Студент УжНУ два місяці навчався в Києві завдяки гранту від фонду Святослава Вакарчука

Наприкінці січня було визначено імена переможців проекту "Освіта Країною", котрі отримали грант на навчання в іншому, новому для них університеті. Ними стали 30 розумних та сміливих студентів з різних вищих навчальних закладів України.

Студент УжНУ два місяці навчався в Києві завдяки гранту від фонду Святослава Вакарчука

Ці студенти отримали від фонду Святослава Вакарчука "Люди Майбутнього" грант на два місяці навчання у одному з провідних ВНЗ Києва, Донецька, Харкова, Львова, Чернівців та Одеси. Тридцятка найкращих студентів на цей період залишила alma-mater та поїхала до іншого ВНЗ, щоб апробувати в Україні світову практику академічної мобільності студентів. У конкурсі взяли участь студенти ІІ та ІІІ курсів, які виявили бажання отримати нові знання, познайомитися з іншою науково-освітньою школою, знайти нових друзів, колег та однодумців, відкрити для себе країну та зарядитись енергією іншого міста.
           
Одним з тридцятки найкращих конкурсантів став студент Ужгородського національного університету Василь Пазуханич, котрий тимчасово залишив alma-mater і поїхав на навчання до Національного технічного університету України "Київський політехнічний інститут".
  
Два місяці Василь прожив у столиці, познайомився з новими людьми, провчився у новому ВНЗ, ознайомився з іншими традиціями…

Такими враженнями поділився з нами Василь: "Київ дуже сподобався! Університет "КПІ" теж вразив своєю величчю, кількістю студентів, кількістю гуртожитків та навчальних корпусів, викладацьким складом! Умови навчання влаштовували. Викладали близько 80% російською мовою, для корінного жителя Закарпаття – чудова нагода вдосконалити російську мову, в усьому шукаю позитивну сторону (але конспектував українською). Викладачі та студенти цікавилися проектом "Освіта Країною", розпитували деталі, які я з радістю розповідав. Щодо міста, то дуже сподобалось. Спочатку думав, куди вони всі поспішають (особливо в метро), а потім також поспішав! Ритм життя в Києві стовідсотковий! Київ сподобався своєю різноманітністю та кількістю цікавих подій. Дійсно, це чудова нагода жителю іншого міста прожити деякий час в іншому місті, побачити відмінності, знайти нових друзів та однодумців. Я ще раз переконався в тому, що кожна область України надзвичайно гарна, цікава, особлива та непередбачувана! Велика вдячність організаторам Фонду за таку чудову нагоду!"

Юрій Герасименко, Голова Правління Фонду: "Якщо говорити про досягнення Проекту, то їх є кілька: по-перше, ми переконалися, що є достатньо великий суспільний запит на програму внутрішньої академічної мобільності студентів, свідченням цього є і чимала кількість бажаючих взяти участь у Проекті, і підтримка керівництва ВНЗ та академічної спільноти – це додає впевненості, що ми на правильному шляху. По-друге, ми "намацали" низку проблем: прогалин у нормативно-правовій базі, бюрократичних нюансів тощо, які, на сьогодні, стають на заваді для  впровадження мобільності. Результатом аналізу цього матеріалу має стати розробка механізму функціонування академічної мобільності в нашій країні.

Переконаний, що вже у близькому майбутньому, внутрішня академічна мобільність студентів, стане звичним явищем для системи вищої освіти України".

Святослав Вакарчук, засновник Фонду, про Проект: "Проект "Освіта Країною" для нашого Фонду, та для мене особисто, є експериментальним, і я не побоюсь цього слова. Нам потрібно зрозуміти що найбільше подобається студентам і чого їм найбільше не вистачає, коли вони приїжджають в інше місто, в інший ВНЗ, в незнайому для себе обстановку, до незнайомих для себе людей. Мені здається, що така модель відносин між молодими людьми може не тільки спонукати студентів до активнішої мобільності, але й взагалі дасть нам "рецепт" як зближувати різні регіони України, які на сьогоднішній день, зрозуміло, є різними і культурно, і ментально, і історично. Тобто, це прекрасна модель для майбутнього, і не тільки студентського – для мене – це основна мета Проекту. Більше того, якщо такий Проект не стане загальнодержавною програмою, то ми плануємо продовжувати його далі силами Фонду".

Оксана Гулійчук
09 квітня 2010р.

Теги: фонд Святослава Вакарчука, УжНУ, грант, університет

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
/ 1
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 7
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 5
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 23
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 30
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини