Cівба ярих зернових на Закарпатті завершується, розпочинається садіння картоплі

З настанням весни сільські трудівники розпочали роботи в полі. З власного досвіду кожен землероб знає, що не можна надто рано приступати до оранки, коли ще земля не прогрілася і не просохла, як слід, разом з тим і спізнитися не дозволяється: насіння має лягати у вологий і теплий грунт. Якщо у віддалених селах району ще тільки готуються до масового виходу в поле, то в низинних оранку грунту, сівбу ярих зернових, садіння картоплі вже проводять.

Cівба ярих зернових на Закарпатті завершується, розпочинається садіння картоплі

Що є особливістю цьогорічної весняно-польової кампанії? Про це – у розмові з начальником відділу агропромислового розвитку Великоберезняської райдержадміністрації Олексієм Янковським.

- Інтенсивність використання сільськогосподарських угідь у Великоберезнянському районі, Олексію Олексійовичу, така ж, як була раніше?

- Особливістю сільськогосподарського виробництва району  є низька забезпеченість землею, висока інтенсивність використання  сільськогосподарських угідь при низькій їх якості. Із загальної кількості землі сільськогосподарських підприємств та населення розподілені таким чином: всього сільськогосподарських угідь є 15428,2 га, з них рілля становить 4695,16га, багаторічні насадження – 109,58 га, сіножаті – 5133,55 га, пасовища - 5489,92 га.  Сільськогосподарські угіддя, що є в користуванні в сільськогосподарських підприємствах та населення становлять 85,1% від усіх сільськогосподарських угідь району. В розрахунку на одне дворогосподарство припадає 1,85га .

- Які культури і на яких площах буде посіяно цього року?

- Зведеним планом розвитку агропромислового комплексу району на нинішній рік передбачено проведення весняно-польових робіт на площі 3060 га. Зокрема, всіма категоріями господарств потрібно посіяти зернових на площі 290 га, в тому числі один гектар фермерськими господарствами. З усіх зернових посів кукурудзи на зерно займе 210 га, а квасолі – 80га. Найбільшу питому вагу в посівних площах займає картопля, якої потрібно посадити на 2180 гектарах, в тому числі селянськими фермерськими господарствами – 2 гектари. Овочів буде посаджено на площі 140 га, з них капусти - 84 , огірків – 8 , помідорів – 7 , цибулі – 8 , стільки ж часнику, столових буряків – 9 , моркви  – 8 , інших овочів - також 8 гектарів.  Кормові коренеплоди в структурі посівних площ становлять 100 га.

- Яку питому вагу становить продукція, вироблена у дворогосподарствах населення?

- Виробництво основних видів підтримується дворогосподарствами населення району. Ними виробляється  99,9 відсотка загального обсягу сільгосппродукції.  

- Чи достатньо в районі техніки для того, аби у оптимальні строки провести весняні польові роботи?         

- Відділом агропромислового розвитку райдержадміністрації протягом першого кварталу  нинішнього року здійснювалися організаційні заходи, спрямовані на своєчасну  та якісну підготовку тракторів та іншої сільськогосподарської техніки до проведення весняно-польових робіт. Станом на першого січня в районній  інспекції Держтехнагляду зареєстровано юридичними та фізичними особами 252 трактори, з них  справними є 72 . Крім цього, у приватних власників є в наявності 40 плугів, 25 культиваторів та 100 борін.

У дворогосподарствах району утримується понад 500 коней. Тому можна спокійно говорити, що для надання послуг населенню в оранці, культивації та обробітку сільськогосподарських культур в районі є достатня кількість як сільськогосподарської техніки, так і коней, які ефективно використовуються при оранці невеликих ділянок і тих , які розташовані на крутих схилах.

- Олексію Олексійовичу, на яку допомогу і підтримку можуть сподіватися сільськогосподарські товаровиробники?

 - Їм надається необхідна консультація та практична допомога в забезпеченні  насінням, мінеральними добривами та пальним. У Великому Березному є магазин (ПП Сарай І.В.) з продажу міндобрив і засобів захисту рослин. Є домовленість з ПП Ігнатенко А.М. про відкриття на базі діючої ветеринарної аптеки ще одного магазину з продажу міндобрив і засобів захисту рослин. Приватні підприємці здійснюють також реалізацію мінеральних добрив в таких селах як Ставне, Волосянка, Кострино, Чорноголова та деяких інших.

У  приміщенні колишнього банно - прального комбінату райпобуткомбінату діє магазин з продажу насіння. Крім цього,  цією потрібною справою зайняті підприємці, які торгують на ринках райцентру (Руський Я., Зубач М., Брензович та інші).

Господарства різних форм власності насінням забезпечені повністю. Однак разом з тим хочу наголосити на необхідності систематичного сортооновлення, особливо картоплі. Науково-дослідна станція, яка розміщена в селі Нижні Ворота (Воловецький р-н), має можливість реалізувати населенню району насіння картоплі високоякісних районованих сортів. Для цього головам виконкомів сільських та селищної рад достатньо зробити заявки про потребу насіння. Відділ агропромислового розвитку разом із відповідними інспекціями проводить моніторинг реалізації та здійснює контроль за  якістю посівного матеріалу.
На території району діє  шість автозаправних станцій, які постачають населенню району паливно-мастильні матеріали. В районі їх є в достатній кількості, але основним недоліком є те, що всі розташовані у Великому Березному та Малому Березному, а у віддалених населених пунктах вони  відсутні.

- На якому етапі весняно-польових робіт нині Великоберезнянщина?

- Нині в районі проходить підготовка грунту до посіву та посадки сільськогосподарських культур. Вже посіяно більшу частину ярих зернових культур. Населенням проводиться розчищення природних сінокосів та пасовищ. І якщо вже мова зайшла про природні сінокоси та пасовища, що хочу наголосити, що ці угіддя потребують докорінного покращення. 

Що для цього робиться? Торік згідно з районною Програмою  охорони і підвищення родючості грунтів на 2008-2015 роки було виділено та профінансовано 244,0 тис. грн.. з районного бюджету. Ці кошти використано на будівництво гідротехнічних споруд для захисту сільськогосподарських земель від ерозії та підтоплення, з яких 108,3 тис. грн.. - по Малоберезнянській сільській раді від підтоплення водами струмка Това, та по Забрідській сільській раді - 135,7 тис. грн.. для будівництва дамби на річці Уличанка. На сьогодні роботи по Малоберезнянській та Забрідьській сільських  радах в цьому плані завершено.
В той же час   на рахунках спецфондів інших сільських рад залишаються значні суми невикористаних коштів від втрат сільськогосподарського виробництва. Особливо це стосується Вишківської, Костринської, Волосянківської, Верховинобистрянської, Лютянської сільських рад. А тому їм необхідно укласти угоди з проектними організаціями на виготовлення проектів з покращення природних сінокосів і пасовищ та провести ці роботи протягом нинішнього року.

Всі наші заходи, звичайно, робляться з метою підтримки і сприяння сільгосптоваровиробникам, адже насичення ринку продукцією села є нашим першочерговим завданням.

Карпатська Зірка
15 квітня 2010р.

Теги: Великоберезнянщина, картопля, зернові

НОВИНИ: Соціо

22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
» Всі новини