАІ пропонували по 100 гривень "відкупного" за нескладання адмінпротоколу. Всі ці випадки відповідним чином задокументовані, матеріали направлено в прокуратуру. З іншого боку, ми контролюємо й наших працівників, проводимо негласні перевірки інспекторів на трасах. До слова, я нещодавно повернувся з наради в Департаменті ДАІ, де новопризначений начальник служби Валерій Лозовий наголосив:  якщо рядовий інспектор ДАІ попадеться на хабарі, то “полетить” з роботи і він сам, і начальник середньої ланки. Куратор служби отримає "службову невідповідність", а начальник відділу ДАІ -- догану. Тож  через одного "погорять" три-чотири!  Такі вимоги й керівництва закарпатської міліції. За укриття злочинів, фальсифікації та приписки теж нещадно каратимемо винних.
 
КРУТА “КСИВА” -- НЕ ДОКУМЕНТ ДЛЯ ВОДІЯ
 
-- Кілька місяців тому в області була запроваджена цікава новація: вилучення “даішниками” “крутих” посвідчень та візиток, які тицяють інспекторам на дорогах водії-порушники. Продовжуватимете роботу в цьому напрямі?
 
-- Обов’язково! Для водія основний документ -- це водійське посвідчення та техпаспорт, а не різноманітні “ксиви”. Вимога така:  якщо, приміром, тицяють посвідчення працівника міліції, то необхідно записувати дані документа, складати протокол і карати за це. Так  же  і з посвідченнями інших правоохоронних служб.
 
 -- У цьому плані ті ж відеокамери відразу б зняли проблему “крутих” водіїв. Адже об’єктив  фіксує всі номерні знаки машин-порушників, не знаючи, хто за кермом. А вже коли все зафіксовано, складено відповідний протокол і процес, як мовиться, пішов, назад нічого не повернеш. Тоді  платитимуть  штраф всі порушники, а не лише власники  старих “Жигулів”...
 
-- Згоден з вами. Мусимо встановити камери бодай на великих перехрестях в Ужгороді та Мукачеві. Той же “Візир” нам дуже допомагав, бо коли вже складено постанову, її знищити не можна й треба платити штраф. Скасувати постанову міг лише начальник служби, прокуратура або суд. Бувало, що на “Візир” попадалися  самі міліціонери,  судді, представники інших правоохоронних органів.
 
ОПЕРАЦІЇ “АВТОБУС”, “ТАКСІ” ТА “СКУТЕР”
 
-- Клопоту в Ужгороді завдають і водії “маршруток” та таксі. У гонитві за пасажирами молоді водії нерідко порушують правила дорожнього руху. Як із цим боротиметеся?
 
-- Цими днями в області проходила  операція “Автобус”, під час якої вже попалися  кілька нетверезих водіїв. Автопригоди за участі пасажирського транспорту --  не рідкість. Так, на початку квітня поблизу Мукачева зіткнулися рейсовий автобус та вантажний автомобіль "IVECO", внаслідок  чого чотири особи  травмувалися.
 
Перевірка  засвідчила: не всі  автобуси є безпечними для перевезення пасажирів. За перші 10 днів спецоперації працівники ДАІ  перевірили 113 суб'єктів господарювання, які надають послуги з перевезення пасажирів, та 27 підприємств, що проводять передрейсовий медичний та технічний контроль.  З оглянутих  878 автобусів, які використовуються для надання послуг з перевезення пасажирів, 148 були технічно-несправними. Виявили також  296 порушень.  Зокрема, 6 водіїв експлуатували транспортний засіб, не пройшовши вчасно державний технічний огляд, 30 – перевозили пасажирів без обов’язкового  передрейсового медичного огляду, 23 надавали послуги з перевезення без дозвільних документів. Але всіх перевершили  троє водіїв, які зважилися  сісти за кермо,  перебуваючи при цьому у стані алкогольного сп’яніння...
 
Як може нетверезий водій керувати перевантаженим автобусом, в якому їдуть наші батьки, дружини та діти?! Після автобусників візьмемося і за таксистів та  водіїв скутерів. До речі, хотілося б принагідно звернутися до громадян з проханням, якщо вони виявлять подібні правопорушення з боку водіїв громадського транспорту, нехай телефонують на "Гарячу лінію" ВДАІ ГУМВС: (0312) 3-22-86.
 
-- З настанням весни по вулицях продовжують гасати  хлопчаки на скутерах без номерів. Обіцяли ж, що незареєстровані  мопеди  вилучатимуть?..
 
-- Десь тижнів через два почнемо реєструвати скутери. Той, хто придбав їх до 1 січня 2010 року, зможе зареєструвати свій двоколісний транспортний засіб без пред’явлення документів про його походження, за одним лише паспортом. Самі водії мають пройти навчання в автошколі на категорію А-1. Але керувати скутером можуть лише особи після досягнення ними 16-ліття.
 
РОДИНА БОЙЧУКІВ
 
-- Як сім’я сприйняла ваше призначення. Розкажіть трохи  про свою родину. Знаю, що вона у вас теж “міліцейська”...
 
--  Сім’я у мене велика: дружина, три доньки, два зяті, дві внучки. Живемо всі в Ужгороді.  Рідні, звісно,  зраділи  моєму  призначенню на посаду, підтримують мене. Дві доньки теж працюють в міліції. Старша,  Андріана, -- капітан міліції, працює в УГІРФО, тепер у декретній відпустці. Вона ще в 4-му класі  у творі на тему “Ким хочеш стати?” написала: мріє  бути міліціонером, як батько... Середня,  Олеся, -- старший лейтенант взводу супроводу ВДАІ. Зять Василь -- капітан міліції. Так що нас у сім’ї аж четверо працівників міліції. А дружина -- фармацевт за фахом. Я хочу, аби найменша донька, Михайлинка,  пішла її шляхом. Але вона ще маленька, має лише  сім років. Хоча теж вже казала, що хоче бути “міцінером”... Поживемо, побачимо…
Володимир Павлюх, ВЗГ ГУ МВС України в Закарпатській області
23 квітня 2010р.

Теги: ДАІ, Бойчук

Коментарі

Серж 2019-07-30 / 13:22:12
ВОР

https://www.youtube.com/watch?v=L9fm_KF-U7s

Я 2010-04-26 / 08:16:00
А хіба Ти в київ не будеш возити щомісяця чемодан з готівкою з посаду. Всі начальники ДАІ возили і будуть возити. А звідки гроші - з хабарів які ГАІ вимагає і бере на кожному кроці.

sos 2010-04-23 / 15:38:00
vitaemo muxajla muxajlovuca bojcyka z takojy posadojy.holovne scjob porjadok naviv,jak na dorohax tak v miliciji.ato perejidute v yzhorodi hranucjy i zrazy stojatj,jim dokymentu nepotribni a na puvo cu na kavy daj.a potim sce naznacjytj.bydj obureznuj doroha sce daleka,dalu ponjatu so i v insux miscjax bydyzj xotitu.toz z xabarjamu treba kincatu,djakyjy.

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 3
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини