Всі ці дні на центральній площі Кошута винороби продавали сонячний напій. Та головні дійства припали на суботу(в цей день і було урочисте відкриття фесту).
Цього року на фест закликала оригінальна дерев’яна арка на початку площі, прикрашена квітами та кольоровими стрічками із символом – винною діжкою посередині. А лицарів винного ордену Святого Венцела супроводжували до сцени дві брички з кіньми. Там приймали в орден ще кількох виноробів. А далі ви потрапляли у світ вина. Каберне, кагор, рислінг, банська ізабелла, голубок – далеко не повний перелік виноградних сортів, із яких виходить добре винце. Родина Гегедошів із Завидова, які неодноразово брали участь у подібних фестивалях, привезли вино із оригінальною назвою "Космічне"(червоне напівсухе). Як нам розповіла ґаздиня, воно із чотирьох європейських сортів винограду. А назва така, бо каберне, яке сюди входить, давали космонавтам (воно нормалізує тиск). За літр, до речі, просили 50 гривень.
Власне, окрім знаних закарпатських виноробів – Шоша, Урсти, Анталовського, Дрогобецького, Мухи, були і новачки. Молодий винороб Євген Бортек із села Доробратова цього разу приїхав уже не в ролі помічника батька, а вперше зі своїм наметом та винами. Євген радісно розповідає, що посадив 50 кущів винограду і буде продовжувати дідівську традицію. "Після того, як ви скуштували моє вино зі смородини, все продав. Маєте добру ауру", - задоволено радів після обіду цього дня. Натомість у Карла Шоша розкупили в кліп ока славнозвісну "Жужіку". А туристи з Росії дуже раділи, що знайшли "слівовіцу". Заодно придбали і грушівку та винянку. Навіть просили ручку, щоб на кожній пляшці написати назву, "чтоб потом не попутать". Натомість американцю у солідній чорній шляпі до душі припало червоне винце. "Вері гуд", - промовляв кілька разів, виймаючи із гаманця гроші. Аби пояснити гостю ціну, винороб Юрій Муха виводив пальцем цифри на винній діжці.
Було чим і закусити. Окрім традиційних шашлика та бограча, газди готували боб – гуляш (густий суп із квасолею та бужениною), який був гострим, як і традиційно угорські страви, ковбаски. Кухар із країни-сусідки з оригінальними закрученими вусами так смачно їх перевертав на величезній (діаметром з метр) сковорідці, що зібралося чимало глядачів…
Настрою на фестивалі додавала і цілоденна концертна програма, завдяки якій фест відрізняється інших подібних заходів, де з людьми зі сцени спілкуються всього 2-3 години. Угорські мелодії так завели публіку, що просто перед сценою приїжджі влаштували танцмайданчик. А це означає, що фестиваль вина вдався, бо нудьгувати не довелося. І, як відзначила гостя із Мукачева, фестивальне Берегово має якусь лише свою атмосферу – привітну і теплу.
У цьому переконалася і Оксана Штефаньо із "Новин Закарпаття". Фото автора
Natasa 2010-04-24 / 22:49:00
Ваааааа! Леська і Федя!!! Відразу впізнала :))))
2010-04-22 / 19:21:00
Фактів на жаль нема,не зняв на відео.Але в прошлому році, наприклад, впав дах цієі ж сцени(якраз діти мали виступати-це важко було не помітити!).А зараз робочі під сценою підпорки на ходу ії ремонтували,поки дітки танцювали...
Шато-Гайяр 2010-04-22 / 09:24:00
А Ви, якщо маєте такі факти, візміть і напишіть. Або назвіться, і дайте свою інфо редакціям.
Бо я, наприклад , бачив там нормальну сцену :)
2010-04-21 / 18:12:00
краще б мiсто привели до ладу!а про те що другий рiк поспiль сцена завалюеться,то не пишуть!