Фінансову допомогу до Дня Перемоги отримає 230 ветеранів Великоберезнянщини

Розмова із заступником начальника управління Пенсійного фонду України у Великоберезнянському районі Ольгою Рейпаші:

Фінансову допомогу до Дня Перемоги отримає 230 ветеранів Великоберезнянщини

-Уже достеменно відомо, що 65-ту річницю Перемоги у Великій Вітчизняній війні повсюдно у нашій державі відзначатимуть з усіма почестями. Хотілося б конкретніше взнати про фінансову підтримку героїв війни.

-Приступаючи до виконання Указу Глави держави Віктора Януковича від 23 березня нинішнього року "Про додаткові заходи щодо відзначення 65-ої річниці перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 років", з метою забезпечення виплати разової грошової допомоги ветеранам війни, особам, на яких поширюється чинність Законів України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" та "Про жертви нацистських переслідувань", Кабінет Міністрів України ухвалив постанову, в якій затверджено нові розміри разової грошової допомоги ветеранам.

Урядом попри певні фінансові труднощі таки вишукано кошти для збільшення одноразової виплати учасникам Великої Вітчизняної війни майже удвічі.

Слід підкреслити, що фінансова підтримка надійте також й колишнім малолітнім ( котрим на момент ув’язнення не виповнилося 14 років ) в’язням концтаборів, гетто та інших місць примусового утримання, яких визнано інвалідами від загального захворювання, трудового каліцтва тощо.
Відповідні кошти буде переказано і членам сімей загиблих у період війни та дружинам ( чоловікам ) померлих інвалідів та учасникам війни.

- Яка, Ольго Олексіївно, очікується до Дня Перемоги фінансова підтримка ветеранів з боку держави?

- Як уже наголошувалося, вищеназвані категорії учасників Великої Вітчизняної війни нині отримають відчутну грошову допомогу, яку не мали у попередні роки. Так, інвалідам війни першої групи виплатять тисячу гривень разової допомоги. Інвалідам другої та третьої груп – відповідно 900 та 800 гривень.
Учасники бойових дій і колишні неповнолітні в’язні концентраційних таборів, гетто, інших місць примусового тривання, а також діти, які народилися у зазначених місцях примусового тримання їхніх батьків одержать про 630 гривень.

По тисячу гривень буде вручено і особам, котрі мають особливі заслуги перед Батьківщиною.
Членам сімей загиблих та дружинам ( чоловікам ) померлих інвалідів війни, дружинам ( чоловікам ) померлих учасників бойових дій, учасників війни і жертв нацистських переслідувань, визнаних за життя інвалідами, котрі не одружилися вдруге, перекажуть по 320 гривень.

По 120 гривень вручать учасникам війни, нагороджених орденами і медалями колишнього СРСР за самовіддану працю і бездоганну військову службу в тилу в роки ВВВ та війни з імперіалістичною Японією. Стільки ж одержать учасники війни та колишні в’язні концтаборів, гетто, інших місць примусового тримання, а також особи, силоміць вивезені на примусові роботи, діти партизанів, підпільників, інших учасників боротьби з націонал-соціалістським режимом у тилу ворога.

-А чи будуть вшановані фінансово і такі наші воїни, як афганці, учасники бойових дій та конфліктів у післявоєнний період?

-Безперечно. Допомога також передбачена і для інших ветеранів, в тому числі учасникам бойових дій, які брали участь у воєнних конфліктах на територіях держав в період після Великої Вітчизняної війни. Гроші отримають і особи, на яких поширюється Закон України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту".

Так, інваліди І, ІІ, ІІІ груп отримають відповідно по 600, 480, 420 гривень, учасники бойових дій – про 380 гривень.

А особам, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, держава виділить по 600 гривень, членам сімей загиблих та дружинам ( чоловікам ) померлих учасників бойових дій, які не одружилися вдруге, - по 200 гривень, учасникам війни із числа осіб, які на контрактній основі направлялися на роботу в держави, де велися бойові дії, та  дружинам ( чоловікам ), які працювали за наймом в цих державах, - по 80 гривень.

-Скільки, Ольго Олексіївно, пенсіонерів Великоберезнянщини підпадає під цю категорію ветеранів і коли вони матимуть можливість отримати ці одноразові грошові винагороди?

-У Великоберезняському  районі подібні одноразові допомоги надійдуть 230 пенсіонерам безпосередньо через пошту чи відділення банків уже до 5 травня, так, як і пенсії.

Юрій Кичак, "Карпатська зірка"
22 квітня 2010р.

Теги: ветерани, допомога

НОВИНИ: Соціо

11:03
/ 2
Підтверджено загибель Юрія Карпинця з Пастілок Дубриницько-Малоберезнянської громади, який майже рік вважався зниклим безвісти
04:22
Військовослужбовцеві з Хустщини, що п'яним забрав чуже авто, "апеляційно" присудили 5 років тюрми з конфіскацією
23:58
/ 8
ВАКС закрив справу проти "закарпатського" ексголови Рахункової палати Пацкана, визнавши його невинуватим
22:10
/ 10
Громада ПЦУ у селі Присліп на Міжгірщині після 5 років протидії МП увійшла до свого храму
11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
/ 2
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
/ 1
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
» Всі новини