Тисячі закарпатців поневіряються по світах у пошуках заробітчанського хліба

Однією з великих проблем, з якою зіштовхнулася Україна, здобувши незалежність, стало безробіття. Продукція великих промислових гігантів стала нікому не потрібною. Мільйони кваліфікованих робітників опинилися на вулиці. Щоб якось вижити, одні стали "човниками", кинувшись у бізнес. Інші ж у пошуках заробітку розбрелися по світах.

Тисячі закарпатців поневіряються по світах у пошуках заробітчанського хлібаТорік за даними обласного центру зайнятості, офіційно виїхало на заробітки за кордон 315 закарпатців: у Росію — 77 чоловік, Словаччину — 218, Чехію — 20. За підтвердженими анкетами служби зайнятості, шукати кращої долі за кордон подалися 50 жінок, 97 молодих людей віком від 18 до 28 років. Але, зрозуміло, ці дані і близько не відображають реального стану справ, бо нині на чужині кращої для себе долі шукають десятки тисяч наших земляків. З багатьма з них мені доводилося спілкуватися і всі в один голос твердили, що воліли б працювати вдома. Біда, що достойної зарплатні у нас поки що немає. Та все ж дедалі більше закарпатців повертаються у рідні пенати.

— Я працював на верстатобудівному заводі ім. Кірова, — каже житель Кольчина Василь Ф., а втративши роботу, виїхав у Португалію. Не приведи Господи ще комусь пережити те, що було зі мною на чужині. Жити довелося у вагончику, працювати по 15-16 годин. За перший місяць роботи патрон (так тут називають роботодавця) заплатив всього 200 євро. Цих грошей вистачило хіба що на харчування. Тільки за допомогою земляків знайшов іншу роботу. Однак житлові умови і там були жахливі. Так поневірявся чотири з половиною роки, бо вдома в університеті вчилося двоє дітей. Врешті, повернувшись у рідне селище, з'ясував, що робота, яку пропонують, ни-зькооплачувана. Довелося ще раз їхати в ту ж Португалію. За наступні три роки щось вдалося заощадити. Тепер у будинку затіяв великий ремонт.

І подібних випадків багато. Два 26-річні кольчинці Іван та Мілан поїхали зводити котеджі для "нових" росіян у Санкт-Петербург. І хоча зарплатня їх влаштовувала, та побутові умови виявилися нестерпними. У вагончику не було жодних умов. Страшенно дошкуляв холод.

Електрообігрівач не вирішував проблеми опалення. Через півроку хлопці повернулися і більше за довгим карбованцем, як колись казали, не поїхали.

— Краще вже при менших заробітках, та вдома, — кажуть в один голос учорашні заробітчани. Ще одна мешканка Кольчи-на пані Мар'яна опинилася в Чехії. Жінка також зазнала чимало поневірянь та принижень. Врешті-решт зламалася і тепер уже легше переносить усі негаразди. На запитання, чи думає повертатися, відповіла:

— Ще нескоро, бо доньку вивчила, а тепер треба хату перекривати, огорожу нову ставити. В нас таких грошей не зароблю.

Чимало лиха довелося зазнати на чужині і Федору та Івану з с. Абранка на Воловеччині. Та, попри всі негаразди, терплять, бо вдома на їхні гроші очікують родини. Практично всі молоді чоловіки з села виїзджають: одні - в Москву, інші - в Київ. Так вже склалося, що найбільше жінок їдуть на заробітки в Італію. Добре, якщо потраплять у добру сім'ю. У такій родині працювати можна. Та й заробітки не такі вже й погані - 600—800 євро.

Та є непоодинокі випадки, коли з наших жінок знущаються, глузують і навіть... б'ють. Таке ставлення до себе з боку чужинців відчула і пані Марія, жителька одного з гірських сіл Іршавщини. Виїжджаючи в Італію, жінка сподівалася на добрі заробітки. Та вже за тиждень роботи в міланській родині вона гірко розчарувалася. Справа в тому, що до неї став залицятися господар. Марія як могла опиралася, але силоміць італієць таки домігся служниці. Це помітила дружина, наступного дня вона з тріском вигнала хатню робітницю.

Довелося повертатися додому, мовити б, несолоно сьорбавши. Та найжахливіше було попереду. За місяць жінка відчула, що вагітна. Довідавшись про це, чоловік вигнав невірну дружину. От тобі й заробітки.

Зазнала поневірянь та знущань ще одна наша землячка. 19-річна Тетяна через знайомих оформила документи на роботу в Туреччині. Та коли прибула в Стамбул, довідалася, що її вже продали десь у десяті руки. Не маючи наміру займатися проституцією, вона ледве втекла з турецького пекла.

Тим часом, поки наші співвітчизники працюють на чужинців та зазнають знущань і принижень, робота появляється у нас. Нестача кваліфікованих будівельників відбилася на цінах за будівельні роботи. Приміром, якщо рік тому керамічну плитку вам клали за 4-5 доларів за квадратний метр, то тепер — за 8-10. А в Ужгороді це потягне і на цілих півтора десятка. Те саме і з гіпсокартоном. Раніше за квадратний метр справляли 3-4 "зелених", а тепер — 5-10. І ще одне. Навесні минулого року майстра для будівельних робіт можна було винайняти за півсотні гривень у день. Нині ж і за 75 ніхто не йде працювати. За поденну роботу вже й не говорять. Все обчислюється в квадратних метрах і за долари. А ціни — захмарні. Якось я зустрів чеха, який наймав наших будівельників для роботи на його батьківщині. Він скаржився, мовляв, дефіцит кадрів спричинив у нас різке підвищення цін на будівельні роботи, і додав: "Недалекий той час, коли в Чехії не залишиться жодного українського робітника". І він має рацію, бо будівельний бум, який переживає зараз наша держава і наш край, потребує робочих рук.
Віталій ПУМПИНЕЦЬ, "Новини Закарпаття".
10 лютого 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 6
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 21
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини