Закарпатські прикордонники закликають батьків ретельніше оформляти документи на дітей для поїздок за кордон

Управління Чопського прикордонного загону закликає батьків та організаторів поїздок ретельніше оформляти документи дітей, що виїжджатимуть під час зимових канікул за кордон.

Закарпатські прикордонники закликають батьків ретельніше оформляти документи на дітей для поїздок за кордон

Як повідомив Закарпаття онлайн начальник прес-служби  –   прес-секретар начальника загону, старший лейтенант Сергій Бровко, у зв’язку з настанням весняно-літнього туристичного  сезону, прес-служба Чопського прикордонного загону,  хоче нагадати громадянам України, правила  перетинання державного кордону України, а особливо громадянам, які виїжджають з дітьми.  Адже, аналітичним відділом Чопського прикордонного загону проведено аналіз виїзду громадян України особливо з дітьми в період зимових свят 2010  року,  було встановлено, що громадяни  не знаючи всіх особливостей та правил перетинання державного кордону України, а особливо, які виїжджають з дітьми. Найпоширенішою проблемою для тих, хто подорожує з дітьми є відсутність нотаріально завірених доручень (дозволів на виїзд за кордон у супроводі одного з батьків чи інших уповноважених осіб) від батьків дитини. Також причиною не пропуску являлися недійсні документи для закордонних поїздок, відсутність документів на право перетинання державного кордону, відсутність фото в документах батьків, закінчення дії паспортних документів та технічно несправні документи.

А тому аби уникнути неприємностей на кордоні, а саме не пропуску через державний кордон та   повернення  назад в Україну, Державна прикордонна служба України  нагадує  батькам, які виїжджають з дітьми за кордон чи відправляють дітей з іншими особами, ретельніше ставитися до оформлення документів та нагадує, що сьогодні існує наступний порядок для виїзду неповнолітніх громадян України за кордон:

Виїзд неповнолітніх громадян України здійснюється за наявності одного із таких документів:

1. Паспорт громадянина України для виїзду за кордон, виданий дітям – громадянам України згідно з Правилами оформлення і видачі паспортів громадянина України для виїзду за кордон і проїзних документів дитини, їх тимчасового затримання та вилучення, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 24.03.04 № 380 (далі – Правила).

2. Проїзний документ дитини, виданий відповідно до Правил.

3. Паспорт громадянина України для виїзду за кордон одного з батьків, у який, відповідно до Правил, записано дитину, яка прямує у його супроводі через державний кордон. При цьому фотокартка дитини обов’язково вклеюється в паспорт з п’ятирічного віку.

4. Свідоцтво про народження (діти віком до 16 років): лише для поїздок до Російської Федерації відповідно до пункту 3 Додатка 1 до Угоди між Урядом України і Урядом Російської Федерації про безвізові поїздки громадян України і Російської Федерації від 16 січня 1997 року;
Правилами перетинання державного кордону громадянами України, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 27 січня 1995 р. № 57 (доповнено постановою КМУ від 11.07.2007 № 932) встановлено наступне:

Перетинання державного кордону для виїзду за межі України громадянами, які не досягли 16-річного віку, здійснюється лише за згодою обох батьків (усиновлювачів), піклувальників (далі – батьки) та в їх супроводі або в супроводі осіб, уповноважених ними.

Виїзд за межі України громадян, які не досягли 16-річного віку, у супроводі одного з батьків або у супроводі осіб, які уповноважені одним з батьків за нотаріально посвідченою згодою, здійснюється:

1) за нотаріально посвідченою згодою другого з батьків із зазначенням держави прямування та відповідного часового проміжку перебування у цій державі, якщо другий з батьків не перебуває у пункті пропуску через державний кордон;

2) без нотаріально посвідченої згоди другого з батьків:
коли другий з батьків є іноземцем або особою без громадянства, що підтверджує запис про батька у свідоцтві про народження дитини, та відсутній у пункті пропуску;
коли у паспорті громадянина України для виїзду за кордон, з яким прямує громадянин, який не досяг 16-річного віку, або проїзному документі дитини є відповідний запис про вибуття на постійне місце проживання за межі України чи відмітка про взяття на консульський облік в дипломатичному представництві України за кордоном;

3) у разі пред'явлення оригіналів документів або їх нотаріально посвідчених копій:
свідоцтва про смерть другого з батьків;
рішення суду про позбавлення батьківських прав другого з батьків;
рішення суду про визнання другого з батьків безвісно відсутнім;
рішення суду про визнання другого з батьків недієздатним;
рішення суду про надання дозволу на виїзд за межі України громадянина, який не досяг 16-річного віку, без згоди та супроводу другого з батьків;
довідки про народження дитини, виданої відділом реєстрації актів цивільного стану, із зазначенням підстав внесення відомостей про батька відповідно до частини  першої статті 135 Сімейного кодексу України (під час виїзду дитини за кордон у супроводі одинокої матері).

Виїзд за межі України громадян, які не досягли 16-річного віку, у супроводі осіб, які уповноважені обома батьками, здійснюється за нотаріально посвідченою згодою обох батьків із зазначенням держави прямування та відповідного часового проміжку перебування у цій державі.

Цей порядок виїзду неповнолітніх громадян України за кордон застосовується лише під час їх виїзду за межі території України.

Відповідно до частини 4 статті 1 Закону України „Про порядок виїзду з України і в’їзду в Україну громадян України” громадянин України ні за яких підстав не може бути обмежений у праві на в'їзд в Україну.

У викладених випадках виїзду неповнолітніх громадян України за кордон у супроводі одного з батьків (законних представників) чи осіб, уповноважених ними, під час здійснення прикордонного контролю у пунктах пропуску через державний кордон посадовій особі Держприкордонслужби України для перевірки, крім паспортних документів дітей та супроводжуючих осіб, подаються нотаріально завірена згода батьків чи інші документи (рішення суду, довідка органу реєстрації актів цивільного стану, свідоцтво про смерть, документ, що підтверджує постійне проживання неповнолітнього за кордоном, виданий компетентними органами країни проживання, документ, що підтверджує право на опіку, піклування тощо).
Після перевірки зазначені документи обов’язково повертаються.

31 березня 2010р.

Теги: батьки, діти, документи, кордон, поїздка

НОВИНИ: Соціо

22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
» Всі новини